De 7 beste Ghibli-films aller tijden

My Neighbor Totoro

Zelfs bij Disney zijn ze jaloers op de magische animatiefilms van Studio Ghibli! Bijna alle films van de Japanse studio verschijnen in februari, maart en april op Netflix. Deze 7 Ghibli-films moet je gezien hebben!

7. Ponyo

Disney is langzaam maar zeker al zijn films aan het weghalen van Netflix, maar gelukkig komen er ook veel fantastische kinderfilms bij. Ponyo is misschien wel de meest kindvriendelijke film van Ghibli en sowieso eentje die jong en oud leuk vinden. Het magische vismeisje Brunhilde leeft met haar vader onderwater, want hij heeft een hekel aan mensen. Brunhilde wordt gevangengenomen door een visser en komt gaandeweg in aanraking met het jongetje Sosuke, die haar Ponyo noemt. Ze is dol op de mensenwereld en gebruikt haar magie om zelf in een mens te veranderen. Daar wordt niet iedereen vrolijk van en tot overmaat van ramp dreigt de maan ook nog op aarde te storten! That escalated quickly…

Vanaf 1 april op Netflix

De 7 beste Ghibli-films aller tijden

6. Castle in the Sky

Ooit bouwden mensen magische steden in de lucht, maar die zijn allemaal verlaten en neergestort. Alleen Laputa zweeft nog vrolijk rond volgens de legendes. Pazu en Sheeta gaan samen met een bende gezellige luchtpiraten op zoek naar de illustere stad. De eerste officiële film van Studio Ghibli was meteen een schot in de roos en werd bejubeld vanwege zijn hoogstaande handgetekende animaties, verhaal en muziek.

Vanaf 1 februari op Netflix

De 7 beste Ghibli-films aller tijden

5. Kiki’s Delivery Service

De 13-jarige Kiki is een heks in opleiding. Volgens traditie verlaat ze haar ouders op die leeftijd en gaat op haarzelf wonen in een stad die een heks kan gebruiken. Dat lukt en ze begint een pakketbezorgdienst in de havenstad Koriko, maar al gauw komen er moeilijkheden op haar pad. Een echte feelgood-film die heksen in een moderne setting stopte jaren voor J.K. Rowling Harry Potter uitbracht!

Vanaf 1 februari op Netflix

De 7 beste Ghibli-films aller tijden

4. Howl’s Moving Castle

In een fictief koninkrijk waar magie en technologie gewoon naast elkaar bestaan, wordt het meisje Sophie door een boze heks omgetoverd tot… een oude vrouw! Gelukkig komt ze daarna in aanraking met tovenaar Howl, die in een groot wandelend kasteel woont. Hij kan wellicht haar vloek opheffen, maar wordt achterna gezeten door het leger, dat zijn magie wil inzetten voor een oorlog. Ook blijkt hij zelf zijn eigen magische problemen te hebben…

Vanaf 1 april op Netflix

De 7 beste Ghibli-films aller tijden

3. My Neighbor Totoro

De grote grijze kattengeest Totoro is tot op de dag van vandaag hét icoon van Studio Ghibli. Ook de film My Neighbor Totoro is een echte klassieker. De meisjes Satsuki en Mei verhuizen met hun vader naar het platteland en ontdekken vriendelijke geesten in hun huis en het omringende bos. De grootste is Totoro en ze worden al gauw vrienden. Ondertussen verslechtert de conditie van Satsuki en Mei’s zieke moeder. Kan Totoro misschien iets betekenen voor ze? Extreem schattige film en ook nog eens met een mooie boodschap.

Vanaf 1 februari op Netflix

De 7 beste Ghibli-films aller tijden

2. Princess Mononoke

De natuurgoden zijn woest op de mensen, die steeds meer van het bos omkappen voor hun metaalovens. Prins Ashitaka wordt door een krankzinnige zwijnengod vervloekt en het neemt langzaam zijn lichaam over. Hij zoekt naar een oplossing en komt in contact met prinses Mononoke, een meisje dat opgevoed wordt door een minstens zo boze wolvengod. Veel Ghibli-films hebben een anti-oorlogthema en nergens komt die zo duidelijk naar voren als in Princess Mononoke. Zowel de mensen als de dieren vechten voor hun bestaan: kunnen Ashitaka en Mononoke ze overtuigen dat vrede mogelijk is?

Vanaf 1 maart op Netflix

De 7 beste Ghibli-films aller tijden

1. Spirited Away

Spirited Away won in 2002 de Oscar voor beste geanimeerde film en we geven ze geen ongelijk: de film vat perfect samen wat de Japanse studio zo bijzonder maakt! Het 10-jarige humeurige meisje Chihiro verhuist met haar ouders maar ze komen per ongeluk in de geestenwereld terecht. Eenmaal daar tovert de heks Yubaba ze om in varkens! Chihiro moet werken in de heks haar badhuis om de schuld af te betalen. De ontwerpen van de geesten zijn zo origineel en charmant, je raakt niet uitgekeken op Spirited Away! En zoals altijd zit er weer een mooie boodschap in voor kinderen én hun ouders.

Vanaf 1 maart op Netflix

De 7 beste Ghibli-films aller tijden

Deze Ghibli-films verschijnen allemaal op Netflix! Wil je weten wat er nog meer uitkomt in februari? Bekijk hier onze lijst of check gewoon gelijk wat de allerbeste films op Netflix zijn. Natuurlijk is er ook niks mis met een Disney-film: deze X Disney-films wil je absoluut op Disney+ (her)kijken.