Poltergeist geestenfilm

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Poltergeist geestenfilm

Onder de lakens: de 10 griezeligste geestenfilms

|
|

Laatste update:

Monsters, clowns, aliens - alle horrorwezens kan je met een shotgun kapotschieten. Behalve... geesten. Ze zijn doorzichtig, onsterfelijk, meestal flink bloeddorstig en doodeng. Wij zetten de beste geestenfilms op een rijtje voor je! 

Poltergeist (1982)

In deze door Steven Spielberg geproduceerde (en volgens hardnekkige geruchten zelfs geregisseerde) horrorfilm heeft een gezin de pech om een huis te betrekken dat gebouwd is op een indiaanse begraafplaats. De film vliegt vrij snel uit de bocht, maar de tv die uit zichzelf aanfloept en de bezeten clownspop jagen ons nog steeds de stuipen op het lijf!

Ghostbusters (1984)

Ghostbusters niet eng? Bekijk nog maar eens de ijzingwekkende scène waarin de titelhelden worden geconfronteerd met de geest van een oude bibliothecaresse en dan praten we verder. En een lijst van de beste geestenfilms zonder Ghostbusters is als een portie bitterballen zonder mosterd.

Candyman (1992)

Candyman verruilt de Victoriaanse landhuizen vol flakkerende kaarsen en krakende trapportalen voor een aftandse achterbuurt in Chicago. De originele setting betaalt zich dubbel en dwars uit en acteur Tony Todd groeide dankzij de titelrol van wraakzuchtige geest uit tot een van de meest geliefde horroriconen van de jaren 90!

The Sixth Sense (1999)

"I see dead people," bekent de doodsbange Cole aan kinderpsychiater Malcolm Crowe. The Sixth Sense zette het genre volledig op zijn kop met een van de meest verrassende eindes uit de filmgeschiedenis. Ook kudos voor het ijzersterke acteerwerk, met name van Bruce Willis in een van zijn laatste goede rollen.  

Ringu (1998)

Ook in Japan kunnen ze er wat van! In de invloedrijke horrorfilm Ringu worden mensen opgejaagd door een gewelddadige geest na het bekijken van een mysterieuze videoband. In 2002 verscheen een prima remake met de altijd betrouwbare Naomi Watts in de hoofdrol.

The Devil’s Backbone (2001)

Ver voordat regisseur Guillermo del Toro de belangrijkste Oscars in de wacht sleepte met zijn meesterlijke horrorsprookje The Shape of Water, bewees hij al zijn talent met The Devil’s Backbone. Dit sfeervolle spookverhaal vond al eerder zijn weg naar onze lijst van de beste Europese horrorfilms aller tijden.

The Others (2001)

Nicole Kidman speelt in deze heerlijk ouderwetse spookhuisfilm een van de beste rollen uit haar carrière. The Others biedt alle vertrouwde ingrediënten van het genre, maar het sublieme acteerwerk en het slimme einde maken dit een van onze favoriete horrorfilms van deze eeuw!

Paranormal Activity 3 (2011)

De Paranormal Activity-reeks kwam in 2007 al vliegend uit de startblokken, maar de serie bereikte een hoogtepunt met het derde deel in de reeks. Dankzij de zorgvuldige opgebouwde spanning en de effectieve schrikeffecten, raden we aan om Paranormal Activity 3 alleen te bekijken met een defibrillator binnen handbereik!

The Conjuring (2013)

The Conjuring mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Het is jammer dat in de finale de spanning plaats moet maken voor een overdaad aan rondvliegend meubilair, maar tot die tijd is The Conjuring een even ouderwetse als moderne bovennatuurlijke horrorfilm. Dat het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen maakt het er natuurlijk alleen maar griezeliger op!

Lights Out (2016)

In Lights Out worden een moeder en haar twee kinderen geplaagd door een geest die alleen kan toeslaan in de duisternis. De puike cast, het creepy monster en een paar akelig effectieve jump scares maken dit een van de beste geestenfilms van de laatste jaren. Daarnaast kan Lights Out worden gezien als een metafoor voor depressie en hoe dat een familie kan ontwrichten.

Lees verder