• Hollywood

Avatar: The Way of Water - Alles dat je moet weten

Door Alie Sierkstra
Avatar 2 The Way of Water

Na dertien jaar wachten, komt Avatar: The Way of Water er eindelijk aan. Na zo lang in spanning gezeten te hebben, wil je je vast wel grondig voorbereiden op de release van de film. Dit is alles dat je moet weten over Avatar: The Way of Water!

Avatar: The Way of Water releasedate

Precies dertien (!) jaar na de release van Avatar, de meest succesvolle bioscoopfilms ooit, draait het langverwachte tweede deel dan ein-de-lijk in de bioscoop. Avatar: The Way of Water, zoals de film officieel heet, is vanaf 14 december 2022 te zien.

Waarom we dertien jaar op Avatar: The Way of Water hebben moeten wachten? Dat zit zo: regisseur James Cameron kondigde in 2010 aan dat hij twee vervolgen op Avatar (2009) wilde maken. De eerste daarvan moest in 2014 uitkomen. Maar toen bedacht Cameron dat er nóg een aantal vervolgen moesten komen – in totaal vier stuks! – en dat er nieuwe technologie nodig was om de onderwaterscènes te kunnen filmen.

Uiteindelijk startten de opnames van Avatar: The Way of Water in 2017. Die duurden drie jaar – mede omdat er gelijktijdig ook al gewerkt werd aan Avatar 3.

De releasedatum van Avatar: The Way of Water werd geprikt in december 2021. En toen kwam corona… Zodoende kun je de film nu dus vanaf 14 december 2022 zien in de bioscoop.

Informatie over Avatar 2

Avatar: The Way of Water werd in 2010 al aangekondigd. Je zou daarom verwachten dat er inmiddels al behoorlijk wat details over de film bekendgemaakt (of in ieder geval: gelekt) moeten zijn. Niets is minder waar! De spaarzame details die we wél kennen, maken ons gelukkig enthousiast:

Avatar: The Way of Water speelt zich meer dan tien jaar na de gebeurtenissen in de eerste film af. Ondanks die tijdsprong vertelt de film wel over (een aantal) dezelfde personages, zoals Jake Sully (Sam Worthington) en Neytiri (Zoe Saldana). 

Ook zit er natuurlijk een flinke hint in de titel van de film verwerkt: Avatar: The Way of Water speelt zich grotendeels af rond de oceaan van Pandora. Bij een nieuw gebied hoort natuurlijk ook een nieuwe Na’vi-stam: de Metkayina.

Kijk maar eens hoe schitterend dat eruitziet:

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Plot van Avatar: The Way of Water

Aan het einde van de eerste film zagen we hoe de aan zijn rolstoel gebonden ex-soldaat Jake Sully besloot om voortaan als Na'vi door het leven te gaan. Hij gebruikte de avatar-technologie om zich voorgoed bij de Omaticaya-stam aan te sluiten. De slechteriken in die eerste film waren roofzuchtige kolonisten, de RDA (Resources Development Administration), die Pandora wilden leegroven.

Zoals gezegd draait Avatar: The Way of Water weer om Jake. Hij heeft inmiddels een gezinnetje gesticht met zijn grote liefde Neytiri. Wat hen precies te wachten staat, weten we niet. Wel belooft de officiële synopsis ons een verhaal over familie, en het gevecht om elkaar veilig te houden.

"Jake Sully en Neytiri hebben een gezin gevormd en doen er alles aan om bij elkaar te blijven. Ze moeten echter hun thuis verlaten en de gebieden van Pandora verkennen. Wanneer een oude dreiging weer opduikt, moet Jake een moeilijke oorlog tegen de mensen uitvechten."

Terugkerende Avatar-cast en nieuwe gezichten

Die ‘moeilijke oorlog tegen de mensen’ zou zomaar eens te maken kunnen hebben met de terugkeer van Miles Quaritch (Stephen Lang). En dat is best bijzonder aangezien deze RDA-kolonel in de eerste film om het leven kwam! Dat geldt ook voor Sigourney Weaver, wiens personage, Grace Augustine, de strijd tussen de RDA en de Na’vi eveneens niet overleefde. Andere terugkerende castleden zijn Giovanni Ribisi (Parker Selfridge), Joel David Moore (Norm Spellman), Dileep Rao (Max Patel), Matt Gerald (Lyle Wainfleet) en CCH Pounder (als Neytiri's moeder Mo'at).

Er worden ook nieuwe gezichten aan de cast toegevoegd. Het gaat dan onder meer om Michelle Yeoh, in de rol van wetenschapper Karina Mogue, en Edie Falco, die generaal Ardmore speelt, het opperhoofd van de RDA. Ook nieuw zijn Cliff Curtis als Tonowari, de leider van de Metkayina-stam, en Kate Winslet, als Ronal van diezelfde stam.

Tot slot dan de kinderen van Jake en Neytiri: Jamie Flatters als Neteyam, Britain Dalton als Lo'ak en Trinity Bliss als Tuktirey. Het stel heeft ook een menselijk kind geadopteerd: Miles Socorro, aka Spider, gespeeld door Jack Champion.

Avatar recensies en reacties van fans

De eerste Avatar is nog steeds (of beter gezegd: alweer!) de succesvolste bioscoopfilm aller tijden. Of Avatar: The Way of Water de bioscoopkassa’s net zo hard zal laten rinkelen, moet nog blijken… Maar ondanks dat een aantal mensen sceptisch zijn – wat voegt een vervolg dertien jaar nog toe? – hebben de meeste fans enorm veel zin in Avatar: The Way of Water.

Zeker sinds de release van de trailer is de hype enorm toegenomen. Kijk maar eens naar deze enthousiaste reacties:

Avatar: The Way of Water geruchten en speculatie

We vertelden je eerder al dat Sigourney Weaver en Stephen Lang terugkeren in Avatar: The Way of Water. Het is zelfs de bedoeling dat ze te zien zijn in alle vier de vervolgen! We weten al dat Weaver terugkeert als een ander personage. Hoe dat precies zit, is nog onbekend. Daarnaast wordt er druk gespeculeerd over de terugkeer van Lang. In gesprek met Deadline wil Cameron niet vertellen hoe Miles Quaritch terug wordt gebracht. Wel hintte hij naar een soort van science fiction-oplossing. En dat doet natuurlijk meteen denken aan Darth Vader in Star Wars en Terminator. Oplettende fans denken echter dat de legerleider te zien zal zijn als Na’vi!

En dan ons favoriete gerucht: het schijnt dat Vin Diesel een rol in Avatar: The Way of Water heeft gescoord. Wie hij speelt en of hij onderdeel blijft van deze nieuwe film 'family' kun je eind dit jaar ontdekken.

Tot slot alvast even vooruitkijken naar de aankomende films? Hier vind je de vermoedelijke titels van de andere drie sequels. Of die er daadwerkelijk komen, is echter nog eventjes afwachten.

Avatar: The Way of Water draait vanaf 14 december in de bioscoop.