9 films die je moet zien als je Dune tof vindt

Door Alie Sierkstra
films als dune enders game blade runner star wars

Heb je Dune al gezien? Vond jij ‘m net zo tof als wij? In dat geval smacht je vast naar wat soortgelijk kijkvoer. Deze films móét je gezien hebben als Dune-fan.

9. Valerian And The City Of A Thousand Planets (2017)

We beginnen dit toplijstje met films die je moet zien als je Dune tof vindt met Valerian And The City Of A Thousand Planets. Deze film van Luc Besson was commercieel gezien helaas een behoorlijke flop… Onbegrijpelijk! De film zit namelijk vol toffe ideeën en is bovendien een feestje voor je ogen.

8. The Fifth Element (1997)

Nu we het toch over Luc Besson hebben: ook The Fifth Element is verplicht kijkvoer voor elke Dune-fan. Deze geweldige ruimte-opera zit vol spectaculaire decors en special effects. Ook fijn: de film neemt zichzelf niet zo serieus en dat kun je na het vrij zware Dune vast wel waarderen.

7. District 9 (2009)

In District 9 zien we hoe de mensheid omgaat met buitenaards leven dat op onze aarde geland is. We hebben de aliens als tweederangsburgers ondergebracht in getto's in Zuid-Afrika. District 9 is een enorm bijzondere, maatschappijkritische film, waar je nog lang over na zult praten.

6. Serenity (2005)

Om deze lijst met films die je moet zien als je Dune tof vindt een beetje afwisselend te houden, wijzen we je nu graag op het grappige sci-fi-avontuur Serenity. Deze film is een vervolg op Firefly, maar zelfs als je die geweldige serie geskipt hebt, is Serenity alsnog een goed te volgen, op zichzelf staand ruimte-avontuur met een explosief verhaal!

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

5. Flash Gordon (1980)

Flash Gordon werd in de jaren 30 bedacht om te concurreren met Buck Rogers. Er volgden verschillende (korte) films, die George Lucas 40 jaar later zouden inspireren om Star Wars te maken. Toen sci-fi weer even hot was, kreeg Gordon gelukkig ook zijn eigen film!

4. Nausicaä of the Valley of the Wind (1984)

Nausicaä of the Valley of the Wind volgt Prinses Nausicaä, die in een post-apocalyptische wereld een oorlog tussen verschillende landen probeert te voorkomen. Ze heeft namelijk als enige door dat de gevreesde Ohmu - insecten zo groot als steden - niet kwaadaardig zijn.

3. Ender’s Game (2013)

Net als Dune is ook Ender's Game gebaseerd op een van de bekendste boeken in het sci-fi-genre. Ender's Game zit vol verrassende wendingen… En hoewel niet iedereen het eens zal zijn met de acties van de hoofdpersoon, schept de film wel een originele, futuristische wereld.

2. Blade Runner 2049 (2017)

In een lijst met films die je moet zien als je Dune tof vindt, mag een andere titel van regisseur Denis Villeneuve natuurlijk niet ontbreken. Ondanks dat Arrival ook niet had misstaan in onze top 9 kiezen we toch voor Blade Runner 2049. Even prachtig geschoten en net zo overdonderend als zijn nieuwste science-fiction epos. Gaat dat zien als Dune-fan!

1. Star Wars Episode IV: A New Hope (1977)

En dan onze nummer één: Star Wars. Als liefhebber van sci-fi-films heb je de complete saga natuurlijk al gezien. Familieperikelen, gevaarlijke aliens en zandduinen, je snapt dat we dit ruimte-avontuur simpelweg niet konden skippen. En jij ook niet!

We gingen er in dit artikel vanuit dat je Dune al gezien hebt. Is dat niet het geval? Check dan snel dit toplijstje met negen dingen die je moet weten voordat je naar de bioscoop rent. En mocht je daarna zin hebben in meer inspirerend Dune leesvoer, dan vind je hier de beste films van Timothée Chalamet en check je hier de beste films van Oscar Isaac.