9 dingen die je moet weten voor je Dune gaat kijken

Door Alie Sierkstra
9 dingen die je moet weten voor je Dune gaat kijken

Dune draait sinds vandaag in de bioscoop. Voordat jullie massaal naar de bios rennen, willen we graag nog wat cruciale details over de film delen. Met deze negen dingen in je achterhoofd kun je straks extra genieten van Dune!

1. Wat is Dune?

Dune is oorspronkelijk een sciencefictionroman van Frank Herbert (1965). Het boek – dat je het beste kan omschrijven als een soort epische ruimteopera – groeide uit tot een omvangrijke franchise. Herbert schreef tussen 1969 en 1985 vijf vervolgen en zijn zoon Brian Herbert heeft sinds 1999 nog eens 14 prequels en sequels geschreven, samen met Kevin J. Anderson. 

2. Het plot van Dune

Dune speelt zich af in de verre toekomst. Het heelal wordt geregeerd door een aantal adellijke huizen van verschillende planeten en een oppermachtige keizer. Het verhaal richt zich op Paul Atreides, die samen met zijn familie verhuist naar de woestijnplaneet Arrakis, ook wel bekend als Dune. Ze moeten daar het mijnen van de belangrijkste en meest waardevolle stof in het universum overzien. Deze kruidenmelange (Spice genaamd) maakt onder meer hyperruimtereizen mogelijk. Het mijnen is vanwege reusachtige zandwormen en politieke intriges alleen niet zonder gevaar…

Goed om te weten: Dune is eigenlijk Dune: Part One. De film zal niet het hele verhaal uit het (eerste) boek van Herbert vertellen. Dune: Part Two staat gepland, maar moet nog gefilmd worden. Waarschijnlijk wil men eerst afwachten hoe het eerste deel het doet aan de bioscoopkassa's.

3. De trailers van Dune

Nu je weet waar Dune over gaat, is het tijd voor wat beeldmateriaal. Bekijk hier twee trailer van de kaskraker.

4. De geschiedenis van Dune

De eerste die de boeken in de jaren 70 wilde verfilmen, was regisseur Alejandro Jodorowsky (The Holy Mountain). Hij strikte Orson Welles en Salvador Dali als acteurs en Pink Floyd tekende voor de soundtrack. Helaas durfden de grote bazen in Hollywood het uiteindelijk toch niet aan… Pas in de jaren 80 kregen we alsnog een Dune-verfilming. In eerste instantie zou Ridley Scott (Alien) optreden als regisseur. Hij vertrok echter om zich op Blade Runner te richten, waarna David Lynch (Twin Peaks) het stokje overnam. Zijn film werd door critici afgebrand, maar groeide in de jaren daarna uit tot een cultklassieker. Toen de tv-serie uit het jaar 2000 het vervolgens best goed deed, werd duidelijk dat het publiek klaar was voor een nieuwe (en betere?) verfilming!

Dune 1984

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

5. Wie maakt de nieuwe Dune?

In november 2016 kondigde Denis Villeneuve (Arrival, Sicario, Prisoners) aan dat hij na Blade Runner 2049 aan de slag ging met Dune. De regisseur is niet de enige grote naam die zich verbonden heeft aan de film. Zo tekende Hans Zimmer bijvoorbeeld voor de muziek. Fun fact: Herberts zoon en zijn schrijverscompagnon Anderson zijn ook betrokken bij de film.

6. De cast van Dune

Niet alleen achter de schermen barst Dune van het talent. Kijk maar eens naar de geweldige cast:

 • Timothée Chalamet - Paul Atreides
 • Zendaya - Chani
 • Oscar Isaac - Duke Leto Atreides
 • Rebecca Ferguson - Lady Jessica
 • Jason Momoa - Duncan Idaho
 • Josh Brolin - Gurney Halleck
 • Dave Bautista - Glossu “Beast” Rabban
 • Javier Bardem - Stilgar
 • Charlotte Rampling - Gaius Helen Mohiam
 • Stellan Skarsgård - Baron Vladimir Harkonnen
 • David Dastmalchian - Piter De Vries
 • Stephen McKinley Henderson - Thufir Hawat
 • Chen Chang - Dr. Wellington Yueh
 • Sharon Duncan-Brewster - Liet Kynes
 • Babs Olusanmokun - Jamis

7. De releasedatum van Dune

Dune ging op 3 september in première op het Filmfestival van Venetië. Alhoewel de bioscooprelease iets langer op zich liet wachten, is het inmiddels eindelijk zover: Dune draait nu in de bioscoop.

8. De reviews van Dune

Omdat Dune begin deze maand dus officieel in première ging, zijn de eerste reacties al binnen. Over het algemeen zijn deze eerste reviews erg positief. De gemiddelde score op Rotten Tomatoes is op dit moment bijvoorbeeld 87 procent. De recensenten prijzen de epische schaal van de film, hoewel sommigen het verhaal moeilijk konden volgen.

Wat wij van Dune vinden, lees je in onze recensie!

9. De aankomende spin-off-serie

Zoals gezegd mogen we ons in de toekomst (hopelijk!) opmaken voor een tweede film. Dat is echter niet de enige Dune-content op de planning. Villeneuve en Diane Ademu-John (The Haunting of Bly Manor) werken ook aan een spin-off-prequel-serie voor HBO. Dune: The Sisterhood richt zich op het geheime vrouwengenootschap Bene Gesserit.

Dune draait nu in de bioscoop. Benieuwd op welke titels je je nog meer mag verheugen? Dit zijn alle bioscoopreleases voor september. Liever thuis een filmpje checken? We vertellen je ook graag wat er nieuw op Netflix is, en welke films je bij Pathé Thuis kunt huren.