7 dingen die je niet wist over seksscènes in films en series

Door Redactie
Sex/Life
© COURTESY OF NETFLIX

Duimdikke contracten, protheses en zelfs CGI: het is een hele onderneming om een goede seksscène op te nemen voor je film of serie. Hier zijn 7 bizarre weetjes over dit vunzige vakgebied!

Game of Thrones, Bridgerton, Outlander, de Fifty Shades-films en ga zo maar door: Hollywood sekst wat af in élk mogelijk genre dat je maar kunt bedenken. Als je het thuis kijkt, doet het over het algemeen behoorlijk stomend aan, een goeie seksscène. Maar zoals haast élke acteur ooit zegt: op de set zijn die momenten vreselijk onsexy en gênant. Er komt dan ook véél meer bij kijken dan je zou denken.

1. Hoeveel body doubles?!

Dat zijn er dus véél meer dan je doorhebt. Vooral omdat het helemaal niet gek is voor een acteur of actrice om meerdere zogenoemde body doubles in te schakelen voor een rol. Oftewel: een soort stuntmannen of -vrouwen die zich intiem laten filmen. Isla Fisher had er in Wedding Crashers maar liefst drie: één voor billen, één voor borsten en één voor een hand job-scène.

2. Er wordt druk ge-CGI’d

Je wordt veel vaker genept dan je doorhebt. Zelfs al zie je gezicht én borsten in één shot, dan nog is de kans groot dat je naar een dubbelganger kijkt waar een ander gezicht op gemonteerd is. CGI is in de wereld van de seksscène volledig ingeburgerd. Van met groene tape afgeplakte tepels (te vervangen door een stunttepel) tot een digitaal weggewerkte bikini (Jessica Alba in Machete). Het is niet van echt te onderscheiden, getuige bijvoorbeeld Cersei’s 'shame, shame, shame'-wandeling in Game of Thrones. Gewoon gelopen door een dubbelganger.

3. Een heuse choreograaf

Alle moves binnen een seksscène worden vooraf afgesproken, maar om de paringsdans zo sierlijk mogelijk te maken wordt er vaak speciaal een choreograaf gevraagd om het allemaal in goede banen te leiden. Dit been naar links, die voet omhoog en… action!

4. Kniebeschermers

Dat er (meestal, lees vooral nog even door) niet écht gesekst wordt weten we heus wel. Maar hoeveel toestanden er bij komen kijken om de acteurs een beetje ongehavend uit de strijd te laten komen? Dat is minder bekend! Wist je bijvoorbeeld dat er bij hete vloerscènes steevast kniebeschermers worden gedragen? Dat er gretig wordt gesmeerd met nepzweet of Vaseline (voor een zweterige sekssnor) en dat acteurs worden ingepakt met vastgelijmde rubberen beschermlagen? HEET HOOR!

5. Tien minuten lang

Het is niet helemaal duidelijk of het de langste seksscène ooit is, maar in een aflevering van Normal People wordt ruim negen minuten gevoosd en dat is een derde deel van die hele aflevering. In totaal tellen de twaalf afleveringen van de serie tien seksscènes. En dat voor een serie die echt en eerlijk niet over seks gaat… In Netflix’ Sex/Life maken ze het nog bonter met twee à drie seksscènes per aflevering. Maar het staat dan ook in de titel…

6. Piem-prothese

Over Sex/Life gesproken: daarin zit, zo weten we inmiddels, een piemelprothese. Even stond het internet in brand bij de gedachte dat Adam Demos écht zo’n gevaarte had, maar nee hoor. Hij is niet de eerste acteur die een opzetstukje draagt. Mark Wahlberg had er een voor Boogie Nights. Dat moest ook wel, want hij moest 13 inches (een gulle 33 centimeter) meten volgens het script. Mark: “Die prothese ligt al jaren in de la van mijn bureau. Soms sla ik mijn vrienden ermee in hun gezicht.”

7. Voor het echie

Heel soms is een seksscène wél echt. Ook eentje met bekende namen erin. Twee Hollywoodvoorbeelden: Chloë Sevigny gaat de geschiedenisboeken in als de enige actrice die in een film écht orale seks aflevert. Aan haar ex Vincent Gallo, in hun arthousefilm Brown Bunny. En Robert Pattinson masturbeert echt in Little Ashes (waar hij Salvador Dalí speelt) omdat hij het gewoon niet realistisch kon neppen. Wat je al niet doet, voor je vak. Check hier de volledige lijst met acteurs die het écht deden in hun seksscènes.