Gerard Butler

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Gerard Butler

5 redenen waarom Gerard Butler in alle films moet spelen

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Klaas Kaptijn

Met Last Seen Alive krijgen we deze week weer een nieuwe film met Gerard Butler cadeau. Cadeau? Ja, zo voelt het, zelfs al moet je dat bioskaartje toch echt zelf kopen. Waarom is deze actieheld zo’n groot pluspunt in alles wat hij maakt?

1. Je kunt niet om hem heen

Gerard Butler heeft een eigenschap die elke filmster nodig heeft: hij trekt alle aandacht naar zich toe. Als hij de kamer binnenkomt, zul je dat weten en zo werkt dat ook in zijn films. Als hij de held speelt, wekt hij direct vertrouwen: je gelooft dat hij die vaak toch wat overdreven actiefilm-toeren aankan. Als hij de schurk speelt, heb je goede redenen om hem te vrezen.

Gerard Butler

2. Hij houdt eigenhandig old school genres in leven

Nu Bruce Willis niet meer acteert, is het aan iemand anders om de die hard uit te hangen in films waarin eenlingen afrekenen met massa’s bad guys. Maar eerlijk is eerlijk: die taak had Butler al een tijdje op z’n brede schouders genomen met Olympus Has Fallen en z’n sequels. Ook de rampenfilm heeft veel te danken aan hem: Geostorm en Greenland waren des te leuker dankzij de G-Man.

Gerard Butler

3. Hij is niet bang voor een gokje

Als je deze bonkige Schot voor je ziet, denk je waarschijnlijk niet meteen: die man moet eens een musical gaan maken. Toch greep hij in 2004 de kans aan om de titelrol te spelen in The Phantom of the Opera. De film werd geen hit en er werd flink gegrinnikt om zijn zangpartijen, maar hij deed het toch maar mooi. Ook zijn grootste hit was een wilde gok. In 300 voert hij in absurd weinig kleren de Spartanen aan tijdens hun epische oorlog tegen de Perzen en hoewel dat zo maar een bespottelijk schouwspel had kunnen worden, werd het een legendarische actiefilm.

Gerard Butler

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

4. Zijn stem is magisch

Dat accent helpt natuurlijk een heleboel, maar Butlers stem doet de helft van zijn werk. Als hij spreekt, maakt dat meteen indruk. Er zijn heus wel meer acteurs met een diepe, doordringende stem, maar Butler lijkt te kauwen op elk woord en met die lichte slis erbij heeft dat een onvergelijkbaar effect. Een actieheld die je net zo graag hoort praten als ziet knokken, dat is wat je noemt uniek!

5. Hij blijft altijd geloofwaardig

Nu we hebben vastgesteld dat Butler een magnetische durfal is die je met zijn gaven als actieheld én unieke stemgeluid inpakt, verwacht je misschien een soort supermens. Maar nee: ook al is hij een filmster in elke zin van het woord; hij speelt altijd echte mensen die je gelooft, zelfs al gebeuren de gekste dingen om hen heen. Daarom is hij ook in wat serieuzer drama prima op zijn plek en eigenlijk zou hij dat soort films vaker moeten maken. Sterker nog: hij mag voortaan in alle films!

Gerard Butler

Gelukkig leeft Gerard Butler nog: hij was er bijna geweest tijdens de opnames van een van zijn films! Lees hier hoe dat ging.

Lees verder