• Hollywood
  • Interview
  • Brandende Vraag

Bruce Willis stopt: ‘Hij begreep zijn teksten niet meer’

Bruce Willis

Shocking wereldnieuws op 30 maart: Bruce Willis is ziek en stopt met acteren. Insiders vertellen: ‘Hij was duidelijk niet meer de Bruce die we kenden.’

‘Het is een moeilijke tijd’

Al járen vragen fans zich af wat er toch aan de hand is met Bruce Willis (67). Sinds een paar weken is het hoge woord er eindelijk uit: Bruce is ziek. Hij lijdt aan afasie, een ziekte die onder andere je vermogen om te praten, te lezen en te schrijven beïnvloedt. Het komt vaak voor bij mensen die een beroerte hebben gehad. Zijn familie postte het volgende statement: “We wilden als familie delen dat onze geliefde Bruce gezondheidsproblemen heeft. Er is onlangs afasie bij hem vastgesteld, en dat is van invloed op zijn cognitieve vaardigheden. Hierdoor en na veel wikken en wegen heeft Bruce besloten te stoppen met de carrière die zoveel voor hem heeft betekend. Het is een moeilijke tijd voor onze familie en we bedanken jullie voor alle liefde en steun. We slaan ons er als familie doorheen en wilden het zijn fans ook laten weten, omdat we weten wat hij voor jullie betekent, en jullie ook voor hem.”

Eerst nog even cashen

De verklaring is ondertekend door ex-vrouw Demi Moore, hun dochters Rumer, Scout en Tallulah én Bruce’s huidige vrouw Emma en hun dochters Mabel en Evelyn. Volgens insiders hebben zij alle moeite moeten doen om Bruce eindelijk van de set af te krijgen. Want de Die Hard-ster mag dan dól geweest zijn op zijn vak, zijn familie betekende alles voor hem. En voor hen wilde hij maar wat graag nog even cashen, voor hij écht niet meer kon werken. Al leverde het hem wel deze opvallende categorie op bij de Razzies…

Hij kreeg zijn teksten per oortje ingefluisterd

Bruce Willis draait al sinds de eighties mee, dus geld genoeg zou je zeggen. Maar de laatste jaren kreeg hij regelmatig de kans om twee miljoen dollar te vragen voor twee dagen werk. Of eigenlijk een uurtje of acht werk. In zijn contract stond dat Bruce maximaal acht uur per dag kon werken, maar in de praktijk kwam het er vaak op neer dat het ‘beter was als hij voor de lunch klaar was’. De tientallen casts en crews die hem de afgelopen jaren meemaakten op sets zagen precies waarom. Bruce was vaak in de war. Kon zijn teksten niet meer leren, maar kreeg ze per oortje ingefluisterd. Vaker was het zijn body double die het échte werk moest doen.

‘Bruce was een soort marionet geworden’

Volgens LA Times is het zelfs een keer uit de hand  gelopen met een schietscène en een losse flodder. Een beetje à la Alec Baldwin op de set van Rust, maar gelukkig zonder fatale afloop. Bruce op de set, het gíng niet meer. Regisseur Jesse V. Johnson, die meerdere van dit soort films met Willis maakte: “Hij was duidelijk niet meer de Bruce die we kenden. Hij begreep teksten niet meer, was een soort marionet geworden.” Er is nog veel meer wat je vast nog niet over Bruce Willis weet... 

De film van het vermeende schietincident

In zijn hele carrière bracht hij zo’n zes miljard dollar in het bioscoopkaartjeslaatje. Ondanks flops als The Bonfire of the Vanities en Hudson Hawk. In de afgelopen vier jaar ging zijn carrière weer in overdrive. Hij maakte sinds 2019 maar liefst 23 films. In Hard Kill, de film van het vermeende schietincident, zit hij slechts zeven minuten. De tien minuten tikte hij bijna nooit aan. Niet zo vreemd, met maar een paar uurtjes op de set. Het leverde Bruce wél een enorm vermogen op.

Bruce Willis
© Superguide archief

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Deze week bespreken we Dirty Lines, Tokyo Vice en Single Drunk Female. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

‘Een triest einde van een ongelofelijke carrière’

We kunnen ons nog verheugen op negen films. Deze zijn al opgenomen, maar nog niet uitgebracht. Al hielden de meeste regisseurs het max twee titels vol met Bruce. Het was te zielig om aan te zien hoe hij op de set teksten ingefluisterd kreeg, en het echte werk moest overlaten aan zijn stuntman of body double. Of, zoals regisseur Johnson het mooi stelt: “Het voelde verkeerd en is een triest einde van een ongelooflijke carrière.”

Je ziet Bruce Willis nu in Gasoline Alley via Netflix. 

Tekst Claudia Witteveen. Dit artikel verscheen ook in de nieuwe editie van Veronica Superguide die nu in de winkel ligt.