5 redenen waarom de Sissi-films stiekem niet saai zijn

Sissi

Sissi hoort bij Kerst zoals een kerstboom, of het verplicht kijken van Home Alone en The Sound of Music. Sommige mensen vallen al in slaap als ze de naam ‘Sissi’ horen, maar dat is onterecht!

Sissi draait om prinses Elisabeth van Beieren (Romy Schneider), die smoorverliefd wordt op Frans Jozef; de keizer van Oostenrijk. Ondanks alle tegenwerking aan het Oostenrijkse hof wordt de keizerin een geliefd figuur én redt ze de unie tussen Oostenrijk en Hongarije.

Elisabeth kreeg (en gebruikte) de bijnaam ‘Sisi’, maar in de films Sissi, Sissi - De Jonge Keizerin en Sissi - De Woelige Jaren moet ze het doen met een dubbele ’s’. Ergens diep van binnen zit hier een grap over Duitsers en Oostenrijkers verborgen, maar omdat het bijna Kerst is maken we die gewoon lekker niet!

5. Iedereen kan wel een beetje Sissi gebruiken

De afgelopen jaren waren voor veel mensen niet makkelijk, dus is het best lekker om een onvervalste ‘feel good’-film te kijken. Normaal gesproken springt het glazuur bijna van je tanden door de avonturen van Romy Schneider, maar na twee jaar corona-ellende is onze verdediging een béétje afgetakeld.

De (beetje kitscherige) sprookjeswereld van Sissi werd een enorm succes in Europa, dat net twee wereldoorlogen achter de kiezen had.

4. Romy Schneider moest hard werken!

Op het scherm ziet de wereld van Sissi er fantastisch uit, maar hoofdrolspeelster Romy Schneider ging helemaal kapot tijdens de opnames. Schneider droeg gigantische pruiken waardoor ze verschrikkelijke hoofdpijn kreeg, en de jurken zagen er schitterend uit, maar de actrice kon er nauwelijks in ademhalen.

Schneider deed de tweede (1956) en derde (1957) Sissi-films al met tegenzin: een vierde film werd wel gepland maar Schneider had er écht geen zin meer in, ondanks een vorstelijk salaris. In 1972 speelde ze tóch nog een keer Elisabeth, in de dramafilm Ludwig. In deze historische film over koning Ludwig II van Beieren speelt ze een meer duistere, realistische versie van Sissi.

3. Sissi is een stuk frisser dan de werkelijkheid

Het verhaal van Sissi is meeslepend én opbeurend. De spontane hertogin van Beieren, vindt in de films de liefde van haar leven in Frans Jozef. Ondanks de tegenwerking van Frans Jozefs moeder (en Sissi’s tante!) Sophie, overwint Sissi en lacht het levensgeluk haar toe!

Klinkt als een sprookje en helaas was de werkelijkheid dramatischer dan de Sissi-films. Frans Jozef ging vreemd bij het leven, en Sissi raakte nogal in de war toen haar kinderen Sophie en Rudolf overleden. Elisabeth maakte er een sport van om zo min mogelijk in Oostenrijk te zijn. Ze trok door heel Europa als een soort superster, op kosten van haar man en kwam met haar gezelschap (onaangekondigd) op bezoek bij andere royalty. Toen de vorstin 60 was, werd ze op straat neergestoken door een Italiaanse anarchist.

Toch niet helemáál het hetzelfde als in de zoetsappige Sissi-films! Romy Schneider verloor trouwens zélf haar zoon, die zichzelf per ongeluk spietste toen hij over een hek klom. Haar leven werd getekend door ongelukkig relaties: Schneider probeerde zichzelf van het leven te beroven na haar breuk met Alain Delon, en haar latere man Harry Meyen pleegde zelfmoord.

Familieruzies, incest, een opstand in Hongarije, waanzin: de wereld van Sissi lijkt méér op Game of Thrones dan je denkt!

2. Girl power versus girl power

Sissi wordt met haar hartelijke gedrag dé lieveling van Oostenrijk en Hongarije: ze bezweert zelfs een Hongaarse opstand met haar vriendelijke gedrag. Door in zichzelf te blijven geloven is Sissi een frisse wind in de stijve Oostenrijke hofhouding.

Tegelijkertijd is Sissi’s grootste tegenstander óók een vrouw: Sophie van Beieren. Sissi’s schoonmoeder (en tante!) was een echte ijzervreter die alles deed om het Oostenrijkse keizerrijk te redden.

Ze manoeuvreerde haar eigen zoon in de positie om keizer te worden, en probeerde Sissi het leven ongelooflijk zuur te maken. Ze pakte Sissi’s dochter Gisela eigenlijk gewoon af, en zette Gisela tegen haar moeder op. Het is een inspirerend verhaal van twee machtige vrouwen die elkaar kapotmaken, óf een teken dat ‘als vrouwen aan de macht komen’ de wereld waarschijnlijk niet veel beter wordt.

1. 2022 begint met Sissi

Sissi hoort er wat ons betreft dus helemaal bij met Kerst, en anno 2021 gebeurt er nog aardig wat qua de eigenwijze Duitse keizerin. Op Oudejaarsvond start de nieuwe, Duitse serie Sisi op NPO2. Vanaf 22:00 uur wordt er elke week een dubbelaflevering uitgezonden. Deze versie is trouwens een stuk explicieter dan de klassieke films uit de jaren 50, dus wees gewaarschuwd.

Netflix werkt momenteel óók aan een serie over Elisabeth van Oostenrijk en Hongarije: The Empress. Over dit historische drama is nog weinig bekend, maar de serie moet ergens in 2022 beginnen.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.