Julie Andrews in The Sound of Music uit 1965

Veronica Superguide logo
Julie Andrews in The Sound of Music uit 1965

Waarom wordt The Sound of Music altijd met kerst uitgezonden?

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Volgens de liefhebbers is Kerstmis niet compleet zonder The Sound of Music. Maar hoe kon deze musicalklassieker uit 1965 uitgroeien tot een favoriet rond de feestdagen?

Familie von Trapp

In The Sound of Music gaat Maria (Julie Andrews) aan het werk als gouvernante bij de familie Von Trapp. Vader Georg (Christopher Plummer) is erg streng voor de kinderen sinds het overlijden van zijn echtgenote. Maar dankzij de komst van het zingende kindermeisje ontdooit de sfeer in huize Von Trapp al snel. Er bloeit zelfs iets moois tussen de gouvernante en de weduwnaar! Maar het prille geluk van de familie wordt wreed verstoord als de nazi’s de macht grijpen in Oostenrijk…

Instant-klassieker

The Sound of Music was een megahit in de bioscoop en won niet minder dan vijf Oscars, waaronder die voor beste film en beste regisseur (Robert Wise). Toch kon niemand voorspellen dat deze instant-klassieker aan de wieg zou staan van een heuse kersttraditie. The Sound of Music groeide namelijk uit tot een favoriet tijdens de kerstdagen. Maar hoe is dat eigenlijk zo gekomen?

Voor alle leeftijden

Omdat families ook vroeger al met de kerstdagen aardig wat tijd doorbrachten voor de televisie, waren zenderbazen op zoek naar films die geschikt waren voor alle leeftijden. The Sound of Music was een voor de hand liggende keus. Als kers op de taart duurt de film ook nog eens bijna drie uur. Daar vul je dus wel een middagje mee. En aangezien The Sound of Music talloze fans telt, was er altijd wel een publiek te vinden voor deze musicalklassieker.

Waarom wordt The Sound of Music altijd met kerst uitgezonden?

My Favorite Things

Toch is dat niet de enige reden dat The Sound of Music uitgroeide tot een kerstfavoriet. Ook het musicalnummer ‘My Favorite Things’ bleek uiterst geschikt voor de feestdagen. De tekst verwijst tenslotte naar cadeautjes, sleebellen en sneeuwvlokjes. Het duurde dan ook niet lang voordat het nummer zijn weg vond naar kerstalbums van uiteenlopende artiesten. ‘My Favorite Things’ was zelfs te horen in de kerstspecial van de musicalserie Glee!

Waar is The Sound of Music deze kerst te zien?

Opvallend genoeg zal The Sound of Music deze kerst niet worden uitgezonden op televisie. Maar dat wil niet zeggen dat je dit jaar niet kunt genieten van deze onverwoestbare musicalklassieker. De muzikale avonturen van de familie Von Trapp zijn namelijk wel te zien via Disney+. En als je het niet erg vindt om nog even geduld te hebben: BBC 1 vertoont The Sound of Music komende zondagmiddag om 16.45 uur. Zo is het zondag ook nog een beetje Kerstmis!

Lees verder