• The Crown

Deze 10 momenten uit The Crown kloppen helemaal niet met de werkelijkheid

The Crown

The Crown seizoen 5 verschijnt 9 november op Netflix en er is nu al veel ophef over. Fans van het Britse koningshuis beweren dat de serie vol met fouten zit en de waarheid verdraait! Klopt dat? Wij gingen op onderzoek uit en vonden deze 10 grote fouten in The Crown!

Lees hier ook de Veronica Superguide-recensie van The Crown seizoen 5: 'Uitstekend kijkvoer'

Goed om te weten voor we beginnen: Netflix heeft al vanaf het eerste seizoen duidelijk gemaakt dat The Crown een dramatisering is van historische gebeurtenissen rondom het koningshuis. Kortom, ze weten heel goed dat ze soms een loopje met de feiten nemen om de serie spannender te maken.

1. King George was nog niet ziek in 1947 en werd voor zijn been geopereerd

The Crown begint in zijn allereerste aflevering met een operatie van koning George. Een deel van zijn long wordt verwijderd omdat hij lijdt aan longkanker. De koning stierf inderdaad aan de gevolgen van die ziekte, maar niet in 1947. Toen was hij nog officieel kerngezond! Hij onderging wel een operatie maar dat was voor zijn been. Een ader werd daarin geblokkeerd en hij dreigde het been te verliezen, maar het had niets te maken met longkanker. Pas in 1951 werd dat geconstateerd bij de monarch.

2. De relatie tussen de koningin en Winston Churchill was veel beter dan in de serie

Elizabeth belandde plotseling op de troon en moest samenwerken met de zeer ervaren premier Winston Churchill. Toen al een grootse persoonlijkheid en dat verschil in ervaring zorgt in de serie zeker voor de nodige spanning. Winston komt ook ernstig over en belandt regelmatig in pittige discussies met de jonge Elizabeth.

In werkelijkheid hadden de twee inderdaad grote verschillen over hoe het land bestuurd moest worden, maar de koningin heeft meerdere keren laten zien dat ze dol was op Winston. Zo noemde ze hem zelfs een paar jaar geleden nog haar meest favoriete premier ooit. Bovendien was Winston een grappenmaker en was zijn wekelijkse bezoekje aan het paleis meestal een feestje. Soms duurden de gesprekken langer dan twee uur!

Koningin Elizabeth brak zelfs protocol door als allereerste bij de begrafenis van de premier te arriveren, zelfs voor zijn familie. Normaal komt het staatshoofd pas als allerlaatste. Elizabeth deed dat om haar steun aan de Churchills te geven.

The Crown
© Netflix

3. De secretaresse van Churchill die doodgaat is bedacht!

Venetia Scott (gespeeld door Kate Phillips) is enorm fan van Winston Churchill en heeft het zelfs geschopt tot zijn persoonlijke secretaresse. Ze komt alleen in het eerste seizoen verschrikkelijk om het leven, omdat een bus haar niet ziet. De giftige smog is de boosdoener en haar dood is voor Winston motivatie om een wet tegen luchtvervuiling in Londen aan te kondigen.

Heel nobel natuurlijk, alleen Venetia Scott bestond helemaal niet! Het personage is voor de serie bedacht, natuurlijk om het drama op te voeren. De dodelijke smog terroriseerde Londen wel in 1952 en zorgde voor duizenden doden.

4. Verschillende affaires in The Crown zijn pure speculatie

Verboden romantiek genoeg in The Crown. Zo bloost Elizabeth regelmatig in het bijzijn van Lord Porchester aka ‘Porchie’. Ook prins Philip wordt er in de serie regelmatig van verdacht dat hij buiten de deur zou eten. Bijvoorbeeld wanneer hij maandenlang per schip een tour over de wereld maakt, met zijn secretaris die net gescheiden is.

Het klopt dat de kranten toentertijd speculeerden over de buitenechtelijke affaires van de royals, maar verder is er geen snippertje bewijs. Netflix gebruikt de geruchten in The Crown om spanning te creëren maar ze kunnen niet weten of het werkelijk tot iets heeft geleid.

De enige feiten zijn deze: ja Elizabeth had een hele goede vriend die ze Porchie noemde en die haar paardenmanager was. En Philip was in het dagelijks leven een flirt en was lid van de beruchte Thursday Club, waar hij met z’n vrienden lekker los kon gaan. Mooie dames kwamen er ook over de vloer, maar als er al iets heeft plaatsgevonden, dan is bewijs daarvoor compleet begraven.

Margaret Thatcher
© Netflix

5. Margaret Thatchers vermiste zoon beïnvloedde de Falkland-oorlog niet

In The Crown seizoen 4 start Margaret Thatcher de oorlog met Argentinië om de Falkland-eilanden. Tegelijkertijd is haar geliefde zoon Mark Thatcher spoorloos verdwenen tijdens de Dakar-rally. Zes dagenlang is hij van de aardbodem verdwenen en in de serie vreet het Margaret op. Het zou zelfs haar leiderschap tijdens de Falkland-oorlog hebben beïnvloed, maar dat is complete onzin.

Waarom wij dat zo zeker weten? Omdat Mark vóór het starten van de oorlog vermist raakte! De Dakar-rally was in januari 1982 en de oorlog barstte pas los in april van dat jaar. Het is een typisch voorbeeld van hoe Netflix met de tijd rommelt om extra drama in The Crown te stoppen. Iets dat ze door alle seizoenen wel een beetje doen.

6. De koningin lekte niet naar de krant over haar frustratie met Margaret Thatcher

Koningin Elizabeth was zo geliefd omdat ze bijna haar hele leven haar mening voor haar hield. Dat hoort de koningin namelijk te doen, alleen één keertje kon ze het niet laten! In 1986 lekte The Sunday Times dat koningin Elizabeth zeer ontevreden was over de kille werkwijze van Margaret Thatcher.

Tot op de dag van vandaag ontkent het koningshuis dat dit expres naar buiten is gebracht in opdracht van Elizabeth. Ze zou dan zelfs haar persvoorlichter hebben opgedragen om de schuld op zich te nemen, met ontslag als straf. Pure fictie! Er is geen bewijs dat koningin Elizabeth dit gedaan heeft. Als er al een moeizame relatie was, dan veranderde die in wederzijds respect aan het eind van Margaret Thatchers bewind. Toen beloonde koningin Elizabeth haar met The Order of Merit. Iets dat The Crown wél 100% goed heeft.

7. De inbreker in Buckingham Palace had geen gesprek met de koningin

Margaret Thatcher maakte het VK niet voor alle Britten beter. Velen kunnen haar bloed nog steeds drinken en ook toen ze premier was, had ze een hoop critici. Een ervan is zelfs zo wanhopig dat hij niet één maar twee keer Buckingham Palace binnendringt! Michael Fagan is zijn naam.

Hoe en wat hij daar precies deed is redelijk goed in The Crown nagemaakt. Alleen zijn gesprek met de koningin is uit de duim gezogen. Laat staan dat Michael een vurig betoog houdt over hoe Thatcher het koninkrijk naar de haaien helpt.

Wat er werkelijk gebeurde was dat koningin Elizabeth maakte dat ze wegkwam uit haar slaapkamer! De inbreker werd daarna gauw uit het paleis begeleid. Michael werd drie maanden in een psychiatrische kliniek gestopt en later gaf hij ook toe het gewoon “als geintje” gedaan te hebben.

8. Prinses Margaret had nooit bezwaar tegen het huwelijk van Charles en Diana

Ja iedereen ziet nu natuurlijk de bui al hangen met prins Charles en prinses Diana. Hoe waren de andere Royals zo dom dat ze deze twee personen koppelden, die niets met elkaar gemeen hebben? Alleen prinses Margaret waarschuwt koningin Elizabeth, dat ze het huwelijk haar zegen niet moet geven.

In werkelijkheid is er nul bewijs dat Margaret moeite had met Charles en Diana. En het is al helemaal bullshit dat ze de koningin aanraadde om het huwelijk te stoppen. In werkelijkheid was het een idee van actrice Helena Bonham Carter. In een interview gaf ze toe dat ze voelde dat prinses Margaret ertegen zou zijn geweest. Nou historisch accuraat hoor!

9. De koningin draagt haar uniform verkeerd!

Deze is makkelijk te spotten voor de grote royaltyfans: de koningin draagt haar uniform verkeerd! In de foto zie je haar nestels (dat zijn die gouden slierten op haar borst) verkeerd hangen. De dunnere nestels moeten in een lus om elkaar zitten, in plaats van over de dikke nestels, zoals in The Crown.

The Crown
© Netflix

Militaire experts hadden ook kritiek op Olivia Colmans saluut in deze scène, want die is slap in de pols. Schandalig! De echte koningin Elizabeth salueerde altijd perfect. Ja lach maar, een fout is een fout!

10. Er is geen bewijs dat Diana rolschaatste door Buckingham Palace

Een van de populairste shots in The Crown seizoen 4 is prinses Diana die rolschaatst door de brede hallen van Buckingham Palace. Prachtig natuurlijk, want het laat zien hoe jong, speels en totaal uit de toon ze valt binnen de koninklijke familie. Alleen je bent inmiddels ver genoeg in dit stuk dat je weet wat dit naartoe gaat. Het is nep!

Er is nul komma niks aan bewijs dat Diana dit ooit deed of dat ze het überhaupt mocht. Wat we wel weten is dat ze dol was op rolschaatsen en het soms deed in de paleistuin. Ook hield ze van popmuziek dus het is prima mogelijk dat ze een Walkman had en die opzette tijdens het rondrollen. Emma Corrin, die Diana speelde in seizoen 4, gelooft trouwens absoluut dat ze rolschaatste in Buckingham Palace.

The Crown ligt onder een vergrootglas omdat sommige prominente Britten klaar zijn met de ‘leugens’ die de Netflix-serie verspreidt over het koningshuis. Een oud-premier roept zelfs op tot een boycot!

The Crown seizoen 5 verschijnt 9 november op Netflix.