Harm Edens in 10 voor Taal

Veronica Superguide logo
Harm Edens in 10 voor Taal
TV

10 oude tv-quizzen die nog steeds leuk zijn

|
|

Laatste update:

De Wie-kent-kwis, Waku Waku, Ron’s Honeymoonquiz… Spelshows doen het al een eeuwigheid ontzettend goed op tv. Vooral voor quizzen hangen we graag een avondje op de bank, want zelf weten we het natuurlijk véél beter dan de kandidaten. Deze tien tv-quizzen van vroeger zijn zelfs zó leuk dat ze nu nog steeds op de buis te zien zijn!

10. Per Seconde Wijzer (1967)

Twee spelers gaan apart van elkaar de strijd aan met de klok. Binnen tweehonderd seconden moeten vier vragen bestaande uit negen onderdelen beantwoord worden over geschiedenis, kunst & cultuur, wetenschap, sport of de tegenwoordige tijd. De categorie mag de kandidaat zelf bepalen. Ook De Slimste Mens-brombeer Maarten van Rossem deed ooit mee aan het programma. Daar was hij op zijn zachtst gezegd niet over te spreken... Sinds 2018 presenteert Erik Dijkstra het programma. De allereerste aflevering was in handen van Joop Simons. Na die aflevering werd hij ernstig ziek, waarna hij niet veel later overleed.

Erik Dijkstra in Per Seconde Wijzer

9. Met het Mes op Tafel (1997)

Herman van der Zandt met zijn pak en strikje zitten er weer klaar voor! Met het Mes op Tafel is een combinatiespel tussen poker en een kennisquiz. Kandidaten moeten namelijk inzetten en bluffen om verder te raken. Eerder werd de presentatie gedaan door Joost Prinsen, maar die stopte omdat de opnames hem te veel werden.

Herman van der Zandt in Met het Mes op Tafel

8. 2 Voor 12 (sinds 1971)

De naam verraad het al: teams van twee spelers moeten twaalf vragen beantwoorden. Met de beginletters van de antwoorden moet vervolgens een woord geraden worden. Tien jaar nadat Joop Koopman met het programma stopte, nam Astrid Joosten het over. Kijkers hebben een voordeel: het is thuis namelijk zichtbaar welke letters fout zijn. Voor de kandidaten is het een stuk lastiger.

Astrid Joosten in 2 Voor 12

7. 10 voor Taal (sinds 1989)

Dit taalspel is niet weg te denken van de Nederlandse tv en heeft vele presentatoren gekend, onder wie Anita Witzier. Na elf jaar afwezigheid is de spelshow gelukkig weer terug op de buis. Het presentatiestokje is overgenomen door Dit Was Het Nieuws-presentator Harm Edens.

Niels van der Laan en Jeroen Woe in 10 Voor Taal

6. Blokken (sinds 1994)

Dit Vlaamse spelprogramma wordt al vanaf het begin gepresenteerd door Ben Crabbé. Het is nog altijd het best scorende vooravondprogramma in de geschiedenis van de Vlaamse tv. De quiz heeft nogal wat weg van Tetris, aangezien er met goede antwoorden blokken kunnen worden verdiend. Deze komen van pas in de finale, waarbij een verborgen woord geraden moet worden. Het is eigenlijk een schande dat dit programma geen Nederlandse versie kent!

Ben Crabbé in Blokken

5. Wie van de 3 (sinds 1963)

Vier panelleden proberen te achterhalen wie van de drie kandidaten die voor ze zitten de waarheid spreekt. Wie is nu écht een tandarts? Om ze te helpen mogen de panelleden de kandidaten aan een heus vragenvuur onderwerpen. Dat zorgt voor behoorlijk wat lachwekkende fragmenten, zoals toen Britt Dekker aan forensische experts een wel heel bijzondere vraag stelde. Tegenwoordig heeft Wendy van Dijk de presentatie van het van oorsprong Amerikaanse programma (To Tell the Truth) in handen. In de afgelopen seizoenen vormden Najib Amhali, Britt Dekker, Raven van Dorst en Martien Meiland het panel.

Wendy van Dijk, Martien Meiland, Britt Dekker, Raven van Dorst en Najib Amhali in Wie van de 3

4. VriendenLoterij Miljonairs (sinds 1999)

Deze tv-quiz met Robert ten Brink als voornaamste presentator is misschien wel het vaakst van naam veranderd. Dat heeft alles te maken met de naam van de loterijen die eraan verbonden waren. De show heeft ook bekend gestaan als (Lotto) Weekend Miljonairs en BankGiro Miljonairs. Het programma is trouwens gebaseerd op het Engelse Who Wants to Be a Millionaire? Het format is al jaren hetzelfde: als een deelnemer vijftien vragen met een oplopende moeilijkheidsgraad juist beantwoord, wint hij een geldbedrag tot wel één miljoen euro (never change a winning format!). Daar kun je héél véél euroknallers mee kopen!

Robert ten Brink in VriendenLoterij Miljonairs

3. Eén Tegen 100 (sinds 2000)

Eén Tegen 100 is vanwege de coronacrisis omgedoopt tot Eén Tegen 50. De tv-klassieker met Caroline Tensen deed het echter een stuk beter in het oude format. De kijkcijfers vallen nu ontzettend tegen. Zeg nu zelf: de helft minder tegenspelers maakt de quiz toch ook de helft minder leuk?! Het is te hopen dat Eén Tegen 100 snel weer terugkomt, waarbij er - zoals het hoort - weer gewoon tegen honderd mensen wordt gespeeld.

Caroline Tensen in Een Tegen 50

2. Ranking the Stars (sinds 2006)

Als je aan Ranking the Stars denkt, dan denk je aan Paul de Leeuw. Tenminste, dat was een lange tijd zo, want sinds 2021 heeft Eddy Zoëy het stokje overgenomen. Eddy kreeg wat kritiek te verduren omdat hij simpelweg niet Paul is, en dat vertaalt zich in ronduit slechte kijkcijfers. Haal Paul maar snel terug! Eerder zei Angela de Jong dat ze is gevraagd voor de show, maar weigerde. Haar deelname zou in elk geval voor veel smeuïg commentaar hebben gezorgd!

In de spelshow worden iedere aflevering twee vragen aan tien BN’ers gesteld, zoals ‘Wie kan het langst op een onbewoond eiland overleven?’. De kandidaten moeten vervolgens een top tien samenstellen, waarin ze de andere spelers ranken op basis van wat ze denken dat een panel van honderd Nederlanders heeft geantwoord. Omdat ze hun keuze later moeten verantwoorden, zorgt dit vaak voor een smeuïg commentaar!

1. De Slimste Mens (sinds 2006)

De Slimste Mens is een waar kijkcijferkanon. In Nederland lag de presentatie als eerste in handen van Linda de Mol. Ook Martijn Krabbé heeft een seizoen gepresenteerd, maar het programma werd pas écht veelbekeken onder oud-NOS Journaal-nieuwslezer Philips Freriks, met natuurlijk de nukkige historicus Maarten van Rossem als jurylid. De Slimste Mens wordt elke werkdag uitgezonden. Elke dag spelen er drie kandidaten, van wie er vaak twee doorgaan naar de volgende uitzending. Omdat een kandidaat maximaal zeven afleveringen achter elkaar mag meedoen, zijn er soms zelfs twee nieuwe kandidaten op één dag. 

Ook als je meer wilt zien van je favoriete BN'ers is het kijken van De Slimste Mens een aanrader. Bekende gasten schuiven aan, onder wie een oud-Expeditie Robinson-kandidaat Yuki Kempees, de 'manager' van Albert Heijn en de pas overleden muzikant Jan Rot.

Ook in Vlaanderen is de spelshow populair. Vanaf 2003 wordt het programma met de naam De Slimste Mens ter Wereld uitgezonden op de Belgische zender. Vanaf 2004 is de presentatie van het programma in handen van Erik van Looy. De Belgische variant bevat een stuk meer humor, dankzij de vaak ingestudeerde grappen van onder anderen juryleden Jeroom Snelders, Philippe Geubels en Jonas Geirnaert. Ook onze eigen Marc-Marie Huijbregts en Jan Jaap van der Wal schuiven regelmatig aan als jurylid… terwijl de Belgen eerlijk gezegd toch echt een stuk grappiger zijn!

Maarten van Rossem en Filip Freriks in De Slimste Mens

Behalve deze lijst van gouden ouwe tv-quizzen, zijn er door de jaren heel wat nieuwe formats verschenen. Zo kunnen we weer van Mathijs van Nieuwkerk genieten in de kennisquiz The Connection en presenteert De Verraders-presentator Tijl Beckand De 1% Quiz. Maar, zeg nu eerlijk: de tv-quizzen uit bovenstaande lijst zijn moeilijk te evenaren! Het is wel jammer dat de satirische show De Kwis is gestopt, want die had - als hij niet van de buis was gehaald - over een jaar of tien ook in deze lijst kunnen staan...

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via Spotify, Apple Podcasts en andere populaire podcast-apps.

Lees verder