Recensie You People - ‘Jonah Hill blinkt als enige uit in deze wisselvallige comedy’

Kennismaken met de schoonfamilie: die stress heeft al heel wat comedy’s van inspiratie voorzien. Met You People is er weer eentje bij, al hoop je met cast en crew als deze op iets met meer inhoud.

Door Klaas Kaptijn
You People

Scheve gezichten gegarandeerd als je in Amerika de woorden ‘you people’ gebruikt. ‘Jullie soort’, betekent het zo ongeveer en dan heb je het, bedoeld of niet, meestal over mensen met dezelfde huidskleur of een met een bepaald geloof. Deze comedy van regisseur Kenya Barris, bekend van de serie Black-ish, staat bol van het ongemak dat ontstaat als mensen met totaal verschillende culturele achtergronden tot elkaar veroordeeld worden. Dat gebeurt als er liefde opbloeit tussen de Afro-Amerikaanse Amira (Lauren Londen) en de joodse Ezra (Jonah Hill).

Lastige schoonouders

Ezra twijfelt vaak hardop of het nog wel goed gaat komen met hem: hij heeft een baan in de financiële sector die hij haat en hij vindt het onmogelijk om een vrouw te vinden die goed bij hem past. Dat verandert als hij toevallig kennismaakt met Amira, die ook nog zoekende is op het gebied van werk en liefde. De twee worden verliefd en willen gaan trouwen, dus dat is alvast weer een probleem minder, hoewel… Amira heeft een vader (Eddie Murphy) die gruwelt bij het idee dat zijn dochter samen is met een witte vent. De moeder van Ezra (Julia Louis-Dreyfus) lijkt juist heel enthousiast over haar aanstaande schoondochter, maar uit dat met misplaatst, woke bedoeld gedrag dat compleet averechts werkt. Dat zet de relatie tussen Amira en Ezra onder grote spanning.

Hilarische observaties

Het scenario van You People schreef Barris samen met Hill en zo zijn de twee culturen die hier zo hard botsen ook achter de schermen vertegenwoordigd. Hoe goed dat kan combineren, merk je meteen in het begin van de film al: daarin zien we hoe Ezra met zijn kameraad Mo (Sam Jay) een spitsvondige podcast maakt over zwart en wit in Amerika, vol even treffende als hilarische observaties. Raar en jammer dat dit niveau een duik neemt als de schoonfamilie in beeld komt.

You People
© Netflix

Wisselvallige scènes

Wie de kriebels krijgt van plaatsvervangende schaamte, kan deze film beter overslaan. Dat is de voornaamste brandstof van de scènes met Hill en Murphy en alles waar Louis-Dreyfus in voorkomt. Het frustrerende van You People is hoe wisselvallig de scènes zijn: het ene moment kunnen ze erg grappig uitpakken dankzij de knisperende dialogen, het komische talent van de cast en de pijnlijke miscommunicaties en het andere moment vliegen er pruiken door de lucht of staat Murphy’s hoed in brand. Die sprongen van de toon ruiken naar paniek bij het maken van de film.

Murphy in de schaduw

Het is ook jammer dat de culture clash uiteindelijk geen rol van betekenis speelt bij het sturen van de grote lijnen van het verhaal. Het conflict en de oplossing in You People is niet wezenlijk anders dan in vergelijkbare films zoals Meet the Parents, Guess Who en Why Him, terwijl het maatschappelijk beladen thema hier juist voor positief onderscheid had kunnen zorgen, op een grappige manier voor de verandering. Dat betekent ook weer niet dat er niks te lachen valt. Vooral Hill is uitstekend op dreef: hij is een kei in scènes met lastig verhulde gêne en kan zichzelf met veel flair vastlullen als hij indruk wil maken op zijn aanstaande schoonvader met zijn kennis over hiphop of de Nation of Islam. Daarmee zet hij veteraan Murphy in de schaduw, al leent zijn nogal stijve rol zich ook niet voor jolige toestanden.

You People
© Netflix

Conclusie

Binnen de cast vol komische grootheden springt alleen Jonah Hill eruit in deze wisselende comedy, die een mooie kans laat liggen om kwesties rond racisme en vooroordelen voor de verandering eens op een grappige manier te behandelen.

You People is te zien op Netflix.

Meer van Netflix