Het is bijna onmogelijk om geen vergelijking te maken tussen La chica de nieve en The Missing. De Spaanse Netflix Original lijkt namelijk wel heel erg veel op de Britse misdaadserie, maar dat is niet direct een nadeel.
In La chica de nieve verdwijnt een jong meisje tijdens een optocht en haar ouders beginnen een speurtocht die bijna tien jaar duurt. Ze worden in die periode geholpen door journaliste Miren (Milena Smit), die zich vastbijt in de zaak en de politie op de voet volgt. Ondertussen doet rechercheur Millán (Aixa Villagrán) ook haar best om het kind te vinden, maar zij tast regelmatig in het duister en is de pispaal wanneer het kind na al die tijd nog niet is gevonden.
The Missing in Spanje
Het verhaal over een vermist kind, verschillende tijdsperiodes, wanhopige ouders en een speurneus die de zaak niet loslaat, zijn ook de ingrediënten van The Missing. Vooral in de eerste aflevering lijkt La chica de nieve wel een kopie van de Britse topper en is het bijna onmogelijk om de Spaanse Netflix Original te zien als een eigen serie met een eigen smoel. Maar toch staat La chica de nieve als een huis en kan het de vergelijking met de BBC-serie prima doorstaan.
Door de jaren heen
Terwijl The Missing een vlotte montage heeft tussen de tijdsperiodes en je om de oren slaat met plotwendingen is La chica de nieve veel meer gericht op één tijdsperiode. De meeste gebeurtenissen spelen zich af in 2010, het jaar waarin het meisje verdween, en de andere tijdsperiodes worden vooral gebruikt om meer spanning te creëren. Wanneer in 2016 wordt gezegd dat er in 2010 een dode viel, wil je direct weten wat er is gebeurd en de serie rekt de verrassende plotwending ook niet te lang uit.
De tekst gaat verder onder de afbeelding
Heldin met een trauma
Met maar zes afleveringen houdt La chica de nieve de vaart er goed in. Daar zit ook een nadeel aan. Van alle personages wordt alleen Miren goed uitgewerkt. Zij heeft een traumatische gebeurtenis meegemaakt, die ook op heftige wijze in beeld wordt gebracht. Het is de voornaamste reden waarom ze de ouders van het vermiste meisje wil helpen, omdat ze weet dat je niet op de politie kunt rekenen.
Weinig aandacht voor het drama
Het is alleen wel jammer dat Miren niet echt een diepgaand personage is. Ze is getraumatiseerd en staart moeilijk voor zich uit; meer persoonlijkheid heeft ze niet. En als journaliste heeft ze vooral veel geluk, want ze is niet echt goed in haar werk. In een serie waarin het leed van de ouders centraal moet staan, is er weinig aandacht voor hun situatie. Dat doet The Missing toch beter…
De tekst gaat verder onder de afbeelding
Emotionele achtbaan
Maar de makers van La chica de nieve weten wel degelijk raad met klein persoonlijk drama. De aflevering waarin je alle antwoorden krijgt over de vermissing is een emotionele achtbaan en weet een onuitstaanbaar personage binnen drie kwartier alsnog sympathiek te maken. Met iets minder nadruk op het heftige trauma van Miren en meer focus op het leed van alle personages was er weinig aan te merken op deze ijzersterke serie.
Conclusie
Het is niet eerlijk tegenover La chica de nieve, maar het moet toch gezegd worden: The Missing is beter. Maar met een spannend verhaal, goede cast en schokkende plotwendingen kan deze Spaanse Netflix Original ook prima op eigen benen staan en is dit een ideale serie om te bingewatchen.
La chica de nieve is te zien op Netflix.
Nog meer van Netflix
Recensie Pamela, A Love Story – ‘Dit prachtige portret maakt je opnieuw verliefd op Pamela Anderson’
Recensie Les combattantes – ‘Deze prima oorlogsserie vertelt toch weer de bekende verhalen vol ellende'
Recensie Vikings: Valhalla seizoen 2 –‘Acht afleveringen van deze stoere avonturenserie is echt te weinig’
Recensie The Hatchet Wielding Hitchhiker – ‘Deze spannende documentaire maakt je bang voor lifters'
Recensie Dog Gone - ‘Het baasje van deze hond verdient een pak slaag’
Recensie That '90s Show – ‘Een ouderwetse sitcom voor de fans van That '70s Show’
Wat anderen nu lezen
Recensie Wellmania - 'De comedyserie is een Australische versie van Soof, maar dan met wat cocaïne'
Recensie The Night Agent – ‘Sterke thriller met Oscargenomineerde actrice als geheim wapen’
Recensie Waco: American Apocalypse – ‘Meesterlijke docuserie die spannender is dan de gemiddelde thriller'
Recensie Agent Elvis – 'Een lekker gek idee voor een animatieserie, maar het is niet grappig genoeg'
Recensie Max Verstappen: Anatomy of a Champion – ‘Echt persoonlijk wordt deze docuserie niet’
Recensie Rabbit Hole – 'Kiefer Sutherland schittert in vermakelijke thrillerserie vol vergezochte complotten'
Recensie The Power – ‘Vrouwen zijn sterk, deze slappe dramaserie helaas niet’
Recensie Tetris – 'Vuile politieke spelletjes in een potsierlijke thriller'
Recensie Kelly – ‘Een eerlijk en confronterend portret van een ondergewaardeerd icoon’
Recensie Murder Mystery 2 – 'De comedy is geen hoogvlieger, maar Adam Sandler en Jennifer Aniston zijn opnieuw een leuk stel'