Recensie Gunther’s Millions – ‘Deze bizarre docuserie doet een goede poging om Tiger King van de troon te stoten’

Met een dikke 400 miljoen dollar op zijn bankrekening is herdershond Gunther het rijkste dier ter wereld, maar het echte verhaal draait om zijn eigenaar: de louche ondernemer Maurizio Mian. De documentaireserie Gunther’s Millions verdiept zich in de bizarre geschiedenis van de hond en zijn baas.

Door Ruben Praster
Gunther's Millions

Meer dan dertig jaar geleden overleed een rijke gravin en ze liet al haar bezittingen na aan haar hond Gunther. In één klap was het huisdier stinkend rijk en familievriend Maurizio Mian kreeg de taak om voor de herdershond te zorgen en zijn geld op een verstandige manier uit te geven. Dit klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het ook. Gunther’s Millions vertelt het échte verhaal en dat blijkt nog een tikkeltje gestoorder.

Dure hobby

Het is duidelijk dat de makers van Gunther’s Millions een poging doen om Tiger King te evenaren en daar hebben ze voldoende munitie voor. Maurizio doet niet onder voor Joe Exotic en lijkt vooral zijn eigen hobby’s te bekostigen met Gunther’s miljoenen. Hij koopt een voetbalteam, begint een band, bemachtigt de villa van Madonna, start een eigen fokprogramma en doet een poging om de perfecte mens te creëren. Bij iedere actie van de Italiaan valt je mond open van verbazing.

Te veel bizarre acties

De makers proberen zo veel mogelijk van zijn gekke acties in de documentaireserie te stoppen en dat is gelijk het zwaktebod van de Netflix Original. Het is simpelweg te veel! Het is superinteressant dat Maurizio een voetbalteam kocht en twee pornosterren de voorzitters maakte, maar deze gebeurtenis wordt wel heel uitgebreid behandeld. Net zoals zijn mislukte fokprogramma, wat hem vooral een schuldgevoel opleverde. Het leidt te veel af van de rode draad van de docu, namelijk het echte verhaal van Gunther.

Gunther's Millions
© Netflix

Tragisch figuur

De documentaire is het sterkst wanneer de verrassende waarheid wordt ontrafeld. Maurizio blijkt niet zomaar een gekkie met een perverse fascinatie voor mooie mensen; hij is een tragisch figuur die zijn hele leven op zoek is naar een manier om gelukkig te worden. Zijn hart zit op de juiste plek, zelfs wanneer hij experimenten met mensen uitvoert. Al wordt de dierenvriend nooit sympathiek, daar is hij te onbetrouwbaar voor.

Spanning en sensatie

Maurizio’s mooie verhalen worden met beide handen aangegrepen door de documentairemakers. Ze zetten vraagtekens bij alles wat hij zegt en weten met gedegen onderzoek veel van zijn praatjes te ontkrachten, maar maken ook gebruik van zijn uitspraken om spanning toe te voegen en cliffhangers te creëren. Ze wekken het ene moment de indruk dat hij een gestoorde wetenschapper of sekteleider is, om daarna te tonen dat het eigenlijk wel meevalt.

Gunther's Millions
© Netflix

Conclusie

Gunther’s Millions heeft goud in handen met dit bizarre verhaal. Toch hebben de makers gekozen om er zo veel mogelijk sensatie in te proppen, waardoor de documentaireserie overvol is en rommelig wordt. Dat sensationalisme is niet nodig, want Maurizio zelf is fascinerend genoeg om Tiger King van de troon te stoten.

Gunther's Millions is te zien op Netflix.

Meer van Netflix