Recensie FUBAR – 'Deze mislukte comedyserie voelt aan als Arnold Schwarzeneggers begrafenis'

Hollywood lag ooit aan z’n voeten maar inmiddels is de 75-jarige Arnold Schwarzenegger gedegradeerd tot een goedkoop uitziende Netflix-serie met waardeloze actie en luie grappen. Arnolds Netflix-debuut had een feestje kunnen zijn maar voelt als de begrafenis van z’n carrière.

FUBAR
© Netflix

In de jaren 80 en 90 was Arnold Schwarzenegger een ster zo groot als Dwayne Johnson en Chris Pratt. Oké er waren flops, maar de Oostenrijker stuiterde altijd weer terug. Zelfs na z’n gouverneurschap harkte hij op z’n oude dag nog wat kaskrakers binnen, zoals The Expendables-serie. Maar FUBAR? Geen idee of hij daarvan kan herstellen.

Onverstaanbaar Nederlands

Het begint al met de eerste scène waarin de bejaarde CIA-agent Luke Brunner z’n laatste klus in Antwerpen afrondt. Arnold braakt het meest onhoorbare Nederlands uit dat we in lange tijd in een internationale productie hoorden. Vanaf daar gaat het bergafwaarts.

De tekst gaat verder onder de trailer van FUBAR

FUBAR is een goedkope serie

FUBAR heeft een grote ster in de hoofdrol maar neemt verder ook alle slechte eigenschappen van Netflix Originals over. Alles ziet er goedkoop uit. Van de piepkleine decors tot de tv-budget actie. Schietgevechten missen goede regie en worden regelmatig op grasveldjes gehouden met een geel filter over de camera, zodat het lijkt alsof ze in een Zuid-Amerikaans land zijn.

Smerige seksgrappen

De scripts van FUBAR zijn nog erger en voelen als een eerste versie waar niemand bij Netflix naar gekeken heeft. Uitgekauwde stereotype actiepersonages worden bijgestaan door een team aan werkelijk BLOEDIRRITANTE bijfiguren. Van de nerdy techgast die oh zo originele jaren 80 popcultuurreferenties maakt, tot de gezette vrouw die zelfverzekerd en stoer is en zelfs smerige grappen durft te maken. Op een gegeven moment maakt ze een wiskundige berekening op een whiteboard die de vorm van een penis heeft. Dat roept ze daarna dan ook en dan volgen er nog drie seksgrappen waar zelfs een 13-jarige zich voor zou schamen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

FUBAR
© Christos Kalohoridis/Netflix

Arnold Schwarzenegger doet zijn best

De enige acteurs die er nog wat van proberen te maken zijn Arnold zelf en z’n dochter Emma (gespeeld door Monica Barbaro). De CIA-agent ontdekt dat z’n perfecte, brave dochter al 10 jaar voor de CIA werkt en dat ze voor elkaars veiligheid niet van elkaars carrières wisten. Door bizarre logica wordt Luke Brunner z’n pensioen teruggetrokken en moet hij in een team samenwerken met haar. De twee hebben redelijke chemie al heeft slechts Arnold het komische talent om nog iets van het flutscript te maken. Als de comedy al lukt, wordt dat gauw bedolven onder tien schijtgrappen ondersteunt door een jazzband met de meest futloze ‘sitcom’-muziek. Een basgitaar onder elke scène monteren maakt FUBAR nog geen Seinfeld.

Te laat voor Arnold Schwarzenegger

Een speciale vermelding verdient ook Gabriel Luna als de schurk Boro. Een totaal inwisselbare gangster die het gemunt heeft op de Brunners, maar Gabriel speelt hem doodserieus en met indrukwekkende intensiteit. Hij speelt ook Pedro Pascals broer Tommy in The Last of Us - lees hier onze recensie - en dat tweede seizoen kan niet gáúw genoeg komen voor hem. Hopelijk vergeet iedereen dat hij in deze kolossale misser zat. Arnold Schwarzenegger staat daarentegen overal op de posters en voor hem is het te laat.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

FUBAR
© Christos Kalohoridis/Netflix

Conclusie

Hopelijk heeft Arnold Schwarzenegger heel veel geld gekregen van Netflix want FUBAR is een van de slechtste dingen waar hij ooit in gespeeld heeft - inclusief Hercules in New York. Een uitgekauwd, futloos avontuur met humor die stinkt naar wanhoop. Het had nog geen 90-minuten film kunnen opleveren, laat staan een hele serie.

FUBAR is te zien op Netflix.

Meer van Netflix

FUBAR

FUBAR
Cast
Arnold Schwarzenegger, Monica Barbaro, Fortune Feimster, Gabriel Luna