Zijn de uitspraken van Frank Visser rechtsgeldig?

Door Redactie
Mr. Frank Visser

“Dit is mijn beslissing, de zaak is afgedaan.” Het is de beroemde uitspraak van de tv-rechter in Mr. Frank Visser Doet Uitspraak. Maar zijn die uitspraken eigenlijk wel rechtsgeldig? Wij zochten het voor je uit!

De Rijdende Rechter, Mr. Frank Visser doet Uitspraak, Mr. Frank Visser Rijdt Visite: we kijken met z’n allen maar wat graag naar programma’s waarin (meestal) buren met elkaar overhoop liggen. Ook wij smullen ervan, ons archief puilt uit met artikelen over bizarre zaken! Hier vind je de meest belachelijke momenten met Frank Visser én de beste momenten uit de Rijdende Rechter op een rijtje.

Echte rechter?

Hij zit daar altijd zo mooi in z’n toga en met z’n hamer, maar is mr. Frank Visser eigenlijk wel bevoegd om rechtsgeldige uitspraken te doen in zijn programma, of is het allemaal maar een beetje voor de show? Frank – zo mogen we ‘m nu wel noemen, vinden we - die begon als De Rijdende Rechter, is daadwerkelijk een rechter. Hij is afgestudeerd als meester in de rechten, heeft bij de politie en het OM gewerkt en was kantonrechter in Zaandam. Maar de beste man heeft nog veel meer gedaan!

Bindend advies

De uitspraak in Mr. Frank Visser doet Uitspraak wordt een bindend advies genoemd: een overeenkomst tussen twee (of meerdere) partijen die een geschil hebben. Deze partijen moeten beiden akkoord zijn om een derde (onafhankelijke) partij de ruzie te laten oplossen, in dit geval dus Frank. Maar hij doet dit niet als rechter, want dat mag niet. In het programma is hij ‘slechts’ een deskundige die advies geeft. Dit bindende advies is een geldige overeenkomst en dus rechtsgeldig. Al zijn de kijkers én presentator Viktor Brand het daar niet altijd mee eens

Objection!

De derde partij, in dit geval Frank, heeft wel een aantal verplichtingen. Zo dienen beide partijen te worden gehoord en moet de beslissing ‘redelijk en billijk’ zijn voor de partijen om zich eraan te houden. Maar als je het niet eens bent met dit advies, kun je naar de rechter stappen om het opnieuw te laten bekijken. Maar alleen in heel uitzonderlijke gevallen zal de rechtbank een bindend advies vernietigen. Beide partijen zijn ten slotte akkoord gegaan om een derde partij de ruzie te laten oplossen…

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Geen vonnis

De uitspraken van mr. Frank Visser zijn dus wél rechtsgeldig, maar het is géén vonnis. Een vonnis heeft een executoriale titel, dit betekent dat de uitspraak van de rechter ten uitvoering wordt gelegd en er bijvoorbeeld een deurwaarder kan worden ingeschakeld. Dat is bij een bindend advies niet zo. Als de afspraak niet wordt nagekomen, moeten beide partijen met elkaar in gesprek. Als er geen gehoor wordt gegeven, kan de niet nakomende partij in gebreke worden gesteld met een aangegeven termijn. Is die termijn verstreken, is er sprake van verzuim en kan er naar de rechter worden gegaan.

Zo, en dan is het na al die theorie weer even tijd voor een lekkere ordinaire ruzie!

In Mr. Frank Visser: Hoe is het nu met? gaat Viktor Brand terug naar de meest spraakmakende zaken uit Mr. Frank Visser Doet Uitspraak. Elke donderdag om 20:30 uur te zien op SBS 6.