De 5 meest spraakmakende momenten met Rijdende Rechter John Reid

Door Redactie
De Rijdende Rechter John Reid Jetske van Elsen
© KRO-NCRV / Stijn Ghijssen

Om te vieren dat het nieuwe seizoen op 5 oktober begint hebben we 5 spraakmakende fragmenten van De Rijdende Rechter met mr. John Reid op een rijtje gezet!

Al meer dan 25 jaar is De Rijdende Rechter een waar fenomeen op de Nederlandse televisie. Eerst met meester Frank Visser, die flink wat ruzies te verduren kreeg, maar toen hij overstapte naar SBS6 nam mr. John Reid het stokje van hem over. En ook hij heeft al flink wat meegemaakt…

5. ‘Hij gaat zo tekeer’

In de aflevering ‘Trillend gek’ zijn we getuige van een generatiekloofje. Als het Antiliaanse stel Winaida en Marcus boven het bejaarde echtpaar Mourik komt wonen is er opeens veel meer herrie, volgens mevrouw Mourik. En dat niet alleen: ze heeft last van trillingen, door haar hele lichaam! Marcus daarentegen heeft vooral veel last van het gezeur van de buurvrouw. Het trillen komt namelijk niet door hun, zo hebben ze al heel vaak uitgelegd. Er wordt een test gedaan om te zien of dat klopt. Mevrouw Mourik wordt een beetje bang van Marcus, want “hij gaat zo tekeer”. Marcus reageert droogjes: “Zo praat ik, zo zijn wij Antilianen.” Als mr. Reid aan Marcus vraagt of hij boos is, is het antwoord duidelijk: “Wanneer ik boos ben, dan weet je het.”

4. Schuttingsmurf

Als na een storm de schutting is omgewaaid, vindt Fieneke dat het tijd is voor een nieuwe, stevige schutting. Dus regelt ze die! De kosten: bijna 2000 euro. Of buurman Henk even 800 euro wil lappen. Maar zo veel geld heeft Henk niet over voor een schutting en hij is er niet zo blij mee dat Fieneke , volgens hem zonder overleg, dat ding heeft laten plaatsen. “Smurf. Ik vind jou een zielig figuur.” Nou, nou, Henk! “Dat is niet zo netjes”, vindt mr. Reid. En de tuin van Henk trouwens ook niet. “Of is het een rustieke rotstuin?” vraagt mr. Reid enigszins sarcastisch. Ook de schuld van Fieneke, volgens Henk! Want door Fieneke’s stomme schutting moest hij zijn planten weghalen…

3. Komt allemaal door Karel

Nog een gevalletje van geluidsoverlast, deze keer door Karel de papegaai. Brugt is de eigenaar van de papegaai, waar bovenbuurvrouw Ellen last van heeft. “Zit allemaal tussen de oren”, volgens Brugt. Er wordt weer een test met de tv gedaan en inderdaad: het hele gebouw is nogal gehorig. Maar ja, dat krijg je nou eenmaal als je in een appartement woont, vindt Brugt. Maar de papegaai is in dit hele verhaal nog niet naar voren gekomen. Die houdt namelijk wijselijk z’n snavel tijdens het bezoek van mr. Reid. Plot twist: er is ook een kanarie! Zou dat misschien de boosdoener zijn?

Met Voice Control van Ziggo wordt streamen nóg leuker

2. Feestje bouwen

Het is een welbekend probleem in De Rijdende Rechter: het recht van overpad! Jeffrey en zijn autistische vrouw Linda kunnen er niet tegen dat hun buren Christine, Georges en gehandicapte zoon Verdi gebruik maken van hun tuin. Maar zij op hun beurt moeten wel: anders moeten ze met de kliko en speciale fiets van Verdi door hun eigen woonkamer. Maar dat is nog niet alles: Georges, Christine en Verdi houden ervan om lekker een muziekje te draaien op verjaardagen, tot groot ongenoegen van Jeffrey en Linda. Want de muziek staat veel te hard, vinden zij. Er wordt een test gedaan om te bepalen hoe hard het geluid nou echt is. Verdi maakt graag van de gelegenheid gebruik om er even een feestje van te bouwen en gooit de heupen los.

1. Geflikflooi

Gerda en Michel hadden eigenlijk jarenlang goed contact met buurvrouw Zwanet. Ze kwamen zelfs bij elkaar over de vloer. Maar toen moest Zwanet zo nodig met een andere buurman gaan zoenen… Een getrouwde man, welteverstaan! En daar vinden Gerda en Michel wat van. Gerda besluit de vriendschap met Zwanet te verbreken, waarna het gedonder begint. Want Michel is zelf ook niet zo’n heilig boontje en stuurt ‘vunzige’ berichtjes naar Zwanet… Een soap is er niks bij. Als mr. Reid met de buren in de tuin staat, lopen de emoties hoog op. Hij springt tussenbeide: “RUSTIG!”

Niet in dit lijstje, maar wel ook zeer spraakmakend was misschien wel de beste aflevering van De Rijdende Rechter ooit! En omdat we er zelf maar geen genoeg van krijgen, hier ook nog een lijstje met de beste momenten uit De Rijdende Rechter (vooral nummer 2 is echt favoriet bij ons!).

Of er in dit nieuwe seizoen van De Rijdende Rechter ook weer lekker spraakmakende momenten zitten, zie je vanaf 5 oktober elke dinsdag om 21.50 uur op NPO1!

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.