Wat is de beste volgorde om Netflix-hit Kaleidoscope te kijken?

Kaleidoscope is niet zomaar een misdaadserie over een gewaagde overval; het is ook een bijzonder experiment. De afleveringen hebben namelijk geen vaste volgorde en de non-lineaire Netflix Original is daarom voor iedereen anders. Dat geeft je ook de vrijheid om je eigen serie in elkaar te puzzelen, maar wat zijn de beste volgordes om Kaleidoscope te kijken?

Kaleidoscope

Om een helder beeld te geven van de mogelijke volgordes, leggen we eerst even uit waar alle afleveringen over gaan.

Yellow: 6 Weeks Before the Heist

Zes weken voor de overval verzamelt crimineel Leo Pap (Giancarlo Esposito) een groepje dieven om de kluis van Roger Salas (Rufus Sewell) te kraken. Het plan wordt gevormd en de personages worden geïntroduceerd. Ook wordt duidelijk wie Leo’s contact is binnen het bedrijf van Roger.

Green: 7 Years Before the Heist

Deze aflevering speelt zich zeven jaar voor de overval af. Leo zit in de gevangenis en krijgt slecht nieuws te horen over zijn gezondheid. Daardoor beseft hij dat het tijd is om te ontsnappen. Samen met celgenoot Stan (Peter Mark Kendall) bedenkt hij een uitgebreid plan.

Blue: 5 Days Before the Heist

Vijf dagen voor de overval worden de laatste voorbereidingen gedaan en natuurlijk gaat er van alles fout. Roger wordt gechanteerd door iemand die meer weet over zijn verleden en zijn steenrijke klanten komen opeens met allerlei eisen.

Orange: 3 Weeks Before the Heist

In deze aflevering die zich drie weken voor de overval afspeelt, staat FBI-agente Nazan Abassi (Niousha Noor) centraal. Zij weet zeker dat advocate Ava Mercer (Paz Vega) niet te vertrouwen is en houdt haar in de gaten. Dat brengt de overval in groot gevaar.

Violet: 24 Years Before the Heist

Net zoals aflevering Green speelt Violet zich af in het verre verleden. 24 jaar voor de overval is Leo een hele andere man, die zijn centen verdient met het kraken van kluizen. Hij doet een poging om een eerlijk leven te leiden, maar vindt het toch moeilijk om zijn criminele leven achter zich te laten en dat is niet zonder gevolgen.

Red: The Morning After the Heist

De dag na de overval blijkt alles fout te zijn gegaan. De groep is uit elkaar gevallen en het is onduidelijk wie er nog te vertrouwen is.

Pink: 6 Months After

Zes maanden na de overval probeert FBI-agente Abassi nog steeds de overvallers op te pakken. Roger Salas zit in de gevangenis en wil wraak nemen op Leo, die gevlucht is met Ava en geen contact meer heeft met de andere overvallers.

White: The Heist

Deze aflevering is het officiële einde van de serie. De groep kraakt de kluis en alle losse eindjes worden aan elkaar geknoopt.

De ‘officiële’ volgorde

Bovenstaande volgorde wordt door Wikipedia gezien als de officiële volgorde en met Yellow, Green, Blue, Orange, Violet, Red, Pink en White is Kaleidoscope heel goed te volgen en blijft de serie spannend zonder te veel te verklappen. 

De chronologisch volgorde

Omdat de afleveringen onderverdeeld zijn in tijdsperiodes is het heel makkelijk om de serie in chronologische volgorde te kijken. Je begint dan met een jonge Leo Pap die gearresteerd wordt, jaren later uit de gevangenis ontsnapt, een overval organiseert en na de roof op de vlucht slaat. Voor dit verhaal is de volgorde: Violet, Green, Yellow, Orange, Blue, White, Red en Pink.

Beginnen met het einde

Je kan ook lekker tegendraads zijn en beginnen met het einde. Dat is White en vanaf dat punt kun je iedere willekeurige volgorde kijken. Om het verhaal nog een beetje overzichtelijk te houden, kun je verder gaan met de afleveringen na de overval om daarna weer terug in de tijd te gaan om te zien hoe de overval werd gepland en waarom Leo Pap in de gevangenis belandde. Voor dit verhaal kijk je: White, Red, Pink, Blue, Orange, Yellow, Green, Violet.

Op z’n Tarantino’s.

Quentin Tarantino’s klassieker Reservoir Dogs begint met een mislukte overval, waarna het verhaal met flashbacks wordt verteld. Kaleidoscope is ook op die manier te kijken. Begin dan met de dag na de overval, gevolgd door gebeurtenissen uit het verleden, de overval zelf en een bloederige afsluiter. De volgorde is dan: Red, Yellow, Orange, Green, Blue, Violet, White, Pink. Je kunt er ook voor kiezen om te beginnen met Yellow en die op te volgen met Red, dan start de serie met het plannen van de overval, gevolgd door de nasleep. 

In theorie zijn er meer dan 5000 manieren om Kaleidoscope te kijken en dit zijn maar vier opties. Welke volgorde je ook kiest; het resultaat is altijd een prima misdaadserie die lekker wegkijkt.