Verborgen Parel: The Night Before – ‘Kerst was nog nooit zo plat en ruig’

Stééds meer films en series. Bij stééds meer streamingdiensten. Wat moet je in hemelsnaam nu weer gaan kijken? Veronica Superguide wijst je de weg naar verborgen parels die je echt gezien moet hebben. Dit keer tipt online eindredacteur Robin Heerkens de kerstfilm The Night Before op Viaplay.

Door Robin Heerkens
The NIght Before
© The Night Before

Hoewel ik in de decembermaand énorm kan smullen van al die zoetsappige Hallmark-kerstfilms, heb ik ook altijd een soort antigif nodig. Even geen perfecte koppeltjes die een hele film lang om elkaar heen draaien of voorspelbare ‘alles komt toch wel goed’-twists. Zo ontstond er jaren geleden een nieuwe kersttraditie: The Night Before kijken! Het is letterlijk trippen geblazen met deze ruige bromance-comedy die in acteurs Seth Rogen, Joseph Gordon-Levitt en Anthony Mackie het perfecte vriendentrio vond.

Zuipen met kerst

Ethan (Gordon-Levitt) moet het al sinds zijn negentiende zonder zijn ouders doen. Die kwamen om bij een gruwelijk auto-ongeluk. In de loop der jaren ontstond een nieuwe traditie die op het eerste oog hélemaal niets met de ‘traditionele’ kerstgedachte te maken heeft. Samen met zijn beste vrienden Isaac (Rogen) en Chris (Mackie) zuipt Ethan zich elke kerstavond helemaal de vernieling in. Even alle zorgen van het echte leven vergeten. Dit jaar krijgt die zuiptraditie nog een extra dimensie wanneer de mannen proberen het beruchte, extravagante ‘Nutcracker Ball’ binnen te komen – een compleet gestoord feest dat je in je stoutste dromen nog niet kunt bedenken.

Een kneitergoede cast

De mannen zien dit als dé perfecte afsluiting van hun kersttraditie. Nog één keer dan, met een grote knal eruit gaan. Ze worden tenslotte ouder en football-icoon Chris geniet steeds meer bekendheid. Die kan niet zomaar meer erop los feesten in het openbaar. Ook Isaac kan het eigenlijk niet meer verantwoorden: hij verwacht zijn eerste kindje met zijn vrouw, fantastisch gespeeld door de hilarische Jillian Bell. Jillian is trouwens niet de enige die de show steelt in een bijrol. Zo rockt Michael Shannon al zijn scènes als een vage drugsdealer achter wie meer schuilt dan je eerst zou denken. Ook Mindy Kaling (The Office) en Ilana Glazer (Broad City) maken indruk met wat kleinere rollen. Comedian Tracy Morgan als verteller én een geinige cameo die we hier niet gaan verklappen maken het helemaal compleet.

De tekst gaat verder onder de trailer

Seth Rogen is de MVP

De drie hoofdrolspelers zetten geloofwaardig een trio beste vrienden neer. Je twijfelt geen moment aan hun bijzondere, familie-achtige band die ontstond nadat het noodlot toesloeg bij Ethan. De mannen zijn dertigers; ze zitten in een voor velen vast herkenbare periode waarin je je steeds ouder voelt worden, maar eigenlijk nog niet klaar bent om volledig afscheid te nemen van die ‘alles komt goed, we doen het gewoon’-mentaliteit die toch een beetje hoort bij het ‘jong’ zijn. En hoewel ze allemaal hun momenten krijgen om te shinen, is niemand zo hilarisch als überstoner Seth Rogen. Wanneer zijn vrouw ‘m een doosje vol drugs geeft, gaat het aan alle kanten mis. Neem bijvoorbeeld de geniale scéne waarin een trippende Isaac in de kerk zit en het aan de stok krijgt met een scheldende baby. Dit is écht comedy gold.

Comedy en drama, perfect gecombineerd

Dit is een comedy zoals je ‘m mag verwachten van regisseur Jonathan Levine, die ook al het angrijpende 50/50 maakte. Zijn films combineren moeiteloos de hilarisch platte, vulgaire en ruige kwajongens-scènes met stukken waarin het rempedaal wordt ingedrukt en er wat oprechte, tranentrekkende emotie doorheen komt. Uiteraard wel omringd met een kotsscéne of een sterk staaltje Laurel and Hardy-achtige slapstick-stukjes, maar dat hoort nu eenmaal bij dit type film. Het is knap hoe The Night Before deze comedy-stijl weet te combineren met vrij zware thema’s zoals het verlies van ouders op een jonge leeftijd. Of je zorgen over vrienden die je niet uit het oog wil verliezen ondanks dat iedereen ouder wordt en steeds meer verantwoordelijkheden krijgt.

Kerst volgens The Night Before

Wat vooral blijft hangen van The Night Before? Dat is zonder twijfel de boodschap die de film vertelt. Het is helemaal oké als je – bijvoorbeeld door familieomstandigheden – het ‘traditionele’ kerst vieren helemaal ruk vindt. Dat je huizenhoog kan opzien tegen deze periode waarin heel veel mensen (al dan niet geforceerd) leuk doen met hun familie. Het kan je onzeker en neerslachtig maken, zo zien we bij Ethan. Omring je verlies, leert The Night Before je. Zoek je eigen manier om toch kerst te vieren, met je ‘found family’ bijvoorbeeld. Ook al heb je een euh... bijzondere manier om het te vieren, zoals Ethan, Isaac en Chris – dat mag er ook zijn.

Dat is óók Kerstmis.

The Night Before is te zien op Viaplay.

Nog meer Verborgen Parels