Verborgen Parel: Dash & Lily – ‘Deze romantische serie is mijn nieuwe kersttraditie’

Stééds meer films en series. Bij stééds meer streamingdiensten. Wat moet je in hemelsnaam nu weer gaan kijken? Veronica Superguide wijst je de weg naar verborgen parels die je echt gezien moet hebben. Dit keer tipt recensent Ruben Praster zijn favoriete kerstserie Dash & Lily.

Door Ruben Praster
Dash & Lily
© Alison Cohen Rosa/Netflix

Net zoals de rest van Nederland zit ik ieder jaar braaf voor de televisie om voor de honderdste keer Home Alone te kijken. Het is namelijk pas Kerstmis als Kevin McCallister (Macauley Culkin) thuis wordt achtergelaten en op de meest sadistische manieren afrekent met twee domme inbrekers. Maar sinds 2020 heb ik er een nieuwe kersttraditie bij: de romantische kerstserie Dash & Lily.

De tekst gaat verder onder de video

Mijn hart werd gestolen

Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen hoge verwachtingen had van Dash & Lily. Ik keek de Netflix Original om er een recensie over te schrijven, maar op basis van de trailer ging ik uit van een mierzoete tienerserie die slechte Hallmark-films probeerde te kopiëren. Dat was een hele foute inschatting. Na de eerste paar minuten hadden Dash (Austin Abrams) en Lily (Midori Francis) mijn hart gestolen en zonder het door te hebben, keek ik in één ruk vijf afleveringen achter elkaar. Ik stopte alleen met kijken om nog iets over te houden voor de volgende dag.

Een koude decemberdag

Mijn recensie was erg positief en ik gaf de serie vier sterren. Daar heb ik nu spijt van, want Dash & Lily verdient geen vier, maar vijf sterren! Het duurde bijna een jaar voordat ik dat doorhad. Op een koude decemberdag in 2021 besloot ik de serie een middagje te bingewatchen en dat is de beste manier om naar deze Netflix Original te kijken. Het aandoenlijke liefdesverhaal van de twee tegenpolen komt pas echt goed binnen wanneer je er helemaal in mee kan gaan en eventjes de wereld om je heen vergeet.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Dash & Lily
© Netflix

De meest bijzondere tijd van het jaar

Het verhaal begint wanneer de cynische Dash een rood aantekeningenboekje vindt in een boekenwinkel. Er staat een uitdaging in en om deze opdracht uit te voeren, moet hij een paar boeken vinden. Dat gaat hem heel gemakkelijk af en Dash laat een berichtje achter voor de schrijfster. De twee beginnen via het boekje te communiceren en leren elkaar steeds beter kennen. Er is alleen één klein probleempje; Dash háát Kerstmis en schrijfster Lily vindt het juist de meest bijzondere tijd van het jaar.

Uitpakken met de kerstdagen

Via het aantekeningenboekje en een reeks nieuwe uitdagingen probeert Lily haar penvriend in te laten zien hoe bijzonder kerst is. Het blije ei is erg overtuigend en de kijker die zich herkent in Dash zal, met veel tegenzin, moeten toegeven dat zij wel een punt heeft. En wie sowieso al uitpakt met de kerstdagen zal zich juist in het enthousiasme van Lily herkennen. Op die manier spreekt de serie iedereen aan en de twee hoofdrolspelers weten met veel charme echte mensen te maken van de twee tortelduifjes.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Dash & Lily
© Netflix

Wereldvreemde romanticus

Het mag ook niet onderschat worden hoe goed Austin Abrams – recent nog te zien als fout vriendje in Do Revenge – en Midori Francis zijn. Dash en Lily lijken makkelijke rollen om te spelen, maar het zijn juist personages die heel snel op de zenuwen kunnen werken. Dash is een cynische zeurpiet die zich overal te goed voor voelt en Lily is een wereldvreemde romanticus die leeft in haar eigen bubbel. Austin weet alsnog een lading kwetsbaarheid toe te voegen aan zijn personage en Midori zet Lily neer als een verlegen meisje dat bang is voor veranderingen.

Een verloren laars

De derde hoofdrolspeler van Dash & Lily is New York. In mijn lofzang op High Fidelity vertelde ik al over mijn liefde voor de stad en een serie die zich daar afspeelt scoort altijd punten bij mij. De wereldstad is op z’n mooist rond de feestdagen en de Netflix Original weet dat perfect in beeld te brengen. Je ziet de kerstbomen vol lichtjes en de versierde winkels, maar ook de gekke feestjes op bizarre locaties waar je met gemak een laars kwijtraakt in de gesmolten sneeuw.

Kersttraditie

Dit jaar kijk ik voor de derde keer naar Dash & Lily en dompel ik mij opnieuw onder in sfeervol New York en zwijmel ik stiekem weg bij het aandoenlijke liefdesverhaal. Dan is het voor mij pas echt kerst.

Dash & Lily is te zien op Netflix.

Nog meer Verborgen Parels