Verborgen Parel: High Fidelity – ‘Zoë Kravitz is niet de enige reden waarom ik een zwak heb voor deze romcom’

Door Ruben Praster
High Fidelity

Op de talloze streamingdiensten word je overrompeld door films en series die allemaal de moeite waard zijn om te bekijken, maar waar moet je in hemelsnaam beginnen? Wij hebben daarom aan onze redacteuren gevraagd welke verborgen parels je echt niet mag missen. Recensent Ruben Praster bijt het spits af met een warm pleidooi voor High Fidelity op Disney+. ‘Ik ben erg blij dat Zoë Kravitz een neus heeft voor kwaliteit.’

Ik zal maar gelijk bekennen dat ik een gigantische crush heb op Zoë Kravitz. Stop deze droomvrouw in een film of serie en ik kijk ‘m. Ik ben daarom ook erg blij dat ze een neus heeft voor kwaliteit. Titels als Dope, Mad Max: Fury Road, The Batman en X-Men: First Class behoren tot mijn favoriete films, maar ze is jammer genoeg meestal te zien in een bijrol. In de serie High Fidelity heeft Zoë eindelijk de hoofdrol, maar dat is niet de enige reden waarom ik een zwak heb voor deze romantische comedyserie.

Mislukte relaties

De serie is gebaseerd op de gelijknamige romcom met John Cusack en volgt in grote lijnen het verhaal van die boekverfilming. Zoë speelt Robyn ‘Rob’ Brooks, de eigenzinnige eigenares van een platenzaak. Zij heeft een pijnlijke break-up achter de rug en kan daar niet goed mee omgaan. Rob wil weten waarom ze zoveel pech heeft in de liefde en tijdens het maken van een playlist, kijkt ze terug op haar mislukte relaties. Waardoor dit de perfecte serie is om te kijken nadat je klaar bent met New Girl of Fleabag.

De tekst gaat verder onder de video.

De vierde muur

Rob richt zich regelmatig tot de kijker en het breken van deze vierde muur kan vervelend zijn als het verkeerd wordt gedaan. In High Fidelity heeft het een belangrijke meerwaarde. Je wordt betrokken in het liefdesleven van de hoofdpersoon, die tegenover vrienden en familie heel gesloten is, maar haar hart uitstort bij de kijker. Wanneer Rob hoort dat haar ex Mac (Kingsley Ben-Adir) een nieuwe vriendin heeft, gedraagt ze zich zo koeltjes mogelijk, maar richting de kijker heeft ze een woede-uitbarsting.

Ongemakkelijke situaties

Om te voorkomen dat een personage met een gebroken hart een irritante zeur wordt, is de balans tussen humor en drama heel belangrijk. Dat zit gelukkig goed bij High Fidelity. Zoë Kravitz is geen hilarische komiek, maar met droogkomische en cynische opmerkingen weet zij wel raad. Dit zorgt voor voldoende lucht in de serie, net zoals de onverantwoordelijke acties van Rob, die allerlei ongemakkelijke en pijnlijk herkenbare situaties creëren.

De rest van de cast is ook goed

Zoë is natuurlijk niet het enige lichtpuntje van de serie. Ze wordt omringd door getalenteerde acteurs. Da'Vine Joy Randolph (ook te zien als rechercheur in Only Murders in the Building) is haar bazige BFF Cherise en bijna iedere zin uit haar mond is grappig. En aanstormend talent Kingsley Ben-Adir is perfect gecast als haar ex Mac. Je snapt gelijk waarom Rob smoorverliefd op hem werd en ook al is Mac het ex-vriendje, hij blijft sympathiek.

De tekst gaat verder onder de video.

New York! New York!

Een ander personage dat ik niet mag vergeten, is de locatie. De serie speelt zich af in New York en de stad zorgt voor een rauwe, realistische sfeer. Rob woont niet in een luxe appartement, maar in een gehorig flatje en de platenzaak bevindt zich op een verborgen plek waar je makkelijk voorbijloopt. Ik ben zelf gek op de wereldstad en geniet er altijd van om het échte New York te zien. In plaats van het New York uit series die gefilmd zijn in Toronto en worden afgewisseld met clichébeelden van bekende gebouwen *kuch* Suits *kuch*.

Korte afleveringen

Het is ook ideaal dat de afleveringen rond een half uurtje duren en nooit té dramatisch worden. Je kunt High Fidelity makkelijk tussendoor kijken of bingewatchen op een zaterdagmiddag. Ik adviseer om iedere dag een aflevering te kijken en de serie zo lang mogelijk uit te rekken, want er is jammer genoeg maar 1 seizoen. Waardoor je na tien afleveringen ook achterblijft met een gebroken hart, maar dit is een relatie die je niet zou willen missen.

High Fidelity bestaat uit 1 seizoen en is te zien op Disney+.