Verborgen Parel: What We Do In The Shadows – ‘De grappigste sitcom van het moment’

What We Do In The Shadows

Op de talloze streamingdiensten word je overrompeld door films en series die allemaal de moeite waard zijn om te bekijken, maar waar moet je in hemelsnaam beginnen? Wij hebben daarom aan onze redacteuren gevraagd welke verborgen parels je echt niet mag missen. Recensent Peter Koelewijn komt met een griezelig goede comedyserie op Disney+: What We Do In The Shadows!

What We Do In The Shadows is een Amerikaanse remake van de Nieuw-Zeelandse komische film van Taika Waititi en Jemaine Clement. Tegenwoordig is de eerste regisseur vooral bekend van de Thor-films maar hij maakte ook komische uitstapjes met originele verhalen. Hetzelfde geldt voor Jemaine en de komische band Flight of the Conchords. Conclusie: deze mannen weten wat grappig is! What We Do In The Shadows laat via een nepdocumentaire (populair jeukwoord daarvoor is mockumentary) een groep domme vampiers zien die samenwoont in Nieuw-Zeeland.

Alles zit tegen

De Disney+ serie gaat over een andere groep bloedzuigers in Staten Island, New York. Op papier heeft de serie ALLES tegenzitten. Een sitcom over verveelde vampiers? Het is al knap als je daar één grappige film uit kan persen. En dan ook nog eens remaken door een Amerikaanse zender? Ja oké The Office US was een hit, maar daarachter schuilt een heel kerkhof aan gesneuvelde Amerikaanse comedyremakes, zo compleet waardeloos dat de hele mensheid ze direct vergat.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

What We Do In The Shadows
© FX

Moderne vampierwereld

En toch lanceer ik What We Do In The Shadows als een Verborgen Parel want het is briljant hilarisch. Sterker nog, ik vind het de grappigste sitcom van het moment. Dat heeft alles met de originaliteit en de casting te maken. Het helpt vast ook dat Taika en Jemaine in het schrijversteam zitten en soms zelfs langskomen in de afleveringen als hun oude personages. De Disney+ serie is eigenlijk een verkapt vervolg dat steeds weer verrassende en grappige insteken vindt voor hoe een moderne vampierwereld zou werken in New York.

Vampiers die zuigen

Dit begint al met de problemen waar de hoofdpersonages mee worstelen. Nandor the Relentless (Kayvan Novak) was in de Middeleeuwen een Perzische dictator die hele volkeren uitmoordde, maar in de moderne tijd transformeert hij in een teer zieltje dat met moeite de veranderde wereld kan volgen. Hij woont samen met Laszlo Cravensworth (Matt Berry), een seksverslaafde Brit en zijn Griekse driftkikker van een vrouw Nadja of Antipaxos (Natasia Demetriou), die hem ooit hielp in een vampier te veranderen. De vierde bewoner drinkt geen bloed maar de energie van mensen: Colin Robinson (Mark Proksch). Deze energievampier verveelt mensen letterlijk dood met tergende monologen en grapjes.

Tot slot heeft Nandor een ‘familiar’, een vampierslaaf die slachtoffers voor zijn meester zoekt en hoopt dat hij ooit zelf tot vampier gemaakt wordt. Guillermo de la Cruz (Harvey Guillén) is het enige menselijke hoofdpersonage en het sloofje van de groep… totdat hij zijn familieroots als vampierdoder ontdekt!

RIP documentairemakers

De casting is perfectie en het is extra knap hoe ze zo goed acteren onder alle make-up, tandprotheses, pruiken en protserige Dracula-kostuums. De grapdichtheid in de scripts is zo dik als slagroom en ze spelen er geweldig op in. Het lijkt soms wel alsof de vampiers een wedstrijd houden wie er een grappigst kan zijn. Een veelbetekenende blik naar de cameraploeg levert al een lachsalvo op! Omdat het een nepdocu is, worden de cameramensen vaak aangesproken, terloops of via interviews. Er sneuvelen regelmatig geluidsmensen…

Vampierorgie

Verveling is een belangrijk thema onder de vampiers, maar de banale scenario’s lopen door hun geklungel volledig uit de hand. Bijvoorbeeld als hun vriendelijke (menselijke) buurman ze uitnodigt voor een Superbowl-avondje bij hem thuis, of als een Nosferatu-achtige vampier met stokoude denkbeelden bij ze komt logeren. En wie moeten ze allemaal uitnodigen voor hun jaarlijkse vampierorgie? Stress! Soms komen de hoofdrollen ook op het matje bij de Vampiric Council van New York (waarin verrassend veel Hollywoodsterren zitten!) omdat ze weer eens een van de vele regels braken.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

What We Do In the Shadows
© FX

Vampiers en romantiek

Het heeft wel iets van Seinfeld weg, in hoe de vampiers een alledaagse situatie compleet uit de hand kunnen laten lopen. Ze katten ook een hoop op elkaar, maar waar het verschilt van Seinfeld, is dat de monsters gaandeweg lessen leren en ook echt om elkaar geven. Laszlo en Nadja geen regelmatig vreemd maar hun passie voor elkaar komt minstens zo vaak in beeld. Zelfs Nandor en zijn slaaf Guillermo hebben uiteindelijk een relatie die veel dieper gaat dan vriendschap.

De personages van What We Do In The Shadows zijn oliedom en vermoorden mensen bij de vleet, maar ze blijven ook na vier seizoenen aandoenlijk. Zelfs de mensen (en andere vampiers) die ze gruwelijk verminken willen soms nog steeds vrienden met ze blijven. Zo leuk zijn ze gewoon!

Drie seizoenen van What We Do In The Shadows staan op Disney+.