Verborgen Parel: Extras - 'Deze vlijmscherpe comedyserie is het beste werk van Ricky Gervais'

Stééds meer films en series. Bij stééds meer streamingdiensten. Wat moet je in hemelsnaam nu weer gaan kijken? Veronica Superguide wijst je de weg naar verborgen parels die je echt gezien moet hebben. Dit keer tipt recensent Ruben Praster zijn favoriete comedyserie van Ricky Gervais: Extras.

Door Ruben Praster
Extras

Ik val gelijk met de deur in huis: ik hou van Ricky Gervais. Daarin ben ik niet alleen, want After Life is de populairste comedyserie op Netflix. Door het succes van de bitterzoete dijenkletser is er meer interesse in zijn oude werk en de hilarische tranentrekker Derek – ook te zien op Netflix – wordt langzaam opnieuw ontdekt. Ik zou met gemak een complete aanbeveling kunnen schrijven over dit meesterwerkje, maar er is er eentje die ik nóg beter vind en dat is de vlijmscherpe comedyserie Extras, die je kunt kijken op HBO Max.

Celebs met gevoel voor humor

Als presentator van de Golden Globes heeft Ricky Gervais in het verleden voor heel wat ophef gezorgd. In het bijzijn van de grootste wereldsterren maakte hij de hardste grappen en liet hij niks heel van de celebs die daar kwamen voor de schouderklopjes. Het leverde hilarische viral videos op, maar het is niet de eerste keer dat hij Hollywoodsterren belachelijk maakte. Dat deed hij al 2006 met de serie Extras en de celebs met een gevoel voor humor deden zonder enige schaamte met hem mee.

De tekst gaat verder onder de video

Little Fat Man

In de comedyserie speelt Ricky Gervais de mislukte acteur Andy Millman. Hij is een dikkerd van in de veertig die droomt van een succesvolle Hollywoodcarrière, maar niet verder komt dan figurantenrollen. Op de set slijmt hij bij bekende acteurs en actrices, die zich keer op keer van hun slechtste kant laten zien. Ben Stiller neemt zichzelf bijvoorbeeld veel te serieus als regisseur van een deprimerend oorlogsdrama, Daniel Radcliffe blijkt een oversekste tiener te zijn, Clive Owen klaagt dat een figurante niet knap genoeg is en David Bowie gebruikt Andy’s tragische verhaal voor een gemeen liedje genaamd Little Fat Man.

De tekst gaat verder onder de video

Super Army Soldiers

Ricky Gervais heeft een blik supersterren opengetrokken en zelfs wanneer je niet iedereen kent, lig je dubbel. Je hoeft niet te weten wie de stoere soapacteur Ross Kemp is om te schuddebuiken wanneer hij met een serieus gezicht vertelt dat de afkorting van legereenheid S.A.S. niet staat voor Special Air Service, maar voor Super Army Soldiers. En je hebt gewoon met hem te doen wanneer ruige Ross verandert in een watje nadat een boze Vinnie Jones hem uitdaagt om te knokken.  

Ongemakkelijk en gênant

De vele cameo’s zijn leuk, maar Extras draait uiteindelijk om de hechte vriendschap tussen Andy en zijn collega Maggie (Ashley Jensen). Ze zijn tegenpolen en houden elkaar perfect in balans. Hij is cynisch, onaardig en arrogant, terwijl zij naïef, dom en oppervlakkig is. Eigenlijk zijn het helemaal geen leuke mensen en Gervais stopt hen daarom in talloze ongemakkelijke en gênante situaties, waarin hij tegelijkertijd grapt over grote thema’s. Met vlijmscherpe humor behandelt hij onder andere racisme, oorlog, homofobie, religie en roem. Dat geeft Extras de diepgang die we kennen van de komiek.

Ze bedoelen het niet zo slecht

Andy doet zich bijvoorbeeld voor als katholiek om een christelijke vrouw te imponeren en Maggie doet zo erg haar best om niet racistisch te zijn, dat ze uiteindelijk Samuel L. Jackson complimenteert met zijn hoofdrol in The Matrix... Maar ondanks alle foute dingen die het duo zegt, bedoelen de twee het allemaal niet zo slecht. Dat houdt hen sympathiek, waardoor je uiteindelijk wel blij bent voor Andy wanneer hij zijn eigen serie mag maken. Het tweede seizoen van Extras is nog leuker omdat zijn sitcom een succes wordt, maar Andy’s show is zo extreem flauw dat de mislukte acteur nog meer te klagen heeft.

Iedereen is leuk

Net zoals in het andere werk van Ricky Gervais zit Extras ook vol leuke bijfiguren. Stephen Merchant, met wie hij The Office maakte, speelt zijn waardeloze impresario Darren en zijn assistent is Shaun Williamson, die ooit Barry speelde in de soap Eastenders en daarom door iedereen 'Barry from Eastenders' wordt genoemd. En alles wat uit de mond komt van de extravagante regisseur Bunny (Gerard Kelly) laat mij van de bank vallen van het lachen.

De tekst gaat verder onder de video

Meezingen

Ricky Gervais maakte Extras na The Office en de serie mist het bitterzoete van zijn latere werk als After Life of Derek. Maar alles wat die series zo goed maakte, zit al een beetje in Extras en is net iets subtieler. In de laatste aflevering heeft Andy zijn emotionele momentje wanneer hij beseft wat écht belangrijk is en met vlijmscherpe grappen worden allerlei belangrijke thema’s aangesneden. Dat maakt Extras voor mij een serie die ik keer op keer terug kan kijken en grappig blijf vinden. Ook al ken ik alle afleveringen uit mijn hoofd en kan ik Little Fat Man helemaal meezingen.

Extras is te zien op HBO Max.

Nog meer Verborgen Parels