Verborgen Parel: Derek – ‘Als dit niks met je doet, dan heb je een hart van steen'

Stééds meer films en series. Bij stééds meer streamingdiensten. Wat moet je in hemelsnaam nu weer gaan kijken? Veronica Superguide wijst je de weg naar verborgen parels die je echt gezien moet hebben. Deze keer tipt redacteur Merel van Baal een comedyserie die haar nachtenlang heeft wakker gehouden: Derek.

Ricky Gervais in Derek
© Netflix

Wanneer ik niet kan slapen, zet ik een zo saai mogelijke serie op om moe te worden. En zo zette ik op een avond Derek op met de verwachting dat een serie over een bejaardentehuis mij wel in slaap zou krijgen. Maar het tegenovergestelde gebeurde: ik heb de hele nacht doorgekeken. De volgende nacht heb ik precies hetzelfde gedaan met het tweede seizoen. Wát een geniale serie.

Excentrieke Ricky Gervais

Ricky Gervais heeft al flink wat titels op zijn naam staan: The Office, An Idiot Abroad, After LifeOnze recensent Ruben Praster noemde Ricky’s serie Extras zijn allerbeste werk ooit. Maar voor mij is dat toch echt de minder bekende en komische serie Derek. Ricky pakt zelf de hoofdrol op van Derek, die we op zijn minst toch wel bijzonder kunnen noemen. Hij is kinderlijk naïef en wordt door een inspecteur autistisch genoemd. Grote kans dat de inspecteur gelijk heeft, maar dat is precies de kracht van Derek. Hij werkt als verzorger in een bejaardentehuis en zijn excentrieke maar vooral sympathieke karakter werkt wellicht niet in de harde buitenwereld, maar maakt hem erg geliefd op zijn werk.

Britse humor

De serie is een typische Ricky Gervais-productie vol Britse humor. Zo lig je in een deuk wanneer de chagrijnige schoonmaker Dougie (gespeeld door de iconische Karl Pilkington) bijzonder ongemakkelijk wordt als hij moet worstelen met Derek. Ook alcoholist en smeerlap Kevin (David Earl) heeft een hilarische kijk op de wereld: “De betekenis van het leven? Het mannelijke orgasme... Ik begrijp ab-so- luut niet wat het nut is van het vrouwelijk orgasme”.

Tranen met tuiten

Maar plat is de serie allesbehalve. De werkelijke kracht van Derek is dat het veel meer is dan alleen maar humor. Het tehuis kampt ook met veel verlies en persoonlijk verdriet. Wanneer Dereks favoriete bewoonster overlijdt, is het janken geblazen. Vooral verzorgster Hannah (Kerry Godliman), die de boel draaiende probeert te houden terwijl ze kampt met problemen in haar relatie, weet mij te raken. Maar ook de perverse Kevin, die lange tijd vooral een karikatuur is met poep-en pieshumor, zorgt voor een traan wanneer hij zijn menselijke kant laat zien en zichzelf probeert te verbeteren. "Ik ben geen mislukking omdat het me niet is gelukt, ik ben een mislukking omdat ik het niet heb geprobeerd."

De tekst gaat verder onder de video

Vriendelijkheid

Derek geeft levenslessen mee op de meest indrukwekkende manier. De geniale combinatie van een lach en een traan wordt op een bijzonder tedere wijze op het scherm gebracht. Als dit niks met je doet, dan is je hart van steen. Eigenlijk zouden we allemaal een beetje zoals de lieve, naïeve Derek moeten zijn. “Vriendelijkheid is magisch. Het geeft je een goed gevoel, of je nu degene bent die het uitdeelt of degene die het ontvangt.”

Derek is te zien op Netflix.