‘The White Lotus en The Last of Us danken flink wat aan komisch drama Succession’
Het is al drie seizoenen rijkelijk genieten van Succession op HBO. Maar hoe geniaal de serie over een miljardenfamilie ook is, aan al het goede komt een eind. Deze week start het allerlaatste seizoen.
Eén miljardair met een slechte gezondheid, drie kinderen die aanspraak maken op de troon en héél veel hofnarren die over lijken gaan om toch ook wat goud van de familie af te snoepen. In de kern gaat Succession over grote weelde, en hoe dat soort geld uiteindelijk iedereen corrumpeert. Maar de show gaat ook over trauma, 'daddy-issues' en het eeuwige cliché ‘geld maakt niet gelukkig’. Succession loopt nu, met de start van seizoen 4 op HBO Max, definitief op zijn einde. Wie gaat er met het fortuin vandoor, en waarom willen we dat zo graag zien?
Stoppen op je hoogtepunt
Nou ja, de 48 Emmy-nominaties en dertien gouden beeldjes die de afgelopen drie seizoenen kregen, zeggen daar natuurlijk al wel iets over. Succession is niet zomaar een hit, het is een monsterhit. Toch is de serie in Nederland nog niet écht ontdekt. Toen de serie in 2018 begon kon lang niet iedereen HBO kijken, wat vorig jaar veranderde met de komst van HBO Max. Sindsdien zijn we in de greep van de familie Roy en hun strijd om het familiebedrijf Waystar Royco, dat handelt in media en entertainment.
Die worsteling gaat in seizoen vier gewoon door natuurlijk, maar nu weten we dat de strijd in deze tien afleveringen ook echt beslecht wordt. Succession stopt, op zijn hoogtepunt. “Er zit een belofte in de titel van de serie”, aldus showrunner Jesse Armstrong. “We konden nooit eeuwig door en hebben altijd geweten hoe het moest eindigen. Het was alleen nog een kwestie van wanneer precies.”
Verwende erfgenaampjes
Of je nou al ruim een jaar reikhalzend uitkijkt naar nieuwe afleveringen of nog niet eens begonnen bent aan seizoen één, het is zeker dat het de komende weken veel over Succession zal gaan in je omgeving. Zo gaat dat al sinds jaar en dag met HBO-series (denk The Wire, The Sopranos), maar sinds Game of Thrones kende de zender niet meer zo’n enorm succes als Succession. De daarop volgende succesnummers The White Lotus en The Last of Us hebben dan ook flink wat te danken aan Succession, de serie die de kabel- (en tegenwoordig streaming-)gigant weer op de kaart zette.
Wat eigenlijk al deze series – behalve The Last of Us dan – gemeen hebben: ze gaan over mensen die je eigenlijk niet aardig hoort te vinden. Verwende erfgenaampjes die iedereen met minder dan een miljard op de bank als voetvolk behandelen bijvoorbeeld. Je hebt de voormalig drugsverslaafde rechterhand (Kendall Roy), de gewiekste maar onafhankelijke enig dochter (Siobhan 'Shiv' Roy) en het doorgeslagen jonkie met wilde plannen (Roman Roy). Succession heeft een enorm aanbod aan mensen waar je graag een hekel aan hebt.
Liever dood dan arm
Dat is ook precies de kern van het enorme succes van de serie, want je zal maar naar een serie moeten kijken over leuke mensen die het goed hebben. Daarnaast is dat volgens Jesse Armstrong ook niet zo realistisch als je het over megarijke mensen hebt. Jesse werkte eerder aan een documentaire over de familie Murdoch (van Fox News), en besloot dat er maar eens een serie over dit soort figuren gemaakt moest worden. De familie Murdoch, Mercer (Breitbart) en Redstone (Paramount) zorgden voor de nodige inspiratie.
“Mensen uit machtige families lijken niets in het leven zó interessant te vinden als een onderlinge strijd. Deze mensen willen niets anders dan hun geld en hun macht. Als ze dat niet meer hebben, kunnen ze net zo goed dood zijn.” Dat staat op gespannen voet met de pure rijkdom die je in Succession tegemoet snelt, met onbetaalbare huizen, auto’s, jachten en helikopters. Nét als je hoopt dat één van de beoogde erfgenamen zijn/haar slag slaat, komen ze weer zó akelig uit de hoek dat je uiteindelijk hoopt dat niemand wint.
In-en-inslecht
Er zijn dan ook meer kapers op de kust voor de toppositie binnen Waystar Royco, dit seizoen met name in de gedaante van Alexander Skarsgård. Het is een ander sterk punt van Succession: de cast is altijd top. Van pater familias Brian Cox tot gastrollen van Adrien Brody en Holly Hunter, tot halfbroer Connor (gespeeld door Alan Ruck, die je misschien wel het best kent als Cameron uit Ferris Bueller’s Day Off).
De drie ‘opvolgers’ Jeremy Strong, Kieran Culkin en Sarah Snook zijn groots doorgebroken en hebben de rollen tegenwoordig voor het oprapen. Hetzelfde geldt voor neef Greg (Nicholas Braun) en Shiv’s echtgenoot Tom Wambsgans (Matthew Macfadyen): misschien wel hét komische duo van de afgelopen jaren. Al zijn zij ook zo zwart als de nacht vanbinnen hoor, maak je geen zorgen.
Het lijkt de vraag of deze mensen als beroemd 'backstabber' ooit nog de kans krijgen om een beetje een aardig personage te spelen. Maar zoals ze in Succession zouden zeggen: waarom zou je het willen? Stinkend rijk en in-en-inslecht zijn is wat je wilt, én waar je naar wilt kijken. Wambsgans zegt het eigenlijk het mooist in de serie. “Rijk zijn is geweldig. Het is alsof je superkrachten hebt, maar dan beter. Je kunt doen wat je maar wilt, niemand doe je wat. En je hebt je eigen kostuum, maar dat is ook nog eens gemaakt door Armani.”
Het nieuwe seizoen van Succession is vanaf 27 maart te zien op HBO Max.
Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!
Wat anderen nu lezen
Recensie Spy/Master – ‘Deze realistische spionagethriller verdient een plekje bovenaan je kijklijst’
Seks, drugs en slechte publiciteit: kan de HBO-serie The Idol nog wel een hit worden?
8 Series om te kijken na Succession
Nieuw op HBO Max in juni 2023
Nieuw op Netflix in juni 2023
Dit zijn de beste series van 2023
Nieuw op Netflix deze week: Manifest, Perfil Falso, A Beautiful Life en meer
Dit zijn de beste films van juni 2023
Dit zijn de beste series van juni 2023
Nieuw op Disney+ in juni 2023