The Great

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
The Great

Komisch kostuumdrama The Great is onze nieuwe obsessie!

|
|

Laatste update:

Het aanbod in ‘Streamingwood’ is immens. En dus dreigt er wel eens een pareltje onder de radar door te sneaken. Gelukkig staan onze bingewatchers 24/7 op scherp en wisten wij The Great alsnog in de kraag te vatten. Een kennismaking met deze ‘kostuumcomedy’ over de opkomst van tsarina Catharina de Grote. Huzzah!

Tekst: Eric le Duc

Ben jij gek op The Crown, The Tudors en The Borgias, maar vind je deze historische kostuumdrama’s soms een tikkie té serieus? Dan is The Great misschien jouw nieuwe favoriete serie. Het paradepaardje van Hulu wordt steeds populairder. De Amerikaanse streamingdienst heeft met The Handmaid’s Tale (thriller), Dopesick (drama), Pam & Tommy (biopic) en The Kardashians (realitysoap) inmiddels sterke originals in zijn catalogus: het enige dat miste was een prestigieuze kostuumserie. In een vlaag van genialiteit nam de zenderbaas in 2020 contact op met Tony McNamara, scenarist van het heerlijke, zwart-komische koninginnendrama The Favourite. Of hij The Great – zijn toneelstuk over Catharina de Grote - niet voor televisie wilde bewerken? En zo geschiedde.

Niet lezen, maar kezen!

In The Great stappen we anno 1761 in de koets van - hou je vast - Sophie Augusta Frederika von Anhalt-Zerbst-Dornburg. Deze belezen, geëngageerde en vooruitstrevende dame is voorbestemd de nieuwe vrouw te worden van tsaar Peter III. Romantisch als zij is, droomt Sophie van een respectvol huwelijk vol passie met de heerser van Rusland. Eenmaal in Sint-Petersburg blijkt Peter een kinderlijke, psychopathische ploert die na elke zuip-, vreet-, jacht- en neukpartij triomfantelijk “Huzzah!” kraait. Sophie ziet hij slechts als broedkip voor erfgenamen, want: “Vrouwen moeten niet lezen, maar kezen!” Toch gaat het huwelijk door, waarna Sophie onder haar nieuwe naam Catherine ontgoocheld plannen begint te smeden. Zal zij ontsnappen, in opstand komen of... Peter vermoorden?

Historie met humor

Klinkt als zware kost? Is het zeker niet! The Great kijkt weg als een ‘kostuumcomedy’, een weelderig gefilmde geschiedenisles vol geestige twists en turns. De serie neemt het niet héél nauw met de geschiedenis. Daarom begint elke aflevering met een bijsluiter die waarschuwt dat The Great ‘hier en daar een waargebeurd verhaal vertelt’ of ‘incidenteel historische feiten opdist’. Vervolgens belicht showrunner Tony McNamara met een verrukkelijke mix van boertige humor en vileine satire een enerverende periode uit het verleden van Rusland. Zo stelt Catherine zich haar eerste huwelijksnacht voor als ‘passievolle poëzie waarin twee zielen samensmelten en onder een fonkelende sterrenhemel tegen elkaar aan in slaap vallen.’ Waarna Peter binnenstormt, zijn gulp openknoopt en na tien ferme stoten wodka gaat drinken met boezemvriend Grigor.

IJzersterk koningskoppel

De acteurs die met hun chemie de even originele als intelligente aanpak van de serie laten knetteren, zijn Elle Fanning en Nicholas Hoult. Fanning (Maleficent, The Beguiled) is sterk als de lelieblanke Catherine die zich mateloos stoort aan het oppervlakkige paleisleven vol hofdames die geobsedeerd zijn door roddels en overspel. Liever leest zij boeken van Descartes, Diderot en Rousseau, verlichte Franse denkers met ideeën waar Rusland nog wat van zou kunnen leren. Hoult (Mad Max: Fury Road, X-Men) is ronduit hilarisch als de op macht beluste tsaar Peter. Als een kruising tussen Tom Hulce’s Amadeus (1984) en Blackadder stort de simpele ziel zich het liefst elke dag in een orgie. Maar als iemand zijn ‘borsjtsj’ vergiftigt, toont hij ook zijn meedogenloze kant: hij laat de boer die de bieten verbouwde, de leverancier, de kok én de lakei die de soep opdiende executeren.

Actuele thema’s

In seizoen 2 van The Great krijgen de smeuïge intriges rond het Russische rariteitenkabinet een wat serieuzere en waarheidsgetrouwere toon. Met haar bondgenoten – raadsman Orlo en generaal Velementov – probeert Catherina Rusland menselijker en rechtvaardiger te maken met nieuwe, West-Europese ideeën over onderwijs, gezondheidszorg en democratie. Zo passeren nog immer actuele thema’s als vrouwenrechten, #MeToo, boerenprotesten en oorlogen met buurlanden de revue.

Gelukkig wordt de serie nergens te zwaar en blijft humor het belangrijkste ingrediënt. Want nog steeds hebben alle personages tongen als zwepen die de hardste grappen de paleiszalen inknallen. Waarna elke aflevering – net als in seizoen 1 – wordt afgesloten met een toepasselijke pop- of rocksong als Everybody Wants to Rule the World van Tears for Fears of Orgasm Addict van Buzzcocks.

We want more!

Inmiddels oogst het scherpe, vlotte, brute en bruisende The Great in Hollywood veel lof. Hoewel echt belangrijk zilverwerk nog ontbreekt, wordt de serie de laatste jaren steevast genomineerd bij grote, prestigieuze prijzengala’s als de Golden Globes, de Emmy’s, de Screen Actors Guild Awards en de BAFTA’s. Geen wonder dat streamingdienst Hulu inmiddels heeft aangekondigd dat The Great een derde seizoen krijgt met tien fonkelnieuwe afleveringen. Is dat niet... euhm... ‘great’? Huzzah!

Je ziet The Great op Viaplay en Prime Video (tegen extra betaling).

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder