• Nieuws
  • Netflix

Je Netflix-account delen gaat geld kosten in 2023

Eleven Stranger Things Netflix

Slecht nieuws voor de gierige Netflix-kijker: gratis een account delen met meerdere huishoudens wordt aan banden gelegd vanaf begin 2023. De streamingdienst wil volgend jaar kosten rekenen aan iedereen die lange tijd een Netflix-account op meerdere adressen gebruikt. Dat maakten ze bekend bij de presentatie van hun nieuwe kwartaalcijfers. Per apart huishouden rekent Netflix dan af en ze hebben een systeem om dat op te sporen.

Netflix kijkt mee

In vijf Latijns-Amerikaanse landen heeft Netflix dit jaar succesvol een nieuw systeem getest om accountdelers te vinden, en dat gaan ze begin volgend jaar wereldwijd uitrollen. Daarbij moeten Netflix-abonnees een thuisadres invoeren. Het bedrijf controleert de gebruiker daarna via zijn IP-adres, apparaat-ID’s en accountactiviteit. Ontdekken ze dat iemand voor langere tijd op een ander adres de account gebruikt, kunnen ze vragen om een verificatiecode van de hoofdgebruiker. In de testlanden werd drie dollar per extra huishouden gerekend, maar Netflix heeft aangegeven dat ze het toevoegen van extra huishoudens gaan stopzetten. Het is nog niet bekend hoeveel Netflix volgend jaar dan extra gaat rekenen.

34 procent van de Nederlanders gebruikt andermans Netflix

Eerder dit jaar bracht vergelijkingssite Pricewise een onderzoek uit over het Netflix-gebruik van Nederlanders. Zo’n 34 procent van de deelnemers onthulde dat ze met andermans account streamden. Het is al langer een doorn in het oog van Netflix.

Netflixen op vakantie?

Overigens is het bedrijf ook niet van plan superstreng te zijn. Vakantiegangers hoeven zich bijvoorbeeld helemaal geen zorgen te maken. Streamen via de smartphone, tablet of laptop mag zo lang als je wil en ook aan de andere kant van de wereld. Daarvoor gaat Netflix geen extra kosten rekenen. Ook kun je gewoon onbeperkt blijven streamen in het buitenland met je eigen account.

Kijkprofiel overzetten

Als voorbereiding op de nieuwe regel, introduceerde de streamingdienst deze week al de optie om je kijkprofiel te veranderen in een eigen Netflix-account. Zo kunnen meelifters volgend jaar makkelijk hun zoekprofiel en geschiedenis meenemen naar een eigen abonnement.

Netflix groeit weer

Netflix voert de verandering ook door omdat ze een tijd kampten met dalende abonneecijfers. Het afgelopen kwartaal bracht weer miljoenen nieuwe abonnees naar de dienst, vooral dankzij het succes van de controversiële misdaadserie Dahmer.

Wanneer Netflix volgend jaar precies de extra kosten gaat rekenen is nog niet bekend.