Oh nee: Netflix gaat account delen aanpakken

Door Robin Heerkens
Steve en Dustin in Stranger Things

Dammit! Gebruik jij het Netflix-abo van paps en mams terwijl je niet meer thuis woont? Of deel jij een abonnement met je bestie? Nou, houd je vast: dit volhouden gaat mogelijk een stuk lastiger worden...

Kakzooi. Netflix startte eerder dit jaar met een geniepige test, zo lezen we bij Grazia. Sommige gebruikers krijgen dan een melding te zien waarna ze moeten bewijzen dat ze samenwonen met de 'hoofdbeheerder' van het account. Want, zo staat in de voorwaarden van de dienst: gebruikers van een account moeten in hetzelfde huishouden wonen.

Helse test

Straks weet je moeder precies dat je stiekem zit te bingen terwijl je haar juist vertelde dat je véél te druk was om effe langs te komen. Zomaar even een doemscenario dat we tevoorschijn toveren. Het is iets waar veel Netflix-gebruikers mee moeten dealen als deze test zich echt verder uitbreidt. Gebruikers moeten zich verifiëren. Er gaat dan een email of sms naar de hoofdbeheerder. Hartstikke onhandig als je helemaal niet samenwoont. Hier zien we de melding 'in het echt':

Account delen wordt 'gedoogd'

Deze test is ontwikkeld om zeker te zijn dat mensen die een Netflix-account gebruiken dit ook mogen, aldus een woordvoerder tegen onderzoeksplatform GammaWire, dat wist te achterhalen dat de helft van de 200 miljoen Netflix-abonnees zijn of haar account deelt met meerdere mensen. Eigenlijk is deze 'waarschuwing' ook meer bedoeld voor op wraak beluste ex-geliefdes die stiekem nog meeliften op het ooit samen opgezette Netflix-account of mensen die al hackend gratis meegluren. Hen geef je die verificatiecode natuurlijk niet. Het heeft dus ook goede kanten!

Komt de verplichte verificatie echt?

Gelukkig weten de Netflix-bobo's nog niet zeker of deze verplichte verificatie er ook daadwerkelijk doorheen gaat komen want ook voor de 'legale' delers is het onhandig om steeds een code in te moeten voeren. Fingers crossed dus. Tot nu toe is het zo dat het account delen gedoogd wordt, maar het is al een tijdje bekend dat men dit wil stoppen. Ook wel (een klein beetje) begrijpelijk natuurlijk, maar aan de andere kant: wij gedogen ook met pijn in ons hart dat er elke week weer best veel toptitels zonder pardon van de streamingdienst worden gerukt.

Nog op zoek naar binge-voer voor het weekend? Dit zijn de allerbeste films die nu op Netflix staan en kijk hier voor de tofste series van dit moment. Check ook vooral welke films en series er deze maand allemaal nog uitkomen!

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.