Interview Idris Elba over Luther: The Fallen Sun: ‘We wilden het niet verknoeien’

Idris Elba trekt opnieuw de tweedjas van rechercheur John Luther aan. Niet voor een zesde seizoen van de detectiveserie, maar voor een vervolgfilm: Luther: The Fallen Sun. We spraken Idris: “Luther bestaat al twaalf jaar. We wilden het niet verknoeien.”

Idris Elba als John Luther in Luther: The Fallen Sun
© Cr. John Wilson/Netflix

Vier jaar na afloop van de serie Luther is Idris Elba terug voor een vervolgfilm, Luther: The Fallen Sun! Voor wie Luther nog niet kent: John Luther onderzoekt de bruutste moorden in Londen. Hij is slim en getalenteerd, en weet de dader altijd te pakken. Hij kleurt daarbij alleen ook wel eens buiten de krijtomtrek… En daardoor belandt Luther aan het einde van de serie zélf in de cel.

In de vervolgfilm Luther: The Fallen Sun wordt Londen geterroriseerd door een wrede cyberpsychopaat, David Robey (Andy Serkis). Check hier ook ons interview met Andy. Luther besluit uit de gevangenis te ontsnappen om David te stoppen.

Idris, je hebt luid en duidelijk laten blijken dat je Luther: The Fallen Sun écht graag wilde maken

“Dat klopt, ik wilde het personage dat ik al tien jaar speel, detective John Luther, graag naar een groter podium brengen. Ik wilde grotere verhalen vertellen, op een grotere schaal en met grotere budgetten. Ik wilde Luther echt met de wereld delen.”

En toen viel het script hopelijk niet tegen? 

“Nee, na het lezen, dacht ik echt: wow, we zijn erin geslaagd om juist die elementen te behouden die de serie maakten tot wat het was. En die zelfs te versterken. Ik vond het script heel herkenbaar voor fans; het bevatte veel elementen die ze zouden herkennen. En daarnaast was het script ook lekker eng. Ik vond het kortgezegd meteen een geweldig script, eerlijk waar.”

De tekst gaat verder onder het filmpje

Ondanks dat de film actievoller en duisterder is, zijn jullie toch dicht bij de serie gebleven. Was het moeilijk om die balans te vinden?

“Absoluut, dat was heel moeilijk. Het medium televisie kent bepaalde beperkingen. Maar als je die beperkingen wegneemt voor een film, dan is het eindproduct natuurlijk niet automatisch beter. Snap je? Dus we wilden de film wel groter maken, maar toch enige mate van terughoudendheid bewaren. Luther bestaat al twaalf jaar. We wilden het natuurlijk niet verknoeien.”

Hoe was het om na al die jaren weer in de huid van John Luther te kruipen? 

“Het voelde goed. John Luther is een complexe man. Het personage is voor mij als acteur echt een geschenk.”

En paste je iconische jas nog? 

“We hebben een nieuwe jas moeten maken. Hij was een beetje klein geworden. Haha, nee, ik heb nog steeds dezelfde maat, hoor! Het materiaal van mijn originele jas was simpelweg versleten, vandaar dat er wel echt een nieuwe jas gemaakt moest worden.”

Idris Elba als John Luther in Luther: The Fallen Sun
© Cr. John Wilson/Netflix

Welke scène wordt smullen voor Luther-fans? 

“Op een gegeven moment probeert Luther informatie in te winnen bij een man, die niet wil meewerken. Dat is een goede scène, omdat het typisch Luther is: ‘O echt? Wil je niet met me praten? Oké, dan zorg ik er wel voor dat je me praat!’ Ook het einde van de film is episch. Ik heb daar erg mijn best voor gedaan en ik denk dat de kijkers zeker niet teleurgesteld zullen achterblijven.”