Een ode aan Outer Banks: ‘De leukste Netflix-serie van het moment’

Outer Banks is een grote hit op Netflix en recensent Ruben Praster snapt het succes van de avonturenserie heel goed. In dit eerbetoon aan de Netflix Original legt hij uit waarom Outer Banks de leukste serie van het moment is.

Outer Banks seizoen 3

Als ‘80s kid groeide ik op met de Indiana Jones-films. Indy was mijn held en ik droomde ervan om ooit archeoloog te worden en de wereld af te reizen op zoek naar verborgen schatten. Zelfs toen ik erachter kwam dat het werk van een archeoloog helemaal niet zo spannend is, bleef ik dromen van ontdekkingsreizen. Al beleefde ik deze avonturen via de fictieve helden op het beeldscherm.

De ultieme avonturier

Jammer genoeg kon niemand ooit tippen aan Indiana Jones. Brendan Fraser is leuk als Rick O’Connell in The Mummy, maar hij is toch een beetje een rip-off van deze ultieme avonturier. Hetzelfde geldt voor de helden uit The Librarian, National Treasure en Uncharted. Al die films doen net iets te veel hun best om te knipogen naar de klassiekers van Harrison Ford.

Geen spijt

In mijn eeuwige zoektocht naar avonturenfilms en -series om bij weg te dromen, kwam ik Outer Banks tegen. Op het eerste gezicht de zoveelste tienerserie met mooie twintigers die op de middelbare school zitten en worstelen met alle uitgekauwde clichés van een gemiddelde Netflix Original. Maar deze kids gingen op zoek naar een schat en dat was voor mij voldoende om Outer Banks een kans te geven en daar heb ik geen moment spijt van.

De tekst gaat verder onder de video

Ouderwetse verhaallijn

De avonturenserie zit vol met de bekende clichés, zoals een bad boy die verliefd wordt op de populairste meid van het eiland en elitaire rijkeluiszoontjes die hun positie gebruiken om het leven van de underdogs zuur te maken. Daarin verschilt Outer Banks weinig van andere tienerseries, maar wat mij vanaf het begin aantrok, is het plot rondom een verborgen schat. Want hoe vaak wordt zo’n ouderwetse verhaallijn nog gebruikt om een modern verhaal te vertellen?

Schatzoeker

Hoofdpersoon John B. (Chase Stokes) is de zoon van een schatzoeker en volgt in de voetsporen van zijn vader. Samen met zijn vrienden zoekt hij naar het verloren goud van het schip The Royal Merchant. Niet omdat de knul stinkend rijk wil worden, maar omdat hij hoopt zijn vermiste vader te vinden. En zoals het hoort in een spannend avontuur zitten er nog meer partijen achter het goud aan.

Jongensboek

Wat in het eerste seizoen begint als een tienerserie met een vleugje avontuur loopt vanaf het tweede seizoen volledig uit de hand en wordt een ongegeneerd jongensboek op het kleine scherm. In bijna iedere aflevering worden de helden achtervolgd door gewapende vijanden en strijden ze met hun rijke rivalen om als eerste een schat te vinden. Het zal je niks verbazen dat ik daardoor verliefd werd op Outer Banks.

De tekst gaat verder onder de video

Geloofwaardig?

De serie heeft nul pretenties en pakt iedere kans aan om een spannende actiescène in beeld te brengen. Heel realistisch is het allemaal niet, maar omdat de hoofdpersonen geen superhelden zijn, blijft het wel geloofwaardig binnen de wereld van Outer Banks. John B. en zijn vrienden winnen zelden een vuistgevecht, weten zich geen raad met wapens, ieder plan dat ze bedenken gaat fout en het enige waar ze echt goed in zijn, is wegvluchten.

Sympathieke helden

Het maakt van de Aasvissen – zo worden John B. en zijn vrienden genoemd – sympathieke helden die het altijd tegen een sterkere vijand opnemen. Omdat ze het liefst luieren, surfen en feesten, is de vriendengroep ook lekker herkenbaar en zijn ze het tegenovergestelde van de schurken, die op zoek zijn naar de schat om nóg rijker te worden. De Aasvissen hebben weinig met geld en belanden alleen in een groot avontuur omdat ze elkaar proberen te helpen.

Nostalgie

Als jochie had ik Outer Banks geweldig gevonden en ook als semi-volwassen man smul ik van deze serie. De Netflix Original weet haarfijn in te spelen op het gevoel van avontuur waar je als kind mee opgroeit en wat je nooit helemaal kwijtraakt. Dat brengt allerlei nostalgische gevoelens bij mij naar boven en wanneer ik Outer Banks kijk, voel ik mij weer eventjes een klein kind dat de wereld rond wil reizen om verborgen schatten te zoeken.

Outer Banks is te zien op Netflix.