Recensie Uncharted – Een fijne Indiana Jones light

Indiana Jones

Zolang wij verslaafd blijven aan videogames, worden daar films van gemaakt, en soms is het resultaat best leuk, zoals in het geval van de avonturenfilm Uncharted.

 

Nathan Drake (Tom Holland) verdient officieel de kost als barman, maar klust stiekem bij als zakkenroller. Zijn broer Sam had grotere plannen, maar is al jaren spoorloos verdwenen. Nathan gaat hem echter achterna als ene Victor Sullivan (Mark Wahlberg) zegt dat hij een collega van Sam was en dat hij weet waar die gast voor het laatst is gesignaleerd.

Een jongere, geinige Indiana Jones

Ondanks het tegenvallende Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008) heeft Harrison Ford (79!) nog een keer de iconische hoed opgezet voor een vijfde deel, waarin Dutch Giant Olivier Richters een rol speelt. Wie zijn actiehelden liever iets jonger heeft, komt een heel eind met het fijne Uncharted, dat goed naar zijn voorgangers heeft gekeken - en zelf Indiana Jones noemt als het daar wel erg veel op gaat lijken.

Een charmantere, soepelere Nicolas Cage

Andere keren doet de gameverfilming Uncharted eerder denken aan National Treasure (2004), want ook hier gaat een groepje avonturiers achter een verborgen schat aan en moeten ze zich in allerlei bochten wringen om de aanwijzingen te vinden en op te volgen. Hoofdrolspeler Tom Holland is alleen wel charmanter en soepeler dan Nicolas Cage.

Mark Wahlberg met Tom Holland
© Brunopress

Tom en Mark vormen een leuk, kibbelend stel

Samen met Mark Wahlberg vormt Tom Holland een leuk, kibbelend stel samen waar hun vrouwelijk gezelschap – hoe bevallig ook - soms een beetje bleek bij afsteekt. Tati Gabrielle, bekend van hitseries als You en The 100, kan gelukkig wel minstens zo goed van zich aftrappen als die kerels en maakt in Uncharted een fijn filmdebuut, dat vraagt om meer.

Fijne knipogen naar het genre en de game

Zoals het hoort in dit soort films, voert de zoektocht naar de schat in Uncharted langs een aantal mooie locaties en zien we heel ‘old school’ een vliegtuig langs een rode stippellijn over een landkaart gaan. Dat soort knipogen naar het genre en de game houden de lol erin. Het zou geen slecht nieuws zijn als hier een vervolg op komt – maar graag wel vóór Wahlbergs 79ste.

Uncharted
© Brunopress

Conclusie

Er had meer in Uncharted gezeten, vooral in de een-tweetjes tussen de twee bekvechtende actiehelden en in de rol van hun vrouwelijke tegenspelers, maar er blijft in deze geinige actiefilm toch genoeg leuks over om het verstand op nul te zetten en van het ene avontuur in het andere te duiken.

Tom Holland zit helemaal in de lift, en niet alleen door zijn hoofdrol in de Spider-Man-films. Ondertussen heeft tegenspeler Mark Wahlberg de handen vol aan zijn kids. Wie nog meer stoere helden aan de slag wil zien, kan terecht bij de beste avonturenfilms en de beste actiefilms aller tijden.

3 STERREN

 

Uncharted draait nu in de bioscoop.