• Nieuws

De 6 beste avonturenfilms, voor als je vakantie tegenvalt!

Nicolas Cage in National Treasure

Piraten, ontdekkingsreizigers of een man die opgroeide tussen de apen. De goede oude avonturenfilm zit een béétje in het verdomhoekje… Onterecht: kijk deze schitterende films er maar eens op na!

Exotische omgevingen, waarin levensgevaarlijke wezens het voorzien hebben op de dappere hoofdrolspelers, die een waardevol relikwie zoeken, of soms alleen maar willen ontsnappen. Wat zijn de beste avonturenfilms die je kunt zien?

De avonturenfilm is een beetje lastig te omschrijven, omdat veel elementen niet per se in alle avonturenfilms zitten. The Predator is bijvoorbeeld te veel een actie/horrorfilm, The Lord Of The Rings weer te veel fantasy, en het schitterende The Revenant gaat weer te veel de survivalkant op… En toch: als je een avonturenfilm zit te kijken, dan wéét je het!

Check deze voorbeelden maar eens! Ken je er nog meer?

National Treasure

In National Treasure speelt Nicolas Cage de archeoloog Ben Gates die de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring probeert te stelen, omdat er een geheime schatkaart op staat. Gaandeweg ontdekt Nicolas Cage dat hij zélf de ‘national treasure’ is.

Dat laatste… hebben we misschien verzonnen, maar het is wel waar, okee!

National Treasure is geen bijzonder goede film, maar wel een erg leuke én spannende avonturenfilm. Dit genre zit een beetje in het verdomhoekje, door een paar kostbare flops en hoge budgetten die vaak nodig zijn. Het vervolg deed het aardig, maar een derde deel kunnen we waarschijnlijk op onze buik schrijven… Regisseur John Turteltaub denkt dat Disney voorlopig te druk is met superblockbusters als Star Wars, Marvel en remakes van tekenfilms. Jammer!

Tarzan

Het verhaal van Tarzan, de man die werd opgevoed door apen, is al behoorlijk oud (uit 1912). Er bestaan verschillende films over deze aapmens, en de meesten zijn prima! Als je iets met het hele gezin wilt kijken, dan gaat er niets boven de Disney-versie uit 1999.

The African Queen

The African Queen is één van de beste voorbeelden van de klassieke avonturenfilm. Humphrey Bogart en Katharine Hepburn zitten in Afrika als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt. Het Duitse leger terroriseert de lokale bevolking en vermoordt de broer van Hepburn. Om wraak te nemen proberen Bogart en Hepburn een Duitse kanonneerboot te saboteren met hun gare rivierbootje: The African Queen.

Volgend jaar komt Disney met een wat meer kindvriendelijke variant op de avonturenfilm: Jungle Cruise!

Pirates Of The Caribbean

Sierlijke vechtpartijen (waarin toch maar heel weinig doden vallen), avonturen op zee, schatten en mysterieuze wezen: het is geen toeval dat piraten en avonturenfilms in de vorige eeuw lange tijd synoniem waren. De films zijn spectaculair, een béétje eng en lekker spannend terwijl Johnny Depp, Orlando Bloom en Keira Knightley grappige avonturen beleven. Erg gaaf, hoewel de latere films een stuk rommeliger worden en soms moeilijk te volgen zijn.

Kong: Skull Island

Het verhaal van King Kong is al vele malen verteld… Op een mysterieus eiland woont een gigantische gorilla, die de inboorlingen terroriseert (of beschermt, afhankelijk van de film). Door de gestoorde beesten op het eiland, die elke expeditie willen opvreten, zijn de ontdekkingsreizigers constant in gevaar, en ontwikkelt het verhaal van de reuzenaap zich meestal onafhankelijk, totdat ze met elkaar botsen.

Kong: Skull Island is de meest recente King Kong-film (niet per se de beste), en deze staat nu op Netflix. Eén van de leukste dingen is dat deze film rechtstreek verwijst naar het Japanse reuzenmonster Godzilla. Volgend jaar nemen deze twee giganten het tegen elkaar op!

Jurassic Park

Schitterende locaties, check! Gevaarlijke monsters, dubbelcheck! De bezoekers van Jurassic Park worden ongewild avonturiers als er technisch van alles misgaat en de dinosaurussen ontsnappen. Vechten heeft geen zin, alleen hard wegrennen en verstoppen kan je leven redden in één van de beste avonturenfilms ooit!

Na het succes van de eerste film volgde er nog een hele sloot sequels, die het nooit meer bij het origineel haalden, hoewel ze meestal wel leuk waren om te kijken. De Jurassic World-films zijn nóg groter, wilder (en dommer) van opzet, en ook bijzonder populair. Mede dankzij de goedmoedige jatmoos Chris Pratt.

Indiana Jones

Indiana Jones (Harrison Ford) is wat ons betreft de beste avonturier ter wereld. Hij vindt de grootste schatten; redt de wereld een paar keer; Sean Connery is zijn vader; en in plaats van op ze te stemmen, stompt hij nazi’s bovenop hun smoel!

Jones’ avonturen zijn spannend, nemen je mee naar de meest schitterende locaties en je vraagt je altijd af wat er nú weer gaat gebeuren. Nou ja, we hebben de films nu al 25 keer gezien, maar je snapt wat we bedoelen!

Zelfs de minste film uit de reeks, Indiana Jones And The Kingdom Of The Crystal Skull is bést kijkbaar, maar een stuk minder goed dan zijn voorgangers. We hopen dat Indiana Jones 5 een mooie afsluiter wordt van de reeks, anders eindigt hij toch een beetje in mineur.