Diana The Crown

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Diana The Crown
The Crown

Diana's dood en toch nog een extra seizoen? Een duik in de controversiële toekomst van The Crown

|
|

Laatste update:

The Crown seizoen 5 staat nu op Netflix maar met het zesde seizoen zetten de makers echt een punt achter het epische koningshuisdrama. De eerste details over het schokkende laatste seizoen zijn al bekend!

Spoiler Alert: We behandelen details van The Crown seizoen 5 in dit artikel. Lees ook onze recensie van het vijfde seizoen.

Welke acteurs spelen de royals in seizoen 6?

Na twee seizoenen wisselt The Crown altijd de acteurs. Koningin Elizabeth is tenslotte het emotionele kompas van de serie en die was in de jaren 90 al in haar oudere jaren. Seizoen 6 verandert niets aan de cast omdat het een even seizoen is én omdat ze voor de verandering doorgaan in de jaren 90. Daarin gebeurde zoveel dat bedenker Peter Morgan er twee seizoenen voor neemt.

Hier is het lijstje van de belangrijkste acteurs die terugkeren in hun rollen:

  • Imelda Staunton als koningin Elizabeth II
  • Jonathan Pryce als prins Philip
  • Lesley Manville als prinses Margaret
  • Dominic West als prins Charles
  • Elizabeth Debicki als prinses Diana
  • Olivia Williams als Camilla Parker Bowles
  • Claudia Harrison as prinses Anne
  • Khalid Abdalla as Dodi Fayed
  • Bertie Carvel als premier Tony Blair

De hoofdcast blijft onveranderd en wordt juist uitgebreid, maar daarover straks meer! Want hoeveel zien we nog van Elizabeth Debicki’s Diana (toch het op één na belangrijkste personage van The Crown seizoen 5)?

Charles en Diana

Hoe wordt Prinses Diana’s dood behandeld?

The Crown seizoen 5 eindigt op een onheilspellende noot: prinses Diana wordt uitgenodigd om bij de Fayeds familievakantie te vieren in Saint Tropez. Het is de zomer waarin misschien wel de verschrikkelijkste gebeurtenis uit koningin Elizabeths regeerperiode gebeurt. Prinses Diana en Dodi Fayed komen in Parijs om het leven bij een auto-ongeluk. De chauffeur had gedronken en de pers zat met scooters het koppel op de hielen.

Genoeg smeuïge details om een spectaculaire The Crown-aflevering van te maken. Vandaar ook dat zoveel Britten moeite hebben met de jaren 90-afleveringen: ze zijn nog niet klaar met het dramatiseren van deze gebeurtenis en de nasleep.

Voor één keer heeft Netflix al een kleine spoiler gegeven voor een toekomstige aflevering: Ja, het ongeluk van de prinses wordt belangrijk in seizoen 6. Ze gaan de gruwelijke details alleen niet laten zien. Verwacht dus geen grafische beelden van levenloze lichamen in een Parijse tunnel.

Fans van het koningshuis kunnen opgelucht ademhalen, en ook wat mensen op de set van The Crown betreft, want sommigen waren net zo nerveus als de royals. Overigens heeft bedenker Peter Morgan het ongeluk en de nasleep van Diana’s dood al eens eerder verfilmd, met The Queen. Daarin speelt de altijd fantastische Helen Mirren koningin Elizabeth.

The Crown seizoen 5

In welk jaar eindigt The Crown waarschijnlijk?

De regel tot nu toe was dat The Crown ieder seizoen een decennium van koningin Elizabeth zou behandelen. Maar met seizoen 5 wordt daarvan afgestapt. Dat seizoen en het komende seizoen 6 behandelen allebei de jaren 90: een van de zwartste hoofdstukken uit het Britse koningshuis.

Gaat The Crown dan eindigen met de eeuwwisseling? Dát laten de makers nog in het midden! Wat we wel weten is dat ze inmiddels een jongvolwassen acteur voor prins William hebben gecast én een actrice voor zijn toekomstige vrouw Kate Middleton. Deze rollen gaan naar Ed McVey en Meg Bellamy.

Zij ontmoetten elkaar op de universiteit in 2001. We krijgen daarom zeker een staartje van de 21e eeuw mee!

The Crown

Is er een kans dat we toch een extra seizoen krijgen over Elizabeths laatste jaren?

Nee, die kans is echt piepklein. Bedenker Peter Morgan houdt het liefst een flinke afstand tussen zijn biografische verhalen en de werkelijke gebeurtenissen. “De 20 jaar-regel”, noemt hij het zelf in een interview met The Hollywood Reporter. “Dat is genoeg tijd en genoeg afstand om gebeurtenissen echt te begrijpen, hun rol in de geschiedenis en relevantie.”

Peter beklemtoont ook dat The Crown een dramaserie is en als hij dichter bij de huidige tijd komt (denk Harry en Meghan bijvoorbeeld), dan dreigt de serie “journalistiek” te worden.

En kijkend naar de ophef die seizoen 5 al had omdat sommige royal-schandalen nog vers in het geheugen liggen, is die extra afstand misschien maar goed ook. Wist je trouwens dat The Crown alsnog een hoop fouten bevat?

The Crown

Wanneer verschijnt The Crown seizoen 6 op Netflix?

Het zesde en laatste seizoen van The Crown heeft nog geen officiële releasedate. Kijkend naar de snelheid waarmee vorige seizoenen werden gemaakt, zetten veel Crown-fans hun geld op het najaar van 2023.

Alleen dat zou zomaar later kunnen worden, want het overlijden van koningin Elizabeth zat de makers niet in de koude kleren. Opnames van The Crown werden tijdelijke stilgelegd na het verdrietige nieuws. Inmiddels zijn ze weer opgestart en wordt er druk gewerkt aan de nieuwe afleveringen, maar hoeveel vertraging de productie precies opliep is gissen. Het kan dus zomaar 2024 worden voor we het nu al controversiële zesde seizoen van The Crown mogen bingen.

The Crown seizoen 1 t/m 5 staan op Netflix.

Lees verder