De 6 beste actieduo’s!

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
De 6 beste actieduo’s!

De 6 beste actieduo’s!

|
|

Laatste update:

In de jaren 70 en 80 ontdekten filmmakers dat je óók actiefilms kon maken waarin twéé mensen alles en iedereen kort en klein sloegen. Asjemenou! Deze innovatie leverde een heleboel weergaloze actiefilms op: dit vinden wij de beste actieduo’s!

6. Bud Spencer en Terence Hill

De Vier Vuisten

Bud Spencer (Carlo Pedersoli) en Terrence Hill (Mario Gotti) beleefden van de jaren 60 tot en met de jaren 80 komische, gewelddadige avonturen onder de titel De Vier Vuisten. Dit was echter meer een soort ‘merknaam’, want de meeste films van Spencer en Hill hadden weinig met elkaar te maken.

Ze speelden wél altijd vergelijkbare rollen! Spencer was de forse vechtersbaas, terwijl Hill een gladde praatjesmaker voor zijn rekening nam. Dit leidde bijna altijd tot matten! Hoewel comedy’s vóór die tijd wel vaker acteerduo’s inzetten, werden De Vier Vuisten enorm populair én belangrijk voor de buddy-actiefilm.

Het duo werkte zestien jaar aan één stuk door om hun populaire actiecomedy’s te maken, en keerde in 1994 nog een keer terug voor Troublemakers: de zoons van Spencer en Hill waren betrokken bij deze film, en het duo vond het leuk om ze een eindje op weg te helpen. De films zijn nog steeds zó populair dat ze met enige regelmaat worden uitgezonden.

5. Sylvester Stallone en Kurt Russell

Tango & Cash

In de jaren 80 probeerde iedereen te profiteren van het succes van Lethal Weapon… Zo ook Sylvester Stallone en Patrick Swayze! Swayze trok zich op het laatste moment helaas terug, om in Road House te spelen, en werd vervangen door Kurt Russell (die best door kon gaan voor Swayze’s stoerdere broer!).

De losgeslagen, bijna gestoorde rechercheur Gabriel Cash (Russell) is een tough guy met een muscle car (en cowboylaarzen met ingebouwde jachtgeweren!). Raymond Tango (Stallone) werkt liever volgens het boekje, is behoorlijk rijk geworden met de aandelenhandel en doet het allemaal wat rustiger aan.

De twee worden erin geluisd door een drugskartel en belanden in de gevangenis; samen met zware criminelen die ze zélf gearresteerd hebben! Na een spectaculaire ontsnapping proberen ze hun naam te zuiveren.

Tango & Cash was niet supersuccesvol in de bioscoop, en de film werd aanvankelijk lauwtjes ontvangen. Al met al is het eigenlijk een wonder dat dit Stallone/Russell-vehikel ooit verscheen! Achter de schermen werd ontzettend veel geruzied tussen regisseur Andrei Konchalovsky en de filmmaatschappij. Toen Konchalovsky ontslagen werd (volgens velen onterecht) nam Stallone een groot gedeelte van de productie, regie en het script voor zijn rekening. Náást de hoofdrol!

Hoewel men Tango & Cash aanvankelijk dus nogal tegen vond vallen, is de film later alsnog een soort cult-klassieker geworden. Stallone speelde zelfs nog een actieduo met zijn 'moeder' in Stop! Or My Mom Will Shoot! Die vergeten we liever...

4. Chris Tucker en Jackie Chan

Rush Hour

Inspecteur Lee (Chan) wordt naar Los Angeles gevlogen om de ontvoerde dochter van een Chinese diplomaat te vinden. De FBI wil zijn vingers niet branden aan dit schandaal, dus sturen ze loser-agent Carter (Tucker) met hem mee, om Lee bezig te houden. Carter is tot op het bot beledigd omdat hij moet ‘babysitten’, en besluit Lee dan maar te helpen met de zaak. Lee snapt niets van het leven in LA, terwijl Carter geen idéé heeft van de Chinese maffia.

Naast de wisselwerking tussen Jackie Chan en Chris Tucker heeft Rush Hour nóg een geheim. Jackie Chan was in het Westen nog niet zo bekend toen Rush Hour gemaakt werd, dus regisseur Brett Ratner gebruikte veel grappen en stunts uit Chan’s eerdere films… Die had toch bijna niemand gezien!

Nadat het resultaat van Rush Hour 3 nogal tegenviel, was het lange tijd stil rond de actiereeks. De laatste jaren wordt er wel serieus werk gemaakt van Rush Hour 4. De reden dat het allemaal zo lang duurde was dat Jackie Chan de Rush Hour-films zijn minst geslaagde werk vindt. De films bevatten minder actiescènes dan zijn vechtfilms, en hij vond het erg moeilijk om in het Engels te acteren. Hij kon Chris Tucker vaak niet eens verstaan!

3. Dwayne Johnson en Jason Statham

Hobbs and Shaw

Luke Hobbs (Dwayne Johnson) en Deckard Shaw (Jason Statham) stonden elkaar in de Fast and the Furious-reeks naar het leven, maar moeten in Hobbs and Shaw samenwerken om terrorist Brixton Lore (Idris Elba) te mollen. De racende superschurk Shaw vocht alleen maar tegen Dominic Toretto en zijn ‘famly’ omdat hij gedwongen werd!

Hobbs and Shaw staat bol van de actie, en lullige opmerkingen die de twee tegenpolen tegen elkaar maken. Het ligt er af en toe een beetje dik bovenop, maar dat mag de pret niet drukken. Achter de schermen blijken de sterren van de Furious-films trouwens enorme ijdeltuiten.

De Fast and the Furious-reeks gaat over een tijdje verder met F9, en daarna verschijnt er mogelijk wéér een explosief avontuur met Johnson en Statham.

2. Will Smith en Martin Lawrence

Bad Boys

Mike Lowrey (Will Smith) en Marcus Burnett (Martin Lawrence) zijn (bijna) net zulke grote tegenpolen als Riggs en Murtaugh uit Lethal Weapon. Lowrey is een extravagante agent/playboy, terwijl Burnett liever thuis bij zijn vrouw en kinderen zit. Net zoals Riggs verliest Lowrey in de latere films een beetje zijn wilde haren: eigenlijk is Bad Boys gewoon bijna hetzelfde als Lethal Weapon, zij het dat Smiths personage niet als een halve gestoorde begint.

Dat gezegd hebbende is de chemie tussen Will Smith en Martin Lawrence zo mogelijk nóg beter dan die tussen Gibson en Glover. De derde film in de reeks, Bad Boys For Life, draaide begin dit jaar in de bioscoop en was wederom een groot succes.

De film is zelfs de succesvolste release van 2020, hoewel dit voor een groot deel te verklaren is door het sluiten van de bioscopen door het coronavirus. Desalniettemin zijn er plannen voor Bad Boys 4!

1. Mel Gibson en Danny Glover

Lethal Weapon

Martin Riggs (Mel Gibson) en Roger Murtaugh (Danny Glover) zijn in de Lethal Weapon-reeks twee collega’s die amper door één deur kunnen. Riggs is een heethoofdige ex-commando, die losgeslagen is nadat hij zijn vrouw verloor in een auto-ongeval. Omdat hij niets meer heeft om voor te leven gedraagt hij zich als een gewelddadige gek!

De politie koppelt hem aan Murtaugh, een ervaren rechercheur die al langzaam aan zijn pensioen mag denken. Als Riggs weer eens wilde, gewelddadige plannen heeft, is het antwoord van Murtaugh meestal:

Hoewel Danny Glover inmiddels richting de 80 gaat, wordt er nog steeds gewerkt aan een vijfde film in de Lethal Weapon-reeks! De films lagen na deel vier uit 1998 een tijdje stil, ook omdat niemand Mel Gibson nog met een tang wilde aanraken.

Ennn… actie!

Hierboven vind je nog maar een greep van lekker actiefilms met twéé headliners. Mocht je op zoek zijn naar méér dubbele actie, dan kun je eens inschakelen op The Heat (met Sandra Bullock en Melissa McCarthy), The Nice Guys (met Russell Crowe en Ryan Gosling), Central Intelligence (Dwayne Johnson en Kevin Hart) of The Long Kiss Goodnight (Samuel L. Jackson en Geena Davis)!

En dan lijkt het er nog op dat Beverly Hills Cop óók een vervolg krijgt!

Lees verder