Adil el Arbi en Bilall Fallah

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Adil el Arbi en Bilall Fallah

Interview: Bad Boys for Life regisseurs verrast door goede reviews

|
|

Laatste update:

Bad Boys for Life draait nu in de bioscoop en krijgt goede kritieken wereldwijd. Voor de Marokkaans-Belgische regisseurs, Adil el Arbi en Bilall Fallah was dit een complete verrassing. “We dachten, iedereen zit op dezelfde lijn: de film is kut!”

Adil el Arbi en Bilall Fallah hebben met Black, Patsers en Broeders hun strepen wel verdiend in de Belgische filmwereld. Met Bad Boys for Life levert het regisseursduo hun eerste Hollywood-productie af. Superguide sprak hen over de nieuwe actiefilm en hoe het was om te werken met Will Smith.

Hoe voelt het om je eerste Hollywood blockbuster af te leveren?

Adil: Het is supersurreëel. Echt een droom die werkelijkheid wordt. We geloven het zelf soms ook nog niet. Aan de andere kant is het ook gewoon een opluchting dat het gelukt is want we hebben echt met bloed, zweet en tranen aan Bad Boys for Life gewerkt en we maakten ons ook een beetje zorgen dat het een flop zou zijn, weet je. Dat is dan gelijk ook het einde van onze Hollywood-carrières. De opluchting begint te komen.

De film krijgt erg goede kritieken wereldwijd

Adil: Ja dat is een verrassing!

Bilall: Ja echt een verrassing. De vorige Bad Boys-films van Michael Bay kregen toch wel erg gemixte tot negatieve reviews. Wij dachten daarom, Bad Boys for Life gaat ook niet goed ontvangen worden. Dus toen we opeen alle lof zagen, waren we compleet verrast.

Dus jullie hadden gedacht, de meningen zullen wel verdeeld zijn over onze film?

Adil: Eigenlijk niet verdeeld. We dachten, iedereen zit op dezelfde lijn: de film is kut! Ja, weet je. Het is een commerciële film, het is een sequel op Bad Boys, het is een Michael Bay-film. En onze producenten waren steeds tegen ons aan het zeggen: ‘het zijn critici, ik zou er niet te veel mee bezig zijn. Je moet niet op positieve reviews rekenen. Maak gewoon je film voor het publiek.’”

Lees hier de Bad Boys for Life Superguide Review.

En hoe was het om samen te werken met Will Smith en Martin Lawrence?

Adil: Echt bizar. Je hebt 2 van die iconen en dan moeten 2 Belgische regisseurs ze vertellen hoe ze hun job moeten doen.

Bilall: Maar uiteindelijk hebben zij ons gekozen. Het is als een voetbalploeg met 2 heel erg ervaren spelers. Uiteindelijk ben je een team. Dus het was wel zo dat we omringd waren door filmmakers die in ons geloofden en ons steunden, en tegelijkertijd ons ook motiveerden om scènes beter te maken. Wil en Martin hebben daarbij ook enorme chemie. Je moet ze niet regisseren wanneer zij samen met elkaar zijn! De chemie die ze hebben is echt magisch.

Interview: Bad Boys for Life regisseurs verrast door goede reviews

Zij hebben ook meegewogen in jullie keuze om de film te maken?

Bilall: Will Smith heeft Black ook gezien en vond hem zo goed, hij zocht al jaren naar een project waarmee we konden samenwerken. Toen Bad Boys for Life beschikbaar kwam was hij ook degene die tegen producent Jerry Bruckheimer zei: ‘Why don’t you just give it to the boys?’. Dus op die manier zijn we erbij gekomen.

En waren ze ook prettig om mee samen te werken? Niet lastiger dan andere acteurs?

Bilall: Nee echt, ik denk dat ze misschien wel de beste gasten zijn om mee samen te werken in Hollywood. Ze zijn super open en wij dachten eerst: ‘jullie zijn degene met jaren ervaring in Hollywood dus zeg het maar.' Maar Will was juist degene die constant vroeg wat wij dachten en hij wou absoluut onze visie en onze input hebben op scènes. Die samenwerking is heel goed verlopen. Het was soms wel dat hij vroeg: 'Waarom neem je die keuze?'

Adil: Eigenlijk waren we soms gewoon te lui om een scène beter te maken en Will is zo iemand, die voelt dat aan hè? Die grapt dan ‘jullie zijn te lazy om die scène opnieuw te doen!’ En zo pushte hij ons toch steeds om nog beter ons best te doen.

Bilall: Hij heeft echt een hoger niveau uit ons gehaald.

Interview: Bad Boys for Life regisseurs verrast door goede reviews

Adil: Een paar keer waren we tevreden over een scène en zeiden we dat we de oneffenheden later wel zouden fixen. Maar toen zei Will: ‘Oh nee, we gaan ieder weekend samenkomen en dit samen beter maken’. Na de lunch kwamen we ook samen en na iedere draaidag. Er was geen pauze met hem snapt u?

Bilall: Het is niet dat we lazy zijn, het is dat Will niet normaal hard werkt. Hij heeft echt zoveel energie en drive, echt niet normaal! The hardest working man in business!

En dat was ook aanstekelijk?

Bilall: Jazeker en hij heeft ons ook veel dingen geleerd.

Adil: Dat we niet zo snel tevreden moeten zijn met een take en dat er altijd ‘more meat to the bone’ is. Hij was dol op die uitspraak. ‘More meat to the bone’. Hij kwam ook nooit te laat op de set en had energie voor tien. Hij is wel de ster van de film maar hij trekt ook iedereen mee in zijn enthousiasme.

Bilall: Als je kijkt naar zijn social media, Will Smith is exact zo!

Interview: Bad Boys for Life regisseurs verrast door goede reviews

Was werken in Hollywood ook een cultuuromslag voor jullie?

Adil: We zijn opgegroeid met Hollywood-films zoals Bad Boys, dus voor ons was het altijd een droom om daar te mogen werken. Met onze Belgische films probeerden we altijd om die esthetiek van een blockbuster na te bootsen. En nu met deze film was het dus de ‘real deal’! We konden nu echt iets Hollywoodiaans maken. Dus het was niet echt een cultuuromslag, het was eigenlijk gewoon ‘nog Hollywoodiaanser’ doen dan we ooit hebben gedaan.

Michael Bay is de regisseur van de eerste Bad Boys-films en hij heeft zelfs een klein rolletje in de nieuwe film. Had hij nog advies voor jullie?

Bilall: ‘Don’t fuck up my baby’ (lacht) Hij is verder een supervriendelijke gast en we beloofden hem dat we ons best zouden doen.

Adil: We hebben ook bepaalde Bay-shots in de film gestopt als knipogen zoals het 360 graden shot wanneer de helden uit de auto stappen. Het was ook een supercool moment voor ons want we ontmoetten hem voor het eerst op de set.

Interview: Bad Boys for Life regisseurs verrast door goede reviews

Bad Boys 4 is inmiddels bevestigd. Zijn jullie al benaderd om die te maken?

Bilall: (lachend) Nee, we hebben dat via internet gelezen zoals iedereen.

Adil: We zijn beschikbaar! Dus we zullen zien. We zouden hem wel echt weer willen maken.

Inmiddels worden Adil el Arbi en Bilall Fallah ook genoemd als mogelijke regisseurs voor Beverly Hills Cop 4 met Eddie Murphy in de hoofdrol.

Stel dat je weer een vervolg mag maken in een grote blockbuster franchise. Welke franchise wil je dan doen?

Adil: Deadpool!

Bilall: Deadpool 3, ja dat zal hem echt zijn. Wel Rated R want die Disney PG-13 bullshit gaat echt niet.

Interview: Bad Boys for Life regisseurs verrast door goede reviews

Bad Boys for Life draait nu in de bioscoop en een vierde film staat ook al gepland.

Lees verder