• Nieuws

Alle hens aan dek! De 10 beste films op volle zee!

Jack Sparrow in Pirates of the Caribbean

In de nieuwe SBS6-show Alle Hens aan Dek zeilen BN’ers de Atlantische Oceaan over op een kleine zeilboot. De rust, de zilte zeewind, het geruis van de golven… Dít zijn de 10 beste films op volle zee!

10. The Poseidon Adventure

De oceaanstomer Poseidon moet gesloopt worden in Athene en is bezig met haar laatste reis. Omdat de boot toch niets meer opbrengt wordt er nogal bezuinigd op de trip, en dat heeft verschrikkelijke gevolgen! Een aardbeving in de Middellandse Zee veroorzaakt een tsunami en de Poseidon kapseist totaal. Een kleine groep overlevenden probeert een uitweg te vinden uit het omgekeerde schip.

De versie uit 1972 is de leukste, maar in 2006 verscheen er ook een remake: Poseidon. Deze film verdeelde de kijkers nogal: hij werd genomineerd voor een Oscar (Beste Special-Effects) én een Razzie (Slechtste remake).

9. The Hunt for Red October

In deze thriller probeert de sovjetkapitein van de atoomonderzeeër Red October over te lopen naar de Verenigde Staten. Volgens Marko Ramius (Sean Connery) is de duikboot té gevaarlijk omdat hij elke plek ter wereld met atoomraketten kan bestoken. De Sovjets zijn niet zo blij met deze beslissing en sturen een marinevloot achter hun superwapen aan. Zodra de Amerikanen horen van dit kruitvat proberen ze Ramius te helpen.

The Hunt for Red October is een spannend kat- en muisspel waarin de zee een slagveld is, maar ook een (gevaarlijke!) mogelijkheid om ergens opnieuw te kunnen beginnen. De film staat op dit moment op Netflix, als je zin hebt in wat onderwateractie!

8. 20,000 Leagues Under the Sea

Een paar zeelui overleven de aanval van een ‘zeemonster’, maar het blijkt eigenlijk om een hypermoderne onderzeeër te gaan. De kapitein, Nemo, nodigt ze uit aan boord van de Nautilus en neemt ze mee op wereldreis. Nemo heeft de oorlog verklaard aan de beschaving, nadat zijn vrouw en kinderen vermoord werden, en verwoest het ene schip na het andere. Tijdens de reis twijfelen de matrozen of Nemo wel helemaal bij de tijd is, maar ze worden óók geïnspireerd door zijn moed. Als de Nautilus wordt aangevallen door een reuzeninktvis, bijvoorbeeld, gaat Nemo in de tegenaanval!

Het gevecht met de inktvis ziet er tegenwoordig een beetje lachwekkend uit, maar deze film komt uit 1954! Destijds won 20,000 Leagues Under the Sea de Oscar voor Beste Special-Effects.

7. Moby Dick

Matroos Ishmael (Richard Baseheart) heeft zin om de wereld te zien en monstert aan op de walvisvaarder Pequod. Kapitein Ahab (Gregory Peck) is een verbitterde oude zeeman, die maar één doel heeft: het doden van de witte walvis die zijn been eraf beet.

Ahab is totaal geobsedeerd door de witte walvis en achtervolgt hem tot het einde van de wereld. Hij is zelfs bereid zijn bemanning op te offeren om wraak te nemen. Moby Dick gaat over een ongezonde obsessie en het dodelijke gevaar van de open zee. Minder goed, maar nog steeds leuk is In The Heart of the Sea (nu te zien op Netflix). Dit historisch drama gaat over de (waargebeurde) mislukte walvisjacht die de inspiratiebron voor Moby Dick werd.

6. Life of Pi

Als de boot van de familie Patel zinkt, terwijl ze hun dierentuin naar het buitenland proberen te verhuizen, vindt hun zoon Pi (Suraj Sharma) een reddingsboot. Maar hij is niet alleen! Een paar dieren klimmen aan boord en Pi begint aan een filosofische bootreis richting de beschaving. Het gaat redelijk, totdat de Siberische tijger op de boot honger krijgt...

De jongen en het wilde beest sluiten een soort wapenstilstand, om samen te overleven. Klinkt ongelooflijk, maar dat is het punt van de film misschien wel. Life of Pi toont de pracht van de zee, maar ook zijn gekmakende eentonigheid en het meedogenloze karakter.

5. Master and Commander: The Far Side of the World

Russell Crowe en Paul Bettany schitteren als kapitein Jack Aubrey en dokter Maturin, in Master and Commander. Het Britse schip HMS Surprise maakt jacht op een Franse kaper die de Britse marine constant lastigvalt en vernedert in de zeeën rond Zuid-Amerika.

Master and Commander is een prima oorlogs/avonturenfilm, maar het succes ervan was helaas niet groot genoeg voor een sequel. Master and Commander werd genomineerd voor tien(!) Oscars, maar had de brute pech dat The Lord of the Rings: The Return of the King dat jaar óók uitkwam. Zo zie je maar dat filmmakers soms ook gewoon een beetje geluk moeten hebben.

4. Pirates of the Caribbean: Curse of the Black Pearl

Hoewel het even niet zo lekker gaat met Johnny Depp, is Pirates of the Caribbean één van de beste filmseries uit de jaren nul. In Pirates of The Caribbean wordt weinig gevaren: de nadruk ligt op de bizarre fratsen van captain Jack Sparrow op het land. Toch geeft het wetteloze Caribisch gebied een schitterend gevoel van vrijheid!

Door de jaren heen werden de Pirates-film steeds grootschaliger, spectaculairder en… maritiemer, maar het verrassingseffect van een halfdronken Johnny Depp maakt de eerste film nog altijd de beste.

3. Jaws

Een hongerige haai terroriseert een toeristisch badplaatsje, en sheriff Brody (Roy Schneider) probeert het beest te vangen. Hij wordt geholpen door zeebioloog Matt Hooper (Richard Dreyfuss) én de ervaren visser Quint (Robert Shaw). Het monster wordt steeds brutaler en gevaarlijker, terwijl het trio in een vissersboot de oceaan opgaat.

De robothaai die in de film eigenlijk heel vaak voorbij had moeten komen was om de haverklap kapot. Hierdoor werd regisseur Steven Spielberg gedwongen om de haai het grootste deel van de film onzichtbaar te laten. Het beest kon op elk moment toeslaan, en het aantal mensen dat nooit meer met een gerust hart de zee inging is bijna ontelbaar!

2. Das Boot

De onderzeeër U96 staat in de Tweede Wereldoorlog onder bevel van kapitein Lehmann-Willenbrock (Jürgen Prochnow, helaas niet Rutger Hauer!). De kapitein moet niets hebben van de nazi’s en doet voornamelijk zijn best om zijn bemanning in leven te houden terwijl ze koopvaardijschepen aanvallen.

Das Boot zet als geen andere film neer hoe de bemanning van de drijvende doodskist het ene moment verpletterende stress ervaart en daarna eindeloos verveeld zit te wachten. Daarnaast is Das Boot een film die laat zien dat oorlog vooral glorieus is voor de mensen die hem zelf niet uitvechten.

1. Titanic

De film die je wist dat zou komen! De hoofdrolspelers in Titanic zijn geen matrozen, maar dit liefdesverhaal op volle zee is té… titanisch om te negeren. James Cameron maakte de smeulende liefde tussen de arme Jack (Leonardo DiCaprio) en de rijke Rose (Kate Winslet) meeslepend, en van het zinken van de Titanic een waar spektakelstuk. Een romantisch verhaal én een spectaculaire rampenfilm in één: bijna iedereen vindt wel íets gaaf aan Titanic!

Titanic is inmiddels ruim 20 jaar oud, maar staat nog steeds in de Top 3 van de meestbezochte films in Nederland. Avengers: Endgame wordt vaak genoemd als de succesvolste film ooit, omdat hij veel meer opbracht, maar Titanic trok véél meer bezoekers.