• Nieuws

Bam! 5 actiefilms die zwáár worden ondergewaardeerd

Bam! 5 actiefilms die zwáár worden ondergewaardeerd

Deze films bevatten explosieve actie, maar werden niet bepaald knallers...

Er verschijnen zó veel films, dat het heel eenvoudig is om er eentje over het hoofd te zien. Soms worden ze niet meteen op waarde geschat; te hard afgerekend op zaken die dán modieus zijn, of… de bioscoopgangers zijn er gewoon niet voor te porren.

Wat de reden ook is: deze actiefilms zijn het waard om nog eens te checken!

Master & Commander: The Far Side Of The World

Master & Commander, Met Russell Crowe is geen rechttoe rechtaan actiefilm. Het is een oorlogsdrama, met een aantal pittige gevechtsscènes. 

De film won twee Oscars (Beste Geluidsmontage en Cinematografie) en werd grotendeels jubelend ontvangen. Omdat de omzet tegenviel, 200 miljoen tegen een budget van 150 miljoen, zat een vervolg er helaas niet meer in… Jammer, want de film hintte er ontzettend op!

Punisher: War Zone

Punisher: War Zone is eigenlijk een b-film die door Marvel zelf gemaakt is. Dankzij verwoestende kritieken verdiende deze flop zijn bescheiden budget (zo’n 35 miljoen dollar) bij lange na niet terug.

Is War Zone een goede film? Nee, niet echt, daar hoeven we niet over te liegen… Zijn de gestoorde, bloederige fratsen van Frank Castle vermakelijk? Dát wel! Bekijk hier één van de eerste scènes uit de film.

In amper twee minuten tijd onthoofdt The Punisher (Ray Stevenson) een gehandicapte maffiabaas, breekt de nek van zijn vrouw(!), hangt hij ondersteboven aan een kroonluchter met twee machinepistolen én duwt hij een stoel dwars door iemands hoofd!

Dat het verhaal nergens op slaat, en het acteerwerk niet altijd bona fide is nemen we dan toch voor lief? Toevallig staat de film gewoon op Netflix!

The Taking Of Pelham 1 2 3

Denzel Washington en John Travolta nemen het tegen elkaar op in deze spannende actiethriller. Travolta kaapt een metro, en ov-medewerker Washington moet met de woeste gijzelnemer onderhandelen.

Deze versie uit 2009 is minder goed dan het origineel uit 1974, dat momenteel een score van 100 heeft op Rotten Tomatoes. Hoewel je kunt discussiëren of zo’n remake echt nodig is, werd deze film er te hard op afgerekend.

Dredd

De meedogenloze Judge Dredd werd bekend in de comics over Mega-City One. Deze stad, zo’n beetje de hele oostkust van de Verenigde Staten, is zó gaar en overbevolkt dat de wet er extreem hard gehandhaafd moet worden. Dredd is een soort politieagent, rechter én beul in één glimmend harnas.

Dredd werd al eerder verfilmd, met Sylvester Stallone, maar was in deze versie een stuk minder bruut dan de inspiratiebron. Dredd (2012) was een stuk grimmiger!

Hoewel deze film behoorlijk positief werd beoordeeld, bleven de bioscoopgangers achter. Omdat de film op dvd wél populair was, speelde Dredd ongeveer quitte. Mocht hij een keer op tv zijn, dan kun je het een stuk slechter treffen!

Waterworld

Kevin Costners mislukte prestigeproject Waterworld ging de geschiedenisboeken in als één van de grootste flops aller tijden. Dit kwam grotendeels door veel (veel!) domme keuzes tijdens het filmen, waardoor het budget bizar opliep.

Hoewel Waterworld geen superfilm is, is hij redelijk ondergewaardeerd: de verhalen die rondgingen over ‘de grootste flop ooit’ deed mensen denken dat Waterworld slechter was dan de film in werkelijkheid was.

Na de verkoop op videoband, dvd en via uitzendrechten voor televisiezenders werd Waterworld uiteindelijk zelfs winstgevend, al was het geen vetpot.

Ondergewaardeerde actiefilms

Hierboven toonden we een aantal voorbeelden, maar een lijst zou nog véél langer kunnen zijn. Een oproep aan alle actiefans: deel je tips met elkaar op Facebook! Welke films verdienen een tweede kans?