Hel op de set! De gevaarlijkste en verschrikkelijkste filmproducties

Veronica Superguide logo
Hel op de set! De gevaarlijkste en verschrikkelijkste filmproducties

Hel op de set! De gevaarlijkste en verschrikkelijkste filmproducties

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

Kunst maken is lijden, zo wordt vaak gezegd. Of dit altijd zo is weten we niet, maar op deze filmsets was het leven een ware hel!

Een anonieme acteur bevestigde deze week dat er behoorlijk wat problemen waren op de set van Solo: A Star Wars Story. Erg vervelend, maar vergeleken met déze films stelde het waarschijnlijk niet al te veel voor!

Waterworld

Kevin Costner

Waterworld staat bekend als één van de grootste flops ooit. De film is niet overdreven slecht, maar kende zó veel problemen dat het budget gierend overschreden werd. De ‘Mad Max’-op-zee-film werd écht op volle zee gefilmd, waardoor Waterworld een logistieke nachtmerrie werd. Acteurs werden ‘s ochtends naar de sets gevaren, gingen voor de lunch weer terug, waarna ze wéér aan boord mochten.

Tijdens een tropische storm stortte een peperdure set in. Kevin Costner keurde de soundtrack van de film af, waarna een nieuwe geschreven en opgenomen moest worden. Costner zelf werd verrast door een wervelstorm tijdens een scène op een boot en verdronk bijna, omdat hij vastgebonden was aan een scheepsmast.

Regisseur Kevin Reynolds stapte op, omdat Kevin Costner over bijna elke scène een strijd met hem aanging. Scenarioschrijver Josh Whedon werd ingevlogen om de film te herschrijven en te redden, maar mocht van Costner niets veranderen...

The Shining

Stanley Kubrick

Regisseur Stanley Kubrick stond bekend als een enorme perfectionist, maar tijdens The Shining werd duidelijk dat dit ook een nadeel kan zijn. Kubrick veranderde bijna elke dag het script en soms zelfs meerdere keren per dag! Jack Nicholson weigerde op een gegeven moment de scripts nog te lezen, en leerde zijn teksten vlak voor de opnames.

Kubrick liet zijn crew regelmatig het klokje rond werken, en dat bijna een jaar lang. Actrice Shelley Duval had het het zwaarst. Zij botste regelmatig met de regisseur. Kubrick behandelde haar tijdens de opnames extreem lullig en kleinerend. Duval raakte hier zo gestrest van dat ze er letterlijk ziek van werd. Op een gegeven moment begon haar haar uit te vallen. Kubrick behaalde hiermee wel het gewenste resultaat: Duval ziet er in The Shining uit alsof ze elk moment een zenuwinzinking kan krijgen. Dat was namelijk écht zo…

Apocalypse Now

The horror...

De opnames van Apocalypse Now hadden eigenlijk een maandje of drie moeten duren. Uiteindelijk duurden ze ruim een jaar, onder bizarre omstandigheden.

Helikopters die de filmmakers van de regering mochten huren, werden steeds opgeroepen voor gevechtsmissies(!) tegen rebellen. Marlon Brando had een hekel aan zijn collega Dennis Hopper en weigerde scènes met hem op te nemen. Hopper was constant onder invloed van drank en drugs, en besloot zich tijdens de hele opnameperiode niet één keer te wassen. Brando zelf weigerde zijn tekst te leren, en bleek vlak voor de opnames ineens 150 kilo te wegen!

Op een gegeven moment slingerden er zelfs lichamen van dode mensen rond op de set, die door een lokale grafrover werden aangeboden. De rekwisietenman vond het er wel authentiek uitzien, totdat een producer hem vroeg waar hij in godsnaam mee bezig was.

Door een tropische storm lag het werk aan Apocalypse Now lange tijd stil. Hoofdrolspeler Martin Sheen werd langzaam helemaal gek, na bijna twee jaar in de jungle, en kreeg een hartaanval. De beroemde openingscène, waarin Sheen zich bizar gedraagt en verwondt aan een spiegel, was grotendeels geïmproviseerd: zo was hij er dat moment écht aan toe.

Wel een goede film, verder!

Twilight Zone: The Movie

Neerstortende helikopters

The Twilight Zone staat bekend om de unheimische sciencefictionhorror, maar dat was voor de acteurs nog het minst enge. Regisseur John Landis (Blues Brothers, Trading Places, Beverly Hills Cop III) nam het niet zo nauw met de regels tijdens de opnames van Twilight Zone: The Movie.

Bij de opnames werd er niet goed op de veiligheid gelet, waardoor een verschrikkelijk ongeluk gebeurde. Het ging helemaal mis tijdens de opnames van een scène met een helikopter. Aangespoord door Landis hield de piloot onvoldoende afstand, en werd het toestel geraakt door vurige special effects. Door de schade aan de heli stortte deze neer, bovenop hoofdrolspeler Vic Morrow én twee kindacteurs. De twee kids Myca Dinh Le en Renee Shin-Yi Chen hadden eigenlijk niet eens op de set mogen zijn, vanwege het late tijdstip.

Het drama werd gevolgd door een slepende rechtszaak tegen Landis, en zorgde voor een breuk met zijn vriend Steven Spielberg. Het enige lichtpuntje is dat Hollywood (en met name de acteursvakbonden) eens goed stil gingen staan bij de gebrekkige veiligheidsmaatregelen op filmsets, waardoor de situatie uiteindelijk verbeterde.

Lees verder