9 dingen die je niet wist over The Crown

Olivia Colman speelt Queen Elizabeth II in het derde seizoen The Crown

Het derde seizoen van Netflix’ prestigieuze dramaserie The Crown staat voor de deur. Deze feitjes over de populaire serie met de Britse royals kende je waarschijnlijk nog niet!

Het derde seizoen van The Crown brengt ons een nieuwe cast, een nieuw decennium én nieuwe problemen in Buckingham Palace. Om het wachten een beetje te verlichten presenteren we deze feitjes!

The Crown is niet goedkoop

Wat opvalt aan The Crown is dat de serie er geweldig uitziet: de acteurs, de sets, het is om door een ringetje te halen. Het eerste seizoen van de serie kostte dan ook heel veel geld om te maken; volgens geruchten 130 miljoen dollar.

De makers spraken dit tegen, en zeiden dat de 130 miljoen in de buurt kwam van het budget van de eerste twee seizoenen. Hoe dan ook werd The Crown gezien als één van de duurste serie aller tijden, alleen het slotseizoen van Game Of Thrones en The Pacific gingen hier dik overheen.

The Crown is een grote hit

Dat het royals-drama populair is op Netflix mag duidelijk zijn. Netflix is zelf niet scheutig met de informatie, maar volgens kijkonderzoekers checkt ongeveer 10% van de Britse abonnees de dramaserie. Daarmee is de serie daar een stuk populairder dan eerdere hits als bijvoorbeeld Orange Is The New Black.

Ook in landen die voorheen Britse koloniën (Pakistan, India, Australië, enz.) waren, is de show superpopulair. Over het algemeen trekt The Crown wat oudere kijkers dan gemiddeld op Netflix.

The Queen was niet ‘de ster'

Hoewel Claire Foy de koningin van het Verenigd Koninkrijk speelde, de absolute hoofdrol van Elizabeth II, was ze niet de bestbetaalde acteur in de eerste twee seizoen van The Crown! Dat was Matt Smith, hoewel nooit duidelijk werd hoeveel meer hij opstreek als prins Philip.

Volgens de makers had Matt Smith, die een paar seizoenen de hoofdrol speelde in Doctor Who, meer ‘star power’ dan Foy. Niet onbelangrijk, want veel mensen kijken toch graag naar bekende gezichten.

9 dingen die je niet wist over The Crown

Er ontstond al snel ophef over deze situatie, en uiteindelijk werd besloten dat in de latere seizoen niemand méér zou verdienen dan The Queen. Voor Foy maakte dat trouwens niets uit: ze kreeg achteraf geen extra salaris.

Op zich hoeven we geen medelijden te hebben met de actrice, die zo’n 40.000 dollar per aflevering kreeg, maar het is niet juist, of wel?

Claire Foy was aanvankelijk helemaal niet happy

Foy was voor de opnames van The Crown bevallen van haar dochter Ivy Rose, en trok de opnames in het begin zéér slecht. In Vogue vertelde ze dat ze ‘ineens bovenop een ijskoude Schotse berg stond, terwijl ik stuwing kreeg. Tussendoor probeerde ik te kolven in een auto, en voelde ik me alsof ik de grootste fout van mijn leven had gemaakt.’ In het eerste seizoen moest Foy een strak corset dragen, omdat ze nog wat zwangerschapskilo’s met zich meesleepte. In het tweede seizoen droeg ze dit niet meer.

Olivia Colman was juist superenthousiast om Queen Elizabeth te spelen; ze reageerde zó enthousiast op het aanbod dat ze zich er achteraf een beetje voor schaamde. ‘Ik was helemaal niet cool!’, zei in Entertainment Weekly. ‘De producenten wilden een afspraak met me maken en ik riep alleen maar: Ja! Ja!’ Toen ze eenmaal begonnen was had ze toch wat moeite om Foy op te volgen. Nou ja, het is niet makkelijk om de koningin te zijn.

9 dingen die je niet wist over The Crown

Het derde en vierde seizoen zijn direct na elkaar gefilmd

Na het tweede seizoen was er bijzonder veel werk aan de winkel voor de makers van The Crown. De hele cast werd zo’n beetje vervangen, dus er zat veel tijd tussen seizoen twee (2017) en de derde serie, die op 17 november uitkomt.

Het vierde seizoen werd direct na het derde gefilmd, dus waarschijnlijk zien we dit aan het einde van 2020 al.

Helena Bonham-Carter heeft prinses Margaret echt ontmoet

Actrice Helena Bonham-Carter speelt in het derde seizoen de gekwelde prinses Margaret, die zit opgesloten in de gouden kooi van de koninklijke familie én een ongelukkig huwelijk.

9 dingen die je niet wist over The Crown

Bonham-Carters oom was bevriend met de prinses, waardoor Helena haar ooit ontmoette. Margaret maakte een verpletterende indruk op haar, toen ze zei: ‘Het gaat steeds beter, vind je niet?’ Bonham-Carter dénkt dat het over haar acteerprestaties ging, maar dat durfde ze niet te vragen…

The Queen kijkt graag naar The Queen

Volgens anonieme bronnen heeft Elizabeth zelf in elk geval het eerste seizoen van de serie gezien, samen met prins Edward. Naar verluid vond ze het een mooie serie, maar waren sommige scènes wel érg gedramatiseerd. Over het tweede seizoen was The Queen schijnbaar minder tevreden, en dan vooral over de scènes waarin Philip de jonge Charles hard aanpakt.

Prins Philip had er trouwens geen zin in… Matt Smith hoorde via-via dat een van de makers de prins vroeg of hij The Crown ooit zag. Schijnbaar antwoordde hij met een afgemeten: ‘Doe. Niet. Zo. Bespottelijk.’ Heldere taal!

Churchill vereiste aparte sets!

Acteur John Lithgow speelde premier Winston Churchill, maar men had niet bedacht dat Lithgow ongeveer 1,95 meter is. Churchill zelf was maar 1,65 lang, en dat kon zelfs Lithgows ingezakte houding niet camoufleren.

Sommige sets moesten aangepast worden om ‘Churchill’ een stuk kleiner te laten lijken. Denk aan: hogere deuren, bureaus, enzovoorts!

Prins Charles is schijnbaar bloednerveus

Elizabeths zoon prins Charles komt er in de serie niet best van af; en dan moeten de seizoen over zijn mislukte huwelijk met Diana nog beginnen!

The Crown zou best een risico kunnen zijn voor de troonopvolger. Elizabeth en Philip zijn al stokoud, maar Charles moet nog koning wórden. Om te benadrukken dat The Crown een dramaserie is, wil Charles nooit naar publieke evenementen gaan als er acteurs uit The Crown aanwezig zijn.

9 dingen die je niet wist over The Crown

Charles en Camilla zijn al niet erg populair in het Verenigd Koninkrijk, en als The Crown erg negatief over de kroonprins doet, dan kan het stel een bijzonder onpopulair koningspaar worden.

The Crown

Het derde seizoen van The Crown is vanaf 17 november te zien op Netflix. Na de voorspoed van de jaren 60 komen vanaf nu de veel moeilijkere jaren 70 in beeld. Het Verenigd Koninkrijk verliest steeds meer macht en aanzien, terwijl de monarchie zijn best doet om overeind te blijven.