De 10 Duurste TV-series Tot Nu Toe

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
De 10 Duurste TV-series Tot Nu Toe

De 10 Duurste TV-series Tot Nu Toe

|
|

Laatste update:

Sommige TV-series bevatten tegenwoordig meer spektakel dan de meeste Hollywoodblockbusters, en daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan. Een seizoen van een TV-serie kan dan ook al snel meer kosten dan een grote actiefilm; steeds vaker komt het budget boven de 100 miljoen uit. Maar wat zijn nu de duurste series tot dusver?

Als we naar de top 10 duurste series kijken valt zelfs een megaproductie als Westworld met een budget van 8 à 9 miljoen dollar per aflevering net buiten de lijst?! En de Star Wars-serie waar regisseur Jon Favreau mee bezig is zal met een budget van tien miljoen per aflevering straks ook maar op een schamele achtste plek binnenkomen in deze top tien.

De 10 Duurste TV-series Tot Nu Toe

10 - Sense8 [Netflix]

$9 miljoen per aflevering

Eigenlijk was deze tiende plek bijna gedeeld met het eveneens van Netflix afkomstige Marco Polo, maar omdat het budget per aflevering gelijk is en Sense8 vier afleveringen meer heeft staat deze serie van de Wachowski-zusjes net wel in de top 10. Het regisseursduo dat er al twintig jaar niet in slaagt hun succes van de eerste Matrix-film te evenaren mocht overal ter wereld opnames maken van Netflix, en filmde ook volop scènes in ons eigen Amsterdam. Ondanks deze wereldwijde produktie bleek Sense8 niet genoeg kijkers te trekken om er na het tweede seizoen nog mee verder te gaan.

De 10 Duurste TV-series Tot Nu Toe

9 - Rome [HBO]

$9.7 miljoen per aflevering

Zes jaar voordat we in 2011 met open mond naar het scherm staarden tijdens het eerste seizoen van Game of Thrones was er al een andere epische megaproductie op TV te zien. In 2005 en 2006 deed HBO het Romeinse Keizerrijk herleven met het bloederige Rome. Ook al was de serie razend populair, toch viel de productie na 2 seizoenen niet meer vol te houden: De serie was namelijk gewoonweg te duur.

De 10 Duurste TV-series Tot Nu Toe

8 - Vinyl [HBO]

$10 miljoen per aflevering, pilotaflevering $30 miljoen

Leuk hoor, zo'n serie over de muziekindustrie in de woelige jaren zeventig. Alleen muziekrechten kosten veel geld, en als je een hele serie vol hebt met oude klassiekers dan tikt dat al gauw aan. Tel daar de jaren zeventig aankleding bij op en je begrijpt waarom deze mede door Martin Scorsese en Mick Jagger geproduceerde serie tien miljoen per aflevering kostte. Ondanks deze grote namen werd het geen hit, en HBO hield het na één seizoen al voor gezien.

De 10 Duurste TV-series Tot Nu Toe

7 - Friends - Seizoen 10 [NBC]

$10 miljoen per aflevering

Wat? Friends? Die serie over zes vrienden die in een appartement in New York wonen? Kostte dat 10 miljoen per aflevering? Is de huur in New York soms zo duur? Nee, dit hoge budget voor het tiende en laatste seizoen kwam omdat de zes hoofdrolspelers per persoon een miljoen dollar per aflevering kregen. Goeiendag zeg, die gelukzalige glimlachen die het zestal in de openingscredits laat zien zijn dus helemaal niet gespeeld!

De 10 Duurste TV-series Tot Nu Toe

6 - The Get Down [Netflix]

$11 miljoen per aflevering / $120 miljoen voor het hele seizoen

Het plan voor TheGet Down was zachtst gezegd ambitieus: de Australische regisseur Baz Luhrman, bekend van kleurrijk aangeklede films als Moulin Rouge en The Great Gatsby, mocht een tv-serie maken over de oorsprong van de hiphop. Ook al zagen de eerste zes afleveringen er fantastisch uit, toch bracht de serie blijkbaar niet het succes waar Netflix op hoopte. Toen de tweede helft van de serie een jaar later verscheen (eigenlijk waren het dus gewoon twee seizoenen), bleek dat het geld al grotendeels op was; meerdere stukken van de serie waren ineens vervangen door goedkope animatie. Dit had naar het schijnt ook te maken met de afwezigheid van Jaden Smith. Dit zweverige verwende nest inhuren lijkt garant te staan voor problemen, zo bleek ook uit de productie van The Get Down.

Toch biedt The Get Down genoeg moois: de dansscènes zijn Baz Luhrman op zijn best, de rap-optredens zijn ronduit spetterend, en met Shameik Moore, Justice Smith en Herizen F. Guardiola had de serie 3 uitstekende hoofdrolspelers waar we nog meer van gaan horen.

De 10 Duurste TV-series Tot Nu Toe

5 - Band of Brothers [HBO]

$12.5 miljoen per aflevering

Na het succes van Saving Private Ryan hadden Steven Spielberg en Tom Hanks wel zin om zich verder te verdiepen in de Tweede Wereldoorlog. Het resultaat overtrof de hooggespannen verwachtingen: waar Saving Private Ryan door velen gezien wordt als misschien wel de beste oorlogsfilm ooit gemaakt, staat Band of Brothers inmiddels bekend als één van de beste series ooit gemaakt, ongeacht wat voor genre. Hoofdrolspeler Damian Lewis overtuigt als de heldhaftige Dick Winters, en ironisch genoeg zou hij een aantal jaren opduiken als de beduidend minder heldhaftige Nicholas Brody in Homeland.

De 10 Duurste TV-series Tot Nu Toe

4 - E.R. - Seizoen 6 tot en met 8 [NBC]

$13 miljoen per aflevering

In de jaren negentig was deze ziekenhuisserie, die tegenwoordig vooral bekend staat als de doorbraak van George Clooney, zowat de populairste serie op de Amerikaanse buis. NBC had met producent Warner Bros een contract gesloten voor vijf seizoenen, maar in de tussentijd was de populariteit van de serie gigantisch gestegen. Daarom deed ook concurrent CBS een bod voor seizoen zes tot en met acht. NBC moest en zou de serie behouden, ongeacht wat het zou kosten, en sloot voor de volgende drie seizoenen uiteindelijk een contract voor het belachelijke bedrag van 13 miljoen dollar per aflevering. De meeste ziekenhuisseries kosten minder dan dat per seizoen?!

De 10 Duurste TV-series Tot Nu Toe

3 - The Crown [Netflix]

$ 13 miljoen per aflevering / $130 miljoen per seizoen

Deze prestigieuze Netflix-serie kostte dan wel klauwen vol geld, het is dan ook een juweeltje van een serie geworden. Het grote budget is terug te zien in de rijke decors en de fraaie kostuums. Alleen op het salaris van hoofdrolspeelster Claire Foy werd bezuinigd. In tegenstelling tot het bijna net zo dure The Get Down werd The Crown wél een groot succes, waardoor we inmiddels alweer kunnen genieten van het al net zo dure tweede seizoen. En het derde seizoen is in aantocht!

De 10 Duurste TV-series Tot Nu Toe

2 - Game of Thrones - Seizoen 7 en 8 [HBO]

$14 miljoen en $16 miljoen per aflevering - HBO

Het zal niemand verbazen dat de kosten voor het epische Game of Thrones de pan uitrijzen met al die verschillende locaties en die cast van wel honderd man. Toch hebben de makers zich de eerste drie seizoenen keurig ingehouden qua budget, aangezien de afleveringen aanvankelijk 'maar' 7 miljoen dollar kostten. Dat werd wel steeds meer, en tegen de tijd van het zesde seizoen waren de kosten al opgelopen tot 10 miljoen.

Maar nu komt het: Zoals bekend hebben het zevende en achtste seizoen respectievelijk zeven en zes afleveringen, maar het productiebudget van seizoen zes van 100 miljoen dollar is voor deze laatste seizoenen hetzelfde gebleven. Dat betekent dat het zevende seizoen wat we in 2017 zagen al tegen de 14 miljoen per aflevering liep, en dat het slotseizoen zowaar zestien miljoen voor één episode kostte. Maar wat wil je ook met een megaveldslag die meer dan twee keer zo groot schijnt te zijn dan alles wat we tot dusver in de serie hebben gezien?

De 10 Duurste TV-series Tot Nu Toe

1 - The Pacific [HBO]

$20 miljoen per aflevering

Deze exotische opvolger van Band of Brothers speelde zich in een beduidend zonnigere omgeving af dan zijn voorganger. Het oorlogsgeweld was er echter niet minder om. Ook al werd de serie in zijn geheel opgenomen in Australië toen de Aussie dollar gunstig laag stond, toch bedroegen de totale kosten uiteindelijk 200 Amerikaanse dollars. Het filmen van de landing op het eiland Peleliu alleen al kostte zo'n vijf miljoen. Aangezien het hier om de opvolger van één van de best ontvangen tv-series ooit ging keek HBO echter niet op een miljoentje meer of minder.

Lees verder