Icarus, film, documentaires

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Icarus, film, documentaires

15 docu's waar je nu eindelijk tijd voor hebt

|
|

Laatste update:

Nu we massaal thuiszitten vanwege het coronavirus, hebben we tijd over voor allerlei boeiende documentaires! We willen geen achterstand oplopen dus hier zijn 15 documentaires die je hersenen aan het werk zetten.

Benieuwd welke documentaires je in deze roerige periode het beste kunt kijken? We hebben flink wat titels voor je verzameld!

1. Icarus

Als er één documentaire op Netflix staat die je in zijn greep houdt, dan is het Icarus wel. Het begint nog onschuldig wanneer amateurwielrenner Bryan Fogel erachter wil komen wat doping met zijn lichaam doet, maar daar blijft het niet bij. Al snel komt hij terecht bij dokter Grigory Rodchenkov, waarna de documentaire echt een bizarre wending neemt. Deze documentaire moet gewoon op ieders lijstje staan net als deze 8 shocking titels.

2. Feminists: What were they thinking?

Docu’s zijn er in allerlei soorten en maten en dat betekent dat we nu weer een hele andere titel voor je hebben. De Netflix Original Feminists: What were they thinking? vertelt het verhaal van de vrouwen die in de jaren zeventig de feministische beweging vormden. Want: feminisme is van alle jaren! Hoe leefden zij en hoe dachten ze over gelijke rechten voor vrouwen? De diverse portretten van fotograaf Cynthia MacAdams geven daar antwoord op. Tegelijkertijd wordt de situatie van toen vergeleken met de huidige tijd en beantwoordt het die ene vraag: wat kan er nu nog veranderen?

3. Bont Girl

Influencer Famke Louise werd nog niet zo heel lang geleden flink gehaat op social media toen ze een foto plaatste van een Chinese bontmarkt. ‘Hoe kon ze dat doen?’, vroegen mensen zich massaal af. Uiteindelijk bleek haar bezoekje aan die markt niet voor een eventuele kledinglijn, maar was het voor haar Videoland-documentaire Bont Girl. En hoewel het geen pretje is om naar de mishandelde en levend gevilde diertjes te kijken, blijkt het toch de realiteit. Bont Girl staat op Videoland. Is dit niets voor jou? Dan kun je altijd nog naar de docu van Famkes ex-liefje Ronnie Flex kijken.

4. Sportdocumentaires

Het EK Voetbal is verschoven naar 2021 en het Formule 1-seizoen is voorlopig opgeschort. Hoe jammer we dat ook vinden, het geeft ons ook genoeg tijd om al die sportdocumentaires eens te bingen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de docuserie Formula 1: Drive to Survive (waar Max Verstappen zelf minder blij mee is) of First Team Juventus over de gerenommeerde voetbalclub Juventus op en naast het veld? Er is alleen al op Netflix genoeg te zien voor de sportliefhebbers.

5. Babies

Heb je even geen zin in sport, muziek of misdaad? Dan heeft Netflix (vooral voor jonge ouders) nog wel een tip. De makers van de docu Babies volgden diverse gezinnen, die stuk voor stuk een kind in het eerste levensjaar opvoeden. Zo krijg je inzicht welke wetenschap er achter de opvoeding van een baby in zijn of haar eerste jaar schuilt. Klinkt misschien simpel, maar de docu krijgt niet voor niets een 7,5 op IMDb. Het zal je namelijk ontroeren (en stiekem smelt je weg bij al die kleine kindjes).

6. The Trials of Gabriel Fernandez

Gabriel Fernandez is slechts 8 jaar als hij wordt vermoord. Niet door onbekende mensen die hij op straat tegenkomt, maar door de twee mensen die het meest van hem zouden moeten houden: zijn vader en moeder. De vraag is: hoe kon dit gebeuren? Jeugdzorg wist dat deze jongen werd mishandeld en de tekenen vielen niet meer te negeren. Toch was er niemand die aan de bel trok en het kindje redde. In deze boeiende documentaire, die sinds eind februari op Netflix staat, volgen we de rechtszaak die hierop volgde.

7. Chef’s Table

Helaas, helaas, helaas! Alle restaurants en cafés zijn voorlopig gesloten, maar dat betekent niet dat we niet naar al dat lekkers kunnen kijken. In de documentaire Chef's Table, die zelfs genomineerd is voor een Emmy Award, zien we chefs met hun innovaties gerechten en verleidelijke desserts de gastronomie naar nieuwe hoogtes brengen. En wie weet steek je er nog iets van op! Dan kun je binnenkort thuis ook genieten van al dat heerlijks (als de voorraad in de supermarkt dan weer is aangevuld). 

8. Cheer

Cheerleaders kennen we in Nederland natuurlijk van al die films: schaars geklede Amerikaanse meiden die juichen voor hun favoriete team. Maar dat cheerleaden blijkt lastiger en harder dan gedacht. In de docuserie Cheer, die behoorlijk wordt bejubeld op social media, volg je het wel en wee van het cheerleadingteam van Navarro College. Ze trainen hard (maar echt hárd) om de felbegeerde nationale titel binnen te halen. Na het zien van deze docu kijk je voortaan wel anders naar die typisch Amerikaanse films.

9. I Am a Killer

In sommige misdaaddocu's is het nog maar de vraag wie de moord nu echt heeft gepleegd, maar die vraag is al beantwoord in de docureeks I Am a Killer. Terdoodveroordeelde gevangenen vertellen je namelijk vanuit hun eigen perspectief over de moorden die zij hebben gepleegd. Wat begint bij een man die zijn celgenoot heeft vermoord om uit de isoleercel te komen (en te worden verplaatst naar de dodencel), eindigt bij een man die al 35 jaar in de dodencel zit voor het vermoorden van twee mensen tijdens een wrede overval. Brr, onze nekharen gaan hiervan rechtovereind staan!

10. Miss Americana

Swifties hebben deze documentaire over hun idool Taylor Swift natuurlijk allang gezien, maar wie weet jij nog niet! In Miss Americana omarmt de zangeres haar rol als songwriter, artieste en vrouw die de kracht van haar stem ten volle gebruikt. En dat het leven van Taylor niet alleen over rozen gaat, blijkt al wel uit de trailer: de haatreacties gingen én gaan haar niet in de koude kleren zitten. Meer een Little Monster (en dus fan van Lady Gaga)? Dan raden we je Gaga: Five Foot Two aan.

11. McDonalds, ‘s werelds bekendste restaurant

De restaurants van McDonalds mogen dan op dit moment ook gesloten zijn (de drive-in gelukkig niet), maar dat weerhoudt ons er niet van om de docu te delen over 's werelds bekendste restaurant. De 'M' is altijd uit duizenden te herkennen, waar je dan ook ter wereld bent. Maar waar komt dit succes vandaan en hoe was dat vijftig jaar geleden? Deze documentaire - die op Videoland staat - geeft de antwoorden die je nodig hebt.

12.  Being Elmo: A Puppeteer’s Journey

In deze roerige tijd kunnen we wel een oppepper gebruiken en hoe leuk is het dan om eens terug te gaan naar onze kindertijd? Figuurlijk dan! Er staat namelijk op Netflix een documentaire over ons favoriete rode pop uit Sesamstraat: Elmo. Whoopi Goldberg vertelt hoe Kevin Clash, de poppenspeler die Elmo dus speelt, vanuit een arbeidersgezin in Baltimore tot bij Jim Henson geraakte. Dat wil je toch gewoon zien?

13. The Confession Tapes

Iets minder vrolijk (helemaal in vergelijking met de vorige docu) is de docuserie The Confession Tapes. We gaan er bijna vanuit dat als iemand 'bekend' hij of zij het ook echt gedaan heeft. Niets is minder waar, zo blijkt wel uit deze docu. De serie, waar inmiddels twee seizoenen van zijn, vertelt waargebeurde verhalen waarin moordzaken onderzocht worden waarbij veroordeelden beweren dat hun bekentenis is afgedwongen, onvrijwillig of vals was. Maar is dat ook zo? 

14.  What the health

Een vleeseter die je de docu What the Health aanraadt? Tja, misschien moet je dat wel met een korrel zout nemen. Maar feit blijft wel dat deze documentaire ervoor gezorgd heeft dat veel mensen van de één op de andere dag hun levensstijl compleet omgooien. De film onderzoekt namelijk het verband tussen voeding en ziekte en de miljarden euro's die op het spel staan in de zorg, de farmaceutische sector en de levensmiddelenbranche. En daar komen - of het nu waarheid is niet - boeiende dingen uit.

15. Pandemic: How to Prevent an Outbreak

Deze documentaire hadden we natuurlijk met zijn allen veel eerder moeten bekijken. 'How to prevent', daar hebben we natuurlijk geen bal meer aan nu het coronavirus de wereld in zijn greep heeft. En dat sluit mooi aan bij het advies dat we in dit artikel vol met virusfilms al gaven: kijk ze gewoon niet! Mocht je nu toch benieuwd zijn (en we je met onze argumenten niet kunnen stoppen), dan staat deze docuserie - waarin mensen de strijd aangaan tegen de griep om een wereldwijde uitbraak te voorkomen - op Netflix.

Lees verder