12 Monkeys

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
12 Monkeys

8 virusfilms om nu absoluut NIET te kijken!

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

Door het coronavirus zitten we nu allemaal thuis! We houden afstand, beschermen ouderen en mensen met een verminderde weerstand. Het is een beproeving, maar dat het nog véél erger kan zie je in deze films over dodelijke virussen. Je bent gewaarschuwd!

8. Outbreak

In de jaren '90 maakten we kennis met ebola: een virus waardoor je in korte tijd helemaal leegbloedt. De film Outbreak kwam in deze periode uit en was dus lekker relevant. Dustin Hoffman en Rene Russo proberen een geneesmiddel te ontwikkelen, als een schattig aapje het virus naar een Amerikaans dorp verplaatst. Een ambitieuze generaal (Morgan Freeman) is van plan om het aapje te vangen en wil de ziekte veranderen in een biologisch gruwelwapen!

Outbreak is met name gericht op actie en spanning: wat betreft virusfilms is het een relatief lichtvoetig verhaal.

7. I Am Legend

Will Smith is de laatste gezonde man in New York, nadat een medisch experiment helemaal fout ging. Zowat iedereen is in een vampier veranderd, en Smith probeert uit alle macht een vaccin te maken en op de monsters te jagen. Tot zijn verbazing komt hij een paar andere gezonde mensen tegen, en probeert hij ze te beschermen.

I Am Legend is één van de beste films met Will Smith, maar we hebben wel een grote voorkeur voor de director’s cut van de film. Het aangepaste einde is tegelijkertijd optimistischer én deprimerender!

6. The Andromeda Strain

Een satelliet stort neer in de Amerikaanse woestijn en militairen die hem willen bergen vallen in één keer dood neer. Onderzoekers ontdekken dat een buitenaards virus meegelift is, en proberen het snel te neutraliseren. Met elke poging die ze doen wordt de ‘andromeda-streng’ nóg gevaarlijker.

The Andromeda Strain (1971) is geweldig gefilmd, hoewel het verhaal inmiddels een beetje cliché overkomt. Dat komt omdat andere films héél goed naar deze klassieker keken!

5. Con Air

Nicolas Cage speelt de oud-militair Cameron Poe, die in de gevangenis zit omdat hij uit zelfverdediging iemand doodde. Als hij eindelijk vrijkomt, wordt hij met een vliegtuig verplaatst. Aan boord is echter ook Cyrus Grissom (John Malkovich), bijgenaamd ‘The Virus’. Hij is met zijn trawanten van plan om het vliegtuig te kapen en naar een land te vliegen dat geen uitleveringsverdrag heeft met de Verenigde Staten.

Poe heeft daar natuurlijk helemaal geen zin in en probeert de bende van Cyrus The Virus op gewelddadige manier te stoppen. Met ziekte heeft het allemaal bijzonder weinig te maken, maar op het moment pakken we elke overwinning die we kunnen! Daarnaast is Con Air de film waarin Nic Cage zijn beste kapsel tot nu toe heeft; een baken van hoop in deze barre tijden.

8 virusfilms om nu absoluut NIET te kijken!

4. 12 Monkeys

Bruce Willis keert vanuit de toekomst terug naar het verleden om de uitbraak van een dodelijk virus te verijdelen. Niemand gelooft deze tijdreiziger natuurlijk dus zijn missie gaat niet van een leien dakje. Deze slimme scifi-film leverde Brad Pitt bíjna een Oscar op voor Beste Bijrol.

De film kreeg trouwens ook een ‘vervolg’ in de vorm van een serie, waarvan drie seizoenen op Netflix staan.

3. Children Of Men

Children Of Men (2006) laat een mogelijke toekomst zien ná een dodelijke pandemie. Bijna alle landen bestaan niet meer, en iedereen wil Groot-Brittannië in omdat daar nog een overheid actief is. De regering zit daar trouwens niet op te wachten en executeert alle vluchtelingen die ze kunnen vinden.

Door een gemuteerde griep is bijna iedereen dood óf onvruchtbaar. Clive Owen ontdekt dat er tóch een baby’tje geboren is en helpt de jonge moeder om het kindje te redden. Children Of Men was in de bioscoop geen grote hit, maar werd langzamerhand tóch een erg bekende (en geliefde!) film.

2. Contagion

De laatste maanden is de populariteit van Contagion (2011) enorm gestegen en eigenlijk is dat… best logisch! De thriller gaat over een gevaarlijk virus dat van dieren afkomstig is en via vliegverkeer in Amerika en Europa terechtkomt. Waar kennen we dat toch van? De ziekte blijft een tijd onder de radar van de gezondheidszorg, waardoor er pas laat op gereageerd wordt. Doktoren Leonora Corantes (Marion Cotillard), Erin Mears (Kate Winslet) en Ellis Cheever (Laurence Fishburne) proberen de autoriteiten te overtuigen dat er iets gevaarlijks broedt…

Contagion is niet bang om de mogelijke gevolgen van een grote epidemie te tonen, en is ook niet bepaald zachtzinnig. Paniek breekt uit en ongure types proberen hun zakken te spekken met kwakzalverij (en misleidende social media-campagnes om de gezondheidszorg in een kwaad daglicht te stellen). Contagion is bedoeld als ultrarealistische film over een wereldwijde pandemie. De film kent heel wat ongemakkelijke parallellen met de huidige coronacrisis. Goede film: ja! Goed voor je gemoedsrust? Absoluut niet!

1. Kijk gewoon géén films over virussen, gek!

Weet je wat? Nu het coronavirus ons voorlopig veel problemen levert is het misschien verstandiger om even géén superdeprimerende films over ziektekiemen te checken? We zetten die tip gelijk op nummer 1! Gelukkig denken verschillende aanbieders mee en hebben ze extra veel kijkplezier beschikbaar gemaakt.

Ziggo biedt een paar extra kanalen aan en Universal wil een paar films die nu in de bioscoop draaien alvast aanbieden via on demand-kanalen. Disney+ heeft voor de kleintjes Frozen 2 eerder online gezet dus die kun je zo ook even stil krijgen!

P.S: Zie je iemand in deze films wc-rollen hamsteren? Nee hè? Nou dan! Niet doen dus!

Lees verder