50 jaar Will Smith: zijn vijf grootste hits (en drie pijnlijkste missers)

Door Redactie
Will Smith met een sigaar in zijn mond in Independence Day

Will Smith is 50 geworden! Om dat te vieren, zetten we de hoogte- en dieptepunten van de Hollywood-ster op een rijtje!

Wills Grootste Hits

Independence Day (1996)

Met The Fresh Prince of Bel-Air en Bad Boys had Will Smith al bewezen dat acteren hem net zo makkelijk afging als rappen. Maar na zijn rol als straaljagerpiloot Steven Hiller in de blockbuster Independence Day kon Hollywood echt niet meer om de charismatische acteur heen. Daarnaast verdient Smith bonuspunten omdat hij bedankte voor het waardeloze vervolg.

Men in Black (1997)

Dat Will Smith gevoel voor humor heeft, hadden we al gezien in zijn klassieke sitcom. Maar in de stripverfilming Men in Black komen zijn komische talenten pas echt naar voren. Check bijvoorbeeld maar eens naar de scène waarin Smith tevergeefs zijn draai probeert te vinden in een hippe designerstoel!

Enemy of the State (1998)

In Enemy of the State speelt Will Smith een advocaat die op een dodelijk politiek complot stuit. Regisseur Tony Scott (True Romance) leverde een gelikte actiethriller af, die bewijst dat de steracteur ook zonder zijn charmante glimlach een hoofdrol kan dragen.

Ali (2001)

Na een reeks zorgeloze actiekomedies en zomerse blockbusters, ging Smith met Ali voor Oscargoud. Zoals de titel al weggeeft, speelt de jarige Job in deze biopic de rol van de legendarische bokser Muhammad Ali. Smith ging uiteindelijk met lege handen naar huis, maar de titelrol leverde hem wel zijn eerste Oscarnominatie op.

I Am Legend (2007)

In 2007 was Smith al zo’n wereldster, dat hij ook in zijn eentje een film kon dragen… Letterlijk! In I Am Legend speelt hij namelijk de laatste mens op aarde, die het moet opnemen tegen een ras van vampierachtige griezels. De setting van een postapocalyptisch New York maakt I Am Legend waarschijnlijk de duisterste en meest intense Will Smith-film ooit. 

Wills pijnlijkste missers

Wild Wild West (1999)

Met tientallen rollen op zijn naam, is het geen wonder dat er ook wat flinke flops tussen zitten. De eerste keer dat Smith zich akelig vertilde was in Wild Wild West. Deze actiekomedie kostte zichtbaar een fortuin om te maken, maar was grappig noch spannend. Will Smith en Kevin Kline moesten voor straf een Razzie Award delen in de categorie slechtste filmkoppel.

After Earth (2013)

De reputatie van het feestvarken liep ook een flinke deuk op door After Earth. In deze geflopte sciencefictionfilm tekende hij niet alleen voor de productie en het scenario, hij liet zoonlief Jaden ook nog eens de hoofdrol spelen. Dat mondde uit in een pijnlijk stukje zelfoverschatting. Gelukkig denkt Smith er net zo over: hij noemde After Earth achteraf een beschamende flop.

Collateral Beauty (2016)

In Collateral Beauty speelt Smith een gesjeesde reclameman die na het overlijden van zijn dochtertje in een depressie raakt. Het hartverscheurende uitgangspunt verzandt door de stroperige clichés en de duffe tegeltjeswijsheden in een pijnlijk drama, maar helaas niet zoals de makers het hadden bedoeld.