Andrew Lincoln en Norman Reedus in The Walking Dead

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Andrew Lincoln en Norman Reedus in The Walking Dead

10 dingen die je nog niet wist over The Walking Dead

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

Hoewel de dagen van The Walking Dead geteld zijn, gaan de spannende zombie-avonturen voorlopig nog nergens heen! We doken in de uitgebreide geschiedenis van de show en vonden een paar bizarre feitjes over TWD.

1. Er is een ‘zombieschool’

In de wereld van The Walking Dead gedragen de zombies zich niet als (de meeste) normale mensen... Hijgen en kreunen doen ze voortdurend, maar je zult er nooit eentje Una Paloma Blanca horen zingen. Om alle figuranten de regels te leren bestaat er een echte ‘zombieschool’. Er zijn talloze mensen die zich aanbieden als figurant en in deze opleiding worden de besten eruit gevist.

Het klinkt allemaal een béétje overdreven, maar er is maar één ongeloofwaardige zombie nodig om een scène te verpesten.

2. Onverwachte special effects

The Walking Dead gebruikt behoorlijk veel digitale effecten uit de computer. Rond spetterend bloed, onthoofdingen, afgehakte ledematen: veel is afkomstig uit een computer of opgenomen met een groen scherm. Eén van de belangrijkste special effects ligt echter niet voor de hand!

Als de computereffecten worden toegevoegd ligt de nadruk op het verwijderen van… ademwolkjes! Walkers ademen niet en zelfs als ze kreunen is hun adem niet warmer dan de omgevingstemperatuur. Vooral tijdens nachtelijke scènes (die worden opgenomen als het kouder is) zijn deze ingrepen van belang.

Hetzelfde geldt voor walkers die met hun ogen knipperen in scènes: met CGI wordt het knipperen ongedaan gemaakt.

3. Ham en kip: het dieet van kampioenen

Toch zijn de meeste special effects in The Walking Dead lekker ‘ouderwets’: makeup, protheses en nepbloed. Als er weer eens een mens aan stukken wordt gescheurd, dan zie je meestal een mix van gekookte ham, barbecuesaus en soms een stukje kipfilet!

4. Link met Breaking Bad

Hardcore TWD-fans weten het misschien al, maar The Walking Dead speelt zich af in dezelfde wereld als Breaking Bad! De stoere biker Merle heeft in het tweede seizoen een zakje blauwe ‘crystal meth’.

10 dingen die je nog niet wist over The Walking Dead

Daarnaast is de rode Dodge Challenger van Glenn in het eerste seizoen, hetzelfde als de auto die Walter White voor zijn zoon koopt.

Het zijn grappige verwijzingen maar feitelijk hebben de twee series niets met elkaar te maken. De makers van The Walking Dead grapten wel dat Walter White's drugs de zombie-apocalyps misschien veroorzaakt hebben!

5. Een teken van leven

The Walking Dead wordt opgenomen in de Amerikaanse staat Georgia. Het klimaat is meestal vrij warm en drukkend. Ideaal weer voor bloedzuigende teken! Na scènes in bossen zitten acteurs vaak helemaal onder de vieze beestjes.

Steven Yeun, die Glenn speelde, had op een gegeven moment zo'n beest aan zijn penis hangen. Dan maar zombies!

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify.

6. Inwoners van Senoia krijgen betaald

De opnames van TWD vinden voornamelijk plaats in een klein stadje genaamd Senoia. Voor de inwoners biedt dit een paar voordelen (o.a. toerisme) maar óók veel nadelen. De wegen in het stadje zijn regelmatig afgezet en onbegaanbaar tijdens opnames. Toeristen brengen geld in het laatje maar gedragen zich ook vaak asociaal.

Opnames vinden soms ook ’s avonds laat plaats dus hebben de burgers van Senoia veel geluidsoverlast. Geluidsoverlast mogen ze zélf dan weer niet veroorzaken, want dan kunnen ze opnames verpesten. Loop je lekker je gazonnetje te maaien, staat de politie ineens voor je deur!

De inwoners van het stadje krijgen elke maand 400 dollar van AMC voor het ongemak: op voorwaarde dat ze geen foto’s of spoilers online knallen!

7. Dale vertrok uit onvrede

De bejaarde opa Dale (Jeffrey DeMunn) was een populair personage dat aan het einde van het tweede seizoen op vreemde wijze aan zijn einde kwam. Terwijl de survivors met belangrijke dingen bezig waren, werd Dale ineens door een willekeurige zombie gebeten. The Walking Dead is sowieso niet bang om hoofdpersonen over de kling te jagen, maar het einde van Dale was wel extreem lullig.

Dit komt omdat acteur Jeffrey DeMunn geen zin meer had om in de serie te zitten. AMC ontsloeg de bekende regisseur/showrunner Frank Darabont om geld te besparen: DeMunn vond dit zó’n rotstreek dat hij zo snel mogelijk uit de serie stapte. Darabont en DeMunn werkten eerder samen aan o.a. The Green Mile en The Shawshank Redemption.

8. Veel zombies

Volgens de makers van de show zijn er véél meer zombies dan mensen in de wereld van The Walking Dead. Voor ieder ademend mens zijn er ongeveer 5000 walkers! Dat zou betekenen dat er ongeveer 72.000 mensen in leven zijn, tegenover 360 miljoen ondoden.

Als je deze verhouding naar Nederland zou doortrekken, dan waren er nog maar 3500 mensen over. Dat is de bevolking van een klein dorpje…

9. Zombies worden steeds gaarder en de intro ook

Walkers zijn niet echt levend en hun vlees blijft vergaan. Het verhaal van The Walking Dead beslaat een paar jaar, dus worden de zombies ook steeds ranziger. Ze verliezen stukken vlees, vallen langzaam uit elkaar en The Walking Dead heeft er duidelijk veel plezier in om de walkers zo goor mogelijk te maken.

Dit geldt ook voor de intro voor de serie, die door de jaren heen steeds gammeler en gaarder wordt.

Vanaf het negende seizoen zag het logo er weer netjes uit (omdat de survivors even in rustig vaarwater leken te zitten), en daarna gaf het logo in elke aflevering een hint over het verhaal.

10. Fans gaan soms nogal ver

Op het hoogtepunt van de The Walking Dead-hype waren fans soms iets te enthousiast. Norman Reedus werd op een conventie een paar keer gebeten door fans en dat overkwam nog veel meer castleden.

De toekomst van The Walking Dead

Nog niet zo lang geleden werd bekend dat het elfde seizoen van de spannende zombieserie het laatste wordt. Deze stap was vrij onverwacht: de acteurs en zelfs showrunner Angela Kang werden door het nieuws overvallen.

De Amerikaanse kijkcijfers van The Walking Dead dalen al jaren. Hoewel de serie nog steeds een grote hit is op streamingdiensten (en na een dipje weer… goed is) breit AMC er toch een eind aan.

Hoewel: Als The Walking Dead in 2022 eindigt (na een extra lang seizoen) komen er sowieso twee spin-offs. Eentje, genaamd Tales of The Walking Dead, bestaat uit korte verhalen in de zombiewereld. De andere draait om Daryl Dixon (Norman Reedus) en Carol Peletier (Melissa McBride). Recent onthulde acteur Jeffrey Dean Morgan dat er mogelijk óók een serie rondom Negan gemaakt wordt.

Daarnaast wordt er eveneens gewerkt aan bioscoopfilms, die zich vooral richten op Rick Grimes (Andrew Lincoln). Er wordt zelfs onderzocht of de zombie-apocalyps uit The Walking Dead een serie op kan leveren in andere landen… 'De Wandelende Doden’? De kans op een Nederlandse versie is helaas klein... maar hij bestaat!

Lees verder