Interview: Norman Reedus heeft gemengde gevoelens over het einde van The Walking Dead

Norman Reedus als Daryl

Er gebeurt momenteel héél veel in de wereld van The Walking Dead. Vanavond komt de finale van seizoen 10 op FOX, de show stopt na seizoen 11 én Norman Reedus' Daryl krijgt een spin-off. Genoeg om te bespreken in ons interview met Norman én Lauren Cohan (Maggie).

Gekke tijden voor de nog altijd zeer populaire zombieshow. Hoewel het universum springlevend is, met The Walking Dead: World Beyond (nu op Amazon Prime, lees hier onze recensie) als nieuwste spin-off-aanwinst, is het toch wel een dingetje hoor, het naderende einde van de hoofdshow. "Het voelt bitterzoet", begint Norman ons gesprek. "Ik ben aan de ene kant helemaal klaar voor mijn spin-off (samen met Melissa McBride's Carol, red) en de spanning eromheen, maar aan de andere kant zit ik ook nog een beetje in de ontkenningsfase."

The Walking Dead stopt ermee

Norman speelt al vanaf seizoen één iedereens favoriete kruisboog-overlever Daryl. Hoe voelt het om te weten dat er toch echt een einde aan komt? "Het vormt zó'n groot gedeelte van mijn leven. Dat het nu echt stopt, voelt soms nog een beetje... alsof het niet echt is?" Maggie-actrice Lauren Cohan, die vanavond eindelijk haar comeback maakt en zich weer bij de rest van de overlevers voegt, durft nog niet heel ver vooruit te kijken. Ze stopt het onvermijdelijke verdriet nog even weg. "Het voelt nog zó ver weg allemaal. En er is nog zoveel werk. Maar vraag het me over achttien maanden nog maar een keer", lacht ze. Hoezo, achttien maanden? Nou, dat is eigenlijk heel simpel.

Interview: Norman Reedus heeft gemengde gevoelens over het einde van The Walking Dead

Nog meer zombies

Let op: seizoen 10 krijgt na de finale van vanavond nog eens zes bonus-afleveringen begin 2021. Ergens in dat jaar komen ook nog eens de eerste twaalf afleveringen van het afscheidsseizoen en in 2022 volgen opnieuw twaalf episodes om die elfde en laatste reeks mee af te sluiten. Een laaaaaang afscheid van 24 (!) afleveringen dus!

Norman kijkt met oprechte verbazing terug op deze impactvolle periode uit zijn leven. "Ik dacht echt dat ik er maar voor één aflevering in zou zitten", lacht 'ie. Hij wordt er zelfs een beetje weemoedig van. "Weet je nog, dat ik ooit de jonge gast in de groep was? Je hebt in de loop der jaren in real-time het grijs op mijn kin zien komen. Ik had van te voren ab-so-luut niet kunnen bedenken dat ik er zo lang in zou zitten."

Interview: Norman Reedus heeft gemengde gevoelens over het einde van The Walking Dead

Wat kunnen we verwachten van de finale?

"Het was een complexe, epische finale om te maken", teaset Norman. "We willen met finales altijd iets groots en gedurfds brengen. Zo ook nu." De acteur was zelf ook best onder de indruk van de bad guys van afgelopen tijd, de meedogenloze Whisperes onder leiding van slechteriken Alpha (Samantha Morton) en Beta (Ryan Hurst). "Het geweldige werk dat deze acteurs afleverden, wordt in deze finale geëerd."

Lauren voegt toe dat het een hele "bevredigende" aflevering is geworden. "Je vragen worden beantwoord. Ik ging tijdens het kijken mee in een soort emotionele rollercoaster. Het is alles wat je hoopt dat The Walking Dead is." Norman omschrijft de aflevering als "bloederig, plakkerig en verdrietig." Hmm....

Maggie's terugkeer

Lauren nam een tijdje een klein 'zijpad' door TWD te verlaten voor een andere show, Whiskey Cavalier. Die stopte na een seizoen al waardoor ze weer terug kon keren. "We wisten eigenlijk altijd al wel dat een terugkeer mogelijk was, maar hoé, was nog niet helemaal uitgekristalliseerd. En dat vond ik ergens ook wel fijn. Dan leef je echt in the moment."

Interview: Norman Reedus heeft gemengde gevoelens over het einde van The Walking Dead

Maggie's terugkeer - waarom liet ze onze groep zo lang in de steek?! - zal ongetwijfeld een emotioneel momentje worden voor personages als Daryl, Carol, Aaron en... dan is er ook nog Negan, met wie ze nogal een geschiedenis heeft. Lauren wil er graag over praten, maar "ja... weet je, het is grappig, ik ging bijna iets spoilerigs zeggen, dus het is maar beter als ik nu even stop met praten." Hè, jammer. Maar oké. We kijken vanavond wel gewoon. Wat we dan ook te zien krijgen? Het vermoedelijke einde van de oorlog tussen de Whisperers en de groep. Hoe gaan Daryl en co. Beta met zijn zombie-army ooit verslaan?

De finale van The Walking Dead seizoen 10 is vanavond om 22:00 uur te zien op FOX.