Michael Myers Halloween masker

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Michael Myers Halloween masker

De meest iconische horrormaskers

|
|

Laatste update:

The Grabber in The Black Phone draagt een doodeng masker dat nog het meest weg heeft van een bezeten mime-speler met duivelshoorntjes. Zo’n morbide vermomming is een beetje een traditie in het horrorgenre. We zetten de grootste gemaskerde engerds voor je op een rijtje.

Dit zijn trouwens de beste horrorfilms van 2022 tot nu toe!

1. Ghostface (Scream)

Killers kunnen best kunstzinnig zijn. Met de bijnaam ‘Ghostface’ liep de moordenaar in de Scream-franchise jarenlang met een masker dat veel gelijkenissen vertoonde met Edvard Munch’s schilderij The Scream. Het zwart-witte gelaat lijkt te lachen, maar het ziet er vooral venijnig uit. Niet zo heel vreemd dat het masker al ruim 25 jaar een populair item is op Halloween en carnaval.

Scream

2. Michael Myers (Halloween)

Het slashergenre begon in 1978 met het expressieloze masker van Michael Myers in John Carpenters Halloween. De egale, lijkbleke uitdrukking op het kunststof gezicht maakte iedere moord nóg luguberder.  Het masker heeft een rare oorsprong: designer Tommy Lee Wallace maakte het gelaat door het overspuiten van een bestaand masker van William Shatner’s Star Trek-personage Captain Kirk. Hij vergrootte met een schaar de oogkassen voor dramatisch effect.

Michael Myers

3. Luie killers (The Strangers)

Voor gemakzuchtige moordmachines die alleen een zak over hun hoofd trekken moet je extra alert zijn. Dat zijn killers van het luie soort. Die willen snel bloed zien. In The Strangers lopen ze ermee rond; het geeft een rauwe look waar je hard voor wegloopt. Eerder was de jutenzak al mode in The Town That Dreaded Sundown (1976).

The Strangers

4. Jason Voorhees (Friday the 13th)

Een moordmasker hoeft nooit ver weg te zijn. Jason Voorhees uit de Friday the 13th-franchise heeft zijn vermomming gewoon gehaald bij de lokale sportwinkel. Het hockeymasker is doorgaans bedoeld ter beveiliging van het gezicht, maar als Jason ’m draagt moet je jezelf juist in veiligheid brengen.

Nog zo’n voorbeeld van een veiligheidsmasker is het gasmasker. Dat wordt gebruikt in de horrorfilm My Bloody Valentine (1981). In een kolenmijn draagt iedereen die krengen, maar je moet er niet aan denken dat iemand op het schoolplein ge(gas)maskerd op je afkomt.

Jason Voorhees

5. Leatherface (The Texas Chainsaw Massacre)

Natuurlijk kun je schattig doen en zeggen dat we allemaal een masker van mensenhuid dragen. Alleen Leatherface heeft het masker gemaakt van de huid van z’n slachtoffers. Extra luguberpunten scoort de seriemoordener uit The Texas Chainsaw Massacre omdat hij gebaseerd is op een echte killer. Ed Gein, beter bekend in de VS als de Butcher of Plainfield, droeg ook de huid van z’n slachtoffers als een soort jachttrofee. Brrr!

Leather Face

6. Babymasker (Happy Death Day)

Geloof de Big Baby-industrie niet: die kleine krengetjes zijn best wel eng! En anders overtuigt Happy Death Day je wel. Hierin draagt de seriemoordenaar een masker van cartoonesk lachende baby. Inclusief rode appelwangen en één tand voor komisch effect. Helpt allemaal niet want de moordenaar is nog steeds supercreepy en je begint gaandeweg echt een hekel te krijgen aan dat stomme babymasker.

Baby

7. Hannibal Lecter masker (Silence of the Lambs)

Net als het hockemasker van Jason Voorhees is die van Hannibal Lecter vooral functioneel. De kannibaal heeft letterlijk het gezicht van iemand afgevreten dus wanneer hij wordt vervoerd, nemen de dokters geen risico’s meer. Hij draagt een soort muilkorf met tralies voor z’n tanden. Zo kan Anthony Hopkins nog steeds moeiteloos acteren, maar ziet hij er wel tien keer intimiderender uit.

Hannibal Lecter

8. Masker van het slachtoffer (There’s Someone Inside Your House)

Goed nieuws voor lelijke mensen, ook voor jullie is er een iconisch horrorfilmmasker. De moordenaar in There’s Someone Inside Your House draagt namelijk een replica van het gezicht van z’n slachtoffer. Hahahaha! Maar serieus, dat is best wel origineel en ook nog eens lekker creepy. De maskers zijn niet zo goed gemaakt, wat meehelpt aan het enge concept. Stel je voor, een seriemoordenaar die je huis inbreekt en je met je eigen gezicht op probeert te vermoorden. De film kun je nu kijken op Netflix.

There's Someone Inside Your House

9. Scarecrow masker (Batman Begins)

Als Cillian Murphy een boze blik opzet ga je vanzelf al rennen. Maar in Batman Begins maakt hij het zichzelf extra moeilijk door een juten zak op te zetten als Scarecrow. Het is vooral het middeltje dat hij gevangenen toedient dat het masker zo eng maakt. Plotseling schieten er vlammen uit zijn ogen, krioelen er maden over z’n gezicht en kruipt er een slang uit zijn mond. Rennen maar!

Scarecrow

10. Varkensmasker (Saw)

De slachtoffers in Saw worden gestraft omdat ze een decadent leven leiden en nooit hebben moeten vechten voor hun levens. Wat symboliseert dat beter dan een varkensmasker? Ja die pop op een driewieler, maar die is totaal niet creepy. Mark Rutte rijdt ook op zijn fiets naar het werk, vinden we ook niet eng.

Saw

Weet je nog niet welke horrorfilm je vanavond moet opzetten? Wij helpen je verder met onze Top 25 beste horrorfilms ooit!

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder