Scream

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Scream

De 5 beste horrorfilms van 2022 tot nu toe

|
|

Laatste update:

Het is schrikken, maar het is toch echt zo: het jaar is alweer bijna voor de helft voorbij. Ook eng: deze vijf horrorfilms die er gruwelijk uitsprongen in 2022 tot nu toe. Dit zijn de 5 beste horrorfilms van 2022 toe nu toe!

5. Men

De mysterieuze toestand die het hart vormt van Men is behoorlijk absurd. Dat kan dodelijk zijn voor een horrorfilm, want kijkers die proesten om vergezochte wendingen zijn natuurlijk niet wat je wil hebben bij een beklemmend bedoelde film. Maar bij Men werkt het: de onverklaarbare gebeurtenissen werpen een nevel op die de spanning opstuwt. Een vrouw (Jessie Buckley) die het Engelse platteland opzoekt om in alle rust te kunnen rouwen, merkt dat er iets niet in de haak is met de lokale bewoners: het zijn allemaal mannen. Sterker nog: allemaal dezelfde man.

4. Black Crab

In deze Zweedse film is de beschaving definitief naar de knoppen en vechten de kleine groepen mensen die er nog over zijn een taaie oorlog uit. Maar een oplossing lijkt in zicht, volgens de topmilitairen die een zestal geharde vechters verzamelt om een pakket te bezorgen aan de andere kant van een bevroren zee. De gruwelijke toestanden die Caroline (Noomi Rapace) onderweg tegenkomt, zijn om van te rillen, maar worden zo kunstig in beeld gebracht dat ze op een morbide manier ook weer wonderschoon zijn.

3. Scream

Wat kun je in alle redelijkheid verwachten van het vijfde deel van een horrorfilmserie die na het tweede deel al bloedeloos begon te worden? Dat maakte de verrassing des te groter dat de Scream-reeks zowaar weer tot leven kwam met het nieuwste deel. Het eerste deel was al enorm meta met z’n zelfspot, kennersgrapjes en trucs met de regels van het horrorgenre, maar deel vijf maakt het nog bonter: die verwerkt ook de voorgaande films in het referentiekader. En dat zonder de spanning en brute slachtpartijen uit het oog te verliezen. Jammer dat we het in het onvermijdelijke vervolg zonder Neve Campbell moeten doen.

2. Crimes of the Future

De horror in dit wonderlijke drama is een bijproduct van het bizarre verhaal, maar dat maakt de viezigheid niet minder intens. In de nabije toekomst muteert het menselijk lichaam om te kunnen functioneren op de steeds verder verpeste aarde. Saul Tenser (Viggo Mortensen) is wat dat betreft een beroemdheid: in zijn lichaam groeien spontaan nieuwe organen. Tijdens artistieke optredens snijdt zijn partner (Léa Seydoux) ze eruit. Hij wordt verheerlijkt door een groep mensen die de evolutie op z’n beloop wil laten en iedereen die dat in de weg staat uitschakelt. Dit bizarre drama is geen doelloze gekkigheid: David Cronenberg maakt een sterk punt over onze misbruikte planeet en maakt zelfs plaats voor onverwachte humor.

1. X

In deze hommage aan old school slashers én houtjetouwtje-porno wil een groepje vrolijke amateurs in 1979 naam maken met een seksfilm. Die gaan ze opnemen in een afgelegen huis dat ze huren van een nare oude kerel in Texas. Als zijn verwarde vrouw begint te flirten met de hoofdrolspeelster, verandert de situatie van absurd heel rap in extreem bloederig. Dankzij de ijzige spanning en de gruwelijke uitspattingen doet X prima z’n werk als horrorfilm, maar met een beetje genre-context gaat hij pas echt leven. Regisseur en schrijver Ti West maakt er echte stijlvolle cinema van en dat is knap met zo’n dubbel trashy onderwerp.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder