De 10 grootste clichés in horrorfilms

Door Redactie
Scream Drew Barrymore

Clichés. Hollywoodfilms zitten er vaak vol mee, maar een genre dat ze écht aan de lopende band opvoert, is de horrorfilm. Wij hebben de grootste – stiekem toch wel heerlijke - horrorclichés op een rijtje gezet! Niet geschikt voor Eva Jinek, trouwens.

1. Auto start niet

Ben je op de vlucht voor een bloeddorstige moordenaar, wil die verdomde auto niet starten! Het gebeurt nét iets te vaak in horrorfilms. *insert close-up van sleutel in het contact*. Hoe vaak ze het ook proberen, hij doet ’t echt niet! Of het nou door de eigenwijsheid van de hoofdpersonen is (“nee joh, het is niet nodig om te tanken”) of dat de motor er nét mee ophoudt als de moordenaar de hoek om komt: auto’s zijn vaak de grootste vijand van de held in de hoofdrol.

2. Huisje in the middle of nowhere

En dan wil het toeval ook nog eens dat die auto er in 90% van de gevallen net mee ophoudt op een plek waar toch al niemand is. Want dat is ook zo’n cliché: een groepje dat besluit om even lekker weg te gaan en een huisje te huren in het bos, ver weg van de bewoonde wereld. Dat is natuurlijk vragen om problemen.

3. Telefoon heeft geen bereik

We kunnen het ons in deze tijd bijna niet meer voorstellen, maar in horrorfilms gebeurt het regelmatig: de mobiele telefoon die nét op dat belangrijke moment geen bereik heeft. Of een lege batterij. Waardoor er geen contact gelegd kan worden met de buitenwereld, met alle noodlottige gevolgen van dien. We snappen ‘m wel, maar het wordt wel een beetje vervelend.

4. Alleen op onderzoek uit

“Let’s split up” is een zin die je vaak hoort in horrorfilms. Hoezo?! Ooit gehoord van ‘samen sta je sterker’? Als je er in je eentje op uit gaat vraag je er toch ook wel een beetje om…

5. Verstoppen op domme plekken

Oké, deze kunnen we ons ergens wel een beetje voorstellen. Wij zouden ook de eerste beste plek zoeken om ons voor de moordenaar te verstoppen. Maar waarom is dat altijd onder het bed of in een kast? En waarom altijd op zolder of in de kelder? Dat is natuurlijk de eerste plek waar 'ie gaat kijken!

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

6. Elektriciteit die uitvalt

Deze valt een beetje in hetzelfde rijtje als de niet-werkende auto of telefoon. Vooruit, als de film Lights Out heet, kom je er nog wel een beetje mee weg. Maar hoe vaak gebeurt het niet dat het licht (al dan niet een zaklamp) nét uitvalt op het moment dat je het ’t hardst nodig hebt? Een tip voor de makers: die telefoon die dan misschien geen bereik heeft, kan altijd nog als lichtje gebruikt worden. Graag gedaan.

7. Kinderen zijn eng

Kinderen in horrorfilms staan negen van de tien keer garant voor slecht nieuws. Zo lief en schattig als ze in het gewone leven (kunnen) zijn, zijn ze in horrors vaak bijzonder creepy. Zo eng zelfs, dat we er een heel lijstje aan hebben gewijd.

8. De (badkamer)spiegel

Zie je in een enge film een personage voor een (kastje met) spiegel staan? Bereid je dan maar voor: jump scare incoming! Personage doet het kastje dicht en ja hoor: daar staat de moordenaar / het monster / de geest / vul iets anders engs in. Inmiddels zó vaak gebruikt dat je er bijna niet meer van schrikt. Bijna, zeiden we.

9. Niet meer kunnen rennen

Wat doe je als er een moordenaar achter je aanzit? Inderdaad, rennen! Maar op de één of andere manier hebben de personages daar dan toch opeens moeite mee en struikelen ze opeens over een lullig takje, bijvoorbeeld. Tja, anders kan de moordenaar (die trouwens zelf nooit lijkt te rennen!) ze natuurlijk nooit inhalen.

10. Hè hè, hij is dood. O nee, wacht…

We eindigen met het heerlijke cliché waarbij alles goed af lijkt te lopen: de slechterik is dood. Tenminste, dat dénken de personages. Maar niets is minder waar… Lesje voor de personages: check altijd of de moordenaar wel écht het loodje heeft gelegd.

Pak de bingokaart er maar bij, want dat wordt afstrepen als je weer eens een griezelige film aanzet! Om je wat tijd te besparen, hebben we de 25 beste horrorfilms alvast op een rijtje gezet. Liever direct iets op Netflix kijken? Dan vind je hier de 20 beste horrorfilms die je nu op Netflix kunt zien. Juist zin in een heerlijk slechte horrorfilm? Die hebben we ook alvast voor je uitgezocht!