De 20 beste thrillers nu op Netflix

Toe aan wat nagelbijtende spanning in je leven? Wij hebben Netflix afgestruind op zoek naar de beste thrillers en vonden deze 20 topfilms, die je echt niet mag missen. 

Door Ruben Praster
Sweet Girl

20. Triple Frontier (2019)

Vijf voormalige soldaten van de Special Forces besluiten een ongrijpbare drugsbaron in Brazilië te beroven van zijn fortuin. Maar diep in de jungle drijven hebzucht, paranoia en rivaliteit de wapenbroeders steeds verder uit elkaar. Triple Frontier is een even vlotte als vermakelijke heistfilm, die ook nog eens gezegend is met topacteurs als Ben Affleck, Oscar Isaac en Charlie Hunham. Niet alleen van de beste thrillers op Netflix, maar ook een van de beste actiefilms op Netflix!

19. The Guilty (2021)

In deze Amerikaanse remake van de Deense topfilm Den Skyldige speelt Jake Gyllenhaal een getroebleerde rechercheur, die in afwachting van zijn rechtszaak, gedegradeerd is tot alarmcentrale telefonist. Op zijn allerlaatste dag wordt de politieman gebeld door een ontvoerde vrouw en om haar te helpen, neemt hij grote risico's en zet hij alles op het spel. Deze Netflix thriller is niet zo sterk als het origineel, maar Jake Gyllenhaal houdt je bij de les met zijn indrukwekkende performance. 

18. The Shallows (2016)

Blake Lively in een bikini op een paradijselijk strandje klinkt niet als de basis voor een spannend verhaal, maar voeg er een haai aan toe en je hebt een van de betere thrillers op Netflix. De blonde beauty speelt een surfer die wordt aangevallen door een grote witte haai en vlucht naar een kleine rots, waar ze veilig is zolang het water niet stijgt. Om dit avontuur te overleven, moet ze een slim plan bedenken. 

17. Sweet Girl (2021)

Actieheld Jason Momoa laat een ingetogen kant van zichzelf zien als liefhebbende vader die wraak wil nemen op een farmaceutisch bedrijf, dat verantwoordelijk is voor de dood van zijn vrouw. Wanneer hij machtige vijanden maakt, slaat de man op de vlucht met zijn dochter en samen moeten ze overleven terwijl de politie en een huurmoordenaar op de twee jagen.

16. Everest (2015)

De Mount Everest betreden is voor zowat elke klimmer de natte droom. Het is natuurlijk een hele knappe prestatie als je het aandurft, maar het kan ook heel anders aflopen. In 1996 raast er een zware sneeuwstorm over de berg waardoor veel klimmers kwamen te overlijden. Everest brengt de dodelijke expeditie op spannende wijze in beeld en wordt gedragen door een uitstekende cast, bestaande uit onder andere Jake Gyllenhaal, Josh Brolin, Jason Clarke en Keira Knightley. 

15. A Simple Favor (2018)

Deze gelikte film is met verontrustende, piekfijne beelden en een eindeloos mysterie een feestje voor thriller-fans. Stephanie (Anna Kendrick) raakt bevriend met de succesvolle en mooie Emily (Blake Lively). Wanneer de verleidelijke vrouw van de aardbodem verdwijnt, gaat Stephanie op zoek naar haar. Zij wordt in deze zoektocht bijgestaan door Emily’s man Sean (Henry Golding), maar begint langzaam aan hem te twijfelen. 

14. Gerald's Game (2017)

Tijdens een weekendje weg willen Gerald en Jessie hun seksleven wat spannender maken en pakken ze de handboeien erbij. Gerald ketent Jessie vast aan het bed, maar voordat hij haar weer los kan maken, sterft Gerald aan een hartaanval. Alsof dat nog niet erg genoeg is, wandelt een uitgehongerde hond de kamer binnen. Regisseur Mike Flanagan (Midnight Mass) weet als geen ander hoe hij de spanning op moet voeren en maakt met deze Netflix-film een van de beste verfilmingen van een Stephen King-verhaal. 

13. A Quiet Place (2018)

Hoe kun je normaal leven als ieder geluid dat je maakt dodelijk kan zijn? In deze nagelbijtende thriller moet de familie Abott eraan geloven. Lopen de kids iets te hard? Dan moeten ze vrezen voor een aanval van dodelijke ruimtewezens. Complete isolatie lijkt de enige oplossing in deze post-apocalyptische wereld, maar dat is nog niet zo makkelijk. Door dit uitgangspunt worden de normaalste dingen, zoals een bevalling of even de trap aflopen, nagelbijtend spannend.

12. Don't Breathe (2016)

Don't Breathe is sowieso een van de origineelste thrillers op Netflix! Drie inbrekers denken een makkelijke slag te slaan bij een oude blinde veteraan die afgelegen woont in een wijk waar hij vrijwel alleen zit. Dit gaat al vrij snel hélemaal mis als de beste man (voortreffelijk gespeeld door Stephen Lang) een doodenge badass blijkt te zijn. Ze hebben absoluut het verkeerde huis uitgekozen en de jonge criminelen worden zelf het doelwit.

11. The Rainmaker (1997)

The Rainmaker is gebaseerd op een boek van John Grisham en geregisseerd door Francis Ford Coppola. Die gouden combinatie kan alleen maar een goede thriller opleveren en dat is bij The Rainmaker zeker het geval. Rudy (Matt Damon) is een jonge advocaat die de zaak van zijn leven krijgt. Een echtpaar wil een verzekeringsmaatschappij aanklagen omdat zij weigeren een noodzakelijke operatie voor hun zoon met leukemie te betalen. De spanning neemt toe wanneer Rudy het moet opnemen tegen de machtige advocaat Leo Drummond.

10. Split (2016)

M. Night Shyamalan begon sterk met het fenomenale The Sixth Sense en Unbreakable. Daarna ging het langzaam bergafwaarts met de kwaliteit van zijn films, maar met Split bewees Shyamalan dat hij nog steeds uitstekende thrillers kan maken. Drie tieners worden op klaarlichte dag ontvoerd door de mysterieuze Kevin (James McAvoy) en ontwaken in een duistere kelder. De situatie wordt nog gevaarlijker wanneer deze man maar liefst 23 persoonlijkheden lijkt te hebben, die elkaar op de meest onverwachte momenten afwisselen. 

9. The Devil All the Time (2020)

Robert Pattinson's rol als zwoele vampier Edward in Twilight was niet om over naar huis te schrijven, maar als knettergekke predikant in het duistere The Devil All The Time weet Pattinson indruk te maken als de topacteur die hij eigenlijk is. Ook Tom Holland laat in dit schrijnende en inktzwarte misdaaddrama zien dat hij meer is dan een knap koppie. De Netflix Original over een man die terugkeert uit de Tweede Wereldoorlog is wel zware kost, maar ook een film die je niet mag missen.

8. Wind River (2017)

Als je geen koude rillingen krijgt van de ijskoude locatie waar Wind River zich afspeelt dan krijg je wel kippenvel van het duistere verhaal. Op een indianenreservaat wordt het vermoorde lichaam van een tienermeisje gevonden. FBI-agente Jane Banner (Elizabeth Olson) onderzoekt de zaak en wordt geholpen door jager Cory Lambert (Jeremy Renner), maar het is de vraag of hij haar echt wil helpen.

7. Collateral (2004)

Tom Cruise, Jamie Foxx, Mark Ruffalo én Jada Pinkett Smith in een misdaadthriller geregisseerd door meesterfilmer Michael Mann? Say no more! In Collateral wordt taxichauffeur Max (Jamie Foxx) ingehuurd door de mysterieuze Vincent (Tom Cruise) om hem een avond lang rond te rijden. Het lijkt makkelijk geld verdienen, maar wanneer er een dode valt, beseft Max dat hij groot gevaar loopt, vanaf dat moment wordt de film alleen maar spannender en spannender. 

6. The Hateful Eight (2015)

Met deze winterse western geeft Quentin Tarantino zijn eigen draai aan de whodunnit. In 1877 neemt premiejager John Ruth (Kurt Russell) crimineel Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh) mee naar het plaatsje Red Rock. Onderweg komt hij majoor Marquis Warren (Samuel L. Jackson) tegen en tijdens een sneeuwstorm verblijft het drietal in een herberg, waar ze een aantal uiteenlopende figuren tegenkomen. Zoals je kunt verwachten van een Tarantino-film duurt het niet lang voordat de bloedspetters in het rond vliegen.

5. Sicario (2015)

Regisseur Denis Villeneuve heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld als de koning van de intelligente sciencefictionfilms, maar je kunt ook bij hem terecht voor intens misdaaddrama. Emily Blunt is ijzersterk als FBI-agente Kate Macer, die onderdeel wordt van een speciaal taskforce. Samen met CIA-officier Matt Graver (Josh Brolin) en de geheimzinnige Alejandro Gillick (Benicio del Toro) neemt zij het op tegen het Sonorakartel. Wanneer de mannen net zo gewelddadig blijken te zijn als de gangsters, begint Kate zich af te vragen of ze wel aan de goede kant staat. 

4. Primal Fear (1996)

Misdienaar Aaron Stampler (Edward Norton) wordt verdacht van de brute moord op een aartsbisschop. Hij houdt vol onschuldig te zijn en wordt bijgestaan door strafrechtadvocaat Martin Vail (Richard Gere), die steeds meer in de ban raakt van de jonge man. Ondertussen probeert aanklager Janet Venable (Laura Linney) te bewijzen dat Aaron een stuk gevaarlijker is dan iedereen denkt. Primal Fear betekende de doorbraak van Edward Norton en hij is fenomenaal in deze klassieker. 

3. Prisoners (2013)

In Prisoners speelt Hugh Jackman een vader die tot wanhoop wordt gedreven nadat zijn dochtertje spoorloos is verdwenen. Er wordt al snel een mogelijke verdachte opgepakt, maar deze man wordt vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. De vader is vastbesloten om de waarheid boven tafel te krijgen en dit heeft gruwelijke gevolgen. Regisseur Denis Villeneuve (Sicario) maakte met Prisoners een van de grimmigste thrillers van deze eeuw.

2. Uncut Gems (2019)

Adam Sandler speelt meestal de hoofdrol in prettig gestoorde komedies, maar in Netflix-film Uncut Gems gaat hij voor het serieuzere werk. Hij speelt de slijmerige diamantverkoper Howard Ratner die een zeldzame opaal importeert om zijn gokschulden af te betalen. De gokverslaafde kan echter niet ophouden met spelletjes spelen en brengt zichzelf in steeds gevaarlijkere situaties om zijn geld terug te krijgen. Uncut Gems is zo spannend dat je geen nagels meer overhebt zodra de aftiteling rolt. 

1. Shutter Island (2010)

Bij de naam Martin Scorsese denk je automatisch aan spannende misaadfilms, maar met Shutter Island laat de iconische regisseur zien dat hij net zo makkelijk een ijzingwekkende thriller kan schieten. Het verhaal gaat over een U.S. Marshall, gespeeld door Scorsese's muze Leonardo DiCaprio, die naar een instelling voor geesteszieke criminelen afreist om een ontsnapte moordenares te vinden. Daar ontdekt de wetsdienaar dat niets is wat het lijkt en zet hij alles op het spel om de waarheid achter Shutter Island te ontdekken.